Comerţul electronic, principalul motor al creşterii pieţei depozitelor – studiu

Economica.net
11 06. 2018
comert_electronic_80056100_36759000

‘Principalul motor al evoluţiei pieţei în ultimii trei ani a fost extinderea retailerilor pe baza unei creşteri accelerate a consumului. Deşi România se află în urma altor ţări în ceea ce priveşte comerţul online, acest segment a crescut în ponderea vânzărilor totale de la 4% în 2016 la 5,6% anul trecut, potrivit GPEC. În plus, se estimează că va creşte până la 10% până în 2022. Odată ce un procent crescut din consum este transferat de la offline la online, segmentul logistic este un beneficiar direct al acestei transformări globale’, a declarat Sînziana Pardhan.

Suprafaţa ocupată de comerţul electronic din spaţiile de depozitare este dificil de măsurat cu precizie, deoarece cuprinde şi o parte din cererea de depozitare a retailerilor tradiţionali care alocă din ce în ce mai mult spaţiu din depozitele lor pentru segmentul de online, spaţiu care nu este reflectat în statistici. Pe măsură ce segmentul de online va atinge masa critică în afacerile retailerilor, aceştia se vor orienta din ce în ce mai mult către gestionarea în depozite separate a logisticii pentru online, lucru care le va asigura o eficienţă operaţională mai bună, susţine reprezentanta companiei P3 – investitor, proprietar, dezvoltator şi manager pe termen lung de proprietăţi logistice.

În 2017, potrivit Colliers International, 47% din spaţiul de depozitare a fost preluat de logistică, 17% de comerţul cu amănuntul, 6% de comerţ electronic şi 4% de FMCG.

Depozitarea pentru comerţul electronic vine cu specificaţiile şi cerinţele proprii – generează mai multă cerere pentru spaţii de depozitare, acest tip de afacere solicită spaţiu de depozitare estimat la până de 3 ori mai mare decât retailul clasic, modifică tipul şi specificaţiile depozitelor, modifică cerinţele locaţiei (locaţii apropiate de zonele urbane importante beneficiază cel mai mult, deoarece apropierea de centrele mari de forţă de muncă este vitală).

‘Piaţa de spaţii logistice şi industriale din România se extinde în continuare şi va avea de câştigat mai mult când va fi finalizată infrastructura către şi dinspre principalele pieţe vecine. România are un potenţial puternic de dezvoltare pe acest segment; există încă mult spaţiu de creştere până când vom ajunge la nivelul altor ţări din Europa Centrală, cum ar fi Ungaria, Republica Cehă şi Polonia’, a adăugat Sînziana Pardhan.

Stocul de depozitare din Europa Centrală şi de Est, potrivit Cushman & Wakefield, arată astfel: Polonia – 10 milioane de mp la o populaţie de 38 milioane de locuitori, Republica Cehă – 5,7 milioane mp la o populaţie de 10,5 milioane locuitori, Slovacia – 1,3 milioane mp la o populaţie de 5,4 milioane locuitori, Ungaria – 1,9 milioane mp la o populaţie de 9,8 milioane locuitori şi România – 3 milioane mp la o populaţie de 19,6 milioane locuitori.