Comerţul mondial a depăşit cea mai dificilă perioadă, spune Organizaţia Mondială a Comerţului

Comerţul economic global a scăzut la un nivel record în primele luni ale anului, din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), dar nu a atins cel mai sumbru scenariu, se arată într-un raport publicat marţi de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - mar, 23 iun. 2020, 10:22
Comerţul mondial a depăşit cea mai dificilă perioadă, spune Organizaţia Mondială a Comerţului

Comerţul global va scădea anul acesta cu 13% – 32%, în funcţie de impactul economic al crizei, înainte de a se redresa în 2021, când ar urma să înregistreze o creştere de 21% – 24%, estima în aprilie organizaţia cu sediul în Geneva.

OMC nu a dat publicităţii noi previziuni, dar a apreciat că răspunsul rapid al guvernelor face ca scenariul său pesimist pentru acest an să fie puţin probabil.

Volumul schimburilor de mărfuri a scăzut cu 3% în primul trimestru din 2020, în timp ce estimarea iniţială indică un declin de 18,5% în trimestrul doi, se arată în raportul OMC, citat de Agerpres.

„Scăderea comerţului pe care o vedem acum este la un nivel record, dar există şi un lucru bun: ar fi putut fi mult mai rău”, a afirmat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.

Guvernele au reacţionat mai rapid decât în timpul crizei din 2008-2009 şi măsurile de sprijin i-au încurajat pe consumatori să continue să cheltuiască. Unele sectoare, cum ar fi cel auto, au înregistrat scăderi semnificative, dar altele, cum ar fi electronicele, s-au descurcat bine, se arată în raportul OMC.

Dacă comerţul global va creşte cu 2,5% în fiecare din următoarele trimestre ale acestui an, ar putea fi îndeplinită cea mai optimistă estimare, care indică un declin de 13% pe ansamblul acestui an. Dar acest recul ar fi mai semnificativ decât cel de 12,5%, înregistrat în perioada de vârf a crizei financiare din 2009, apreciază organizaţia cu sediul în Geneva.

OMC avertizează că redresarea comerţului din 2021 ar putea fi afectată de creşterea economică sub aşteptări, de restricţiile comerciale şi de un posibil al doilea val de infecţii.
Comerţul ar putea înregistra anul viitor o creştere de doar 5%, iar măsurile de simulare monetară, fiscală şi comercială au un rol semnificativ în redresarea comerţului, se arată în raportul OMC.

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil.

OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...