Comerţul mondial cu gaze lichefiate va creşte cu 11% în acest an – Shell

Comerţul mondial cu gaze naturale lichefiate (GNL) va creşte cu 11% până la 354 milioane tone în acest an, pe măsură ce noile facilităţi vor majora livrările către Europa şi Asia, a apreciat luni grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell într-un raport anual cu privire la GNL, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 25 feb. 2019, 12:08
Comerţul mondial cu gaze lichefiate va creşte cu 11% în acest an - Shell

Shell, cel mai mare cumpărător şi vânzător mondial de GNL, susţine că anul trecut comerţul mondial cu gaze lichefiate a crescut cu 27 milioane de tone, iar cererea din China a fost responsabilă pentru 16 milioane de tone din această creştere.

Prognozele publicate luni de Shell arată că anul viitor cererea mondială de GNL va creşte până la 384 milioane tone, graţie noilor facilităţi de producţie care vor fi deschise în Australia, SUA şi Rusia dar şi faptului că din ce în ce mai multe ţări vor deveni importatoare de GNL prin construcţia de terminale de import. Potrivit raportului Shell, numărul ţărilor importatoare de GNL va creşte la 42 în 2018, iar Panama, Gibraltar şi Bangladesh vor deveni importatoare de GNL pentru prima dată.

Asia domină piaţa de GNL iar Japonia rămâne principalul cumpărător. China a devenit al doilea mare cumpărător în 2017, pe fondul creşterii cererii ca urmare a solicitărilor Guvernului de la Beijing ca centralele energetice să facă trecerea de la cărbune la gaze naturale pentru a reduce poluarea.

Din cauza progreselor inegale înregistrate între dezvoltarea de facilităţii de lichefiere pentru exportul de GNL pe de o parte şi a terminalelor de regazificare pentru importul de GNL pe de altă parte, unii analişti cred că piaţa mondială de GNL va deveni supra-aprovizionată, dacă nu în acest an atunci sigur anul viitor.

Cu toate acestea, majoritatea analiştilor cred că problemele vor apărea la mijlocul acestui deceniu pentru că, pentru moment, nu sunt suficiente facilităţi de lichefiere a gazelor care să fie planificate, finanţate şi construite.

Potrivit Shell, comerţul spot cu GNL s-a ridicat la 1.400 cargouri în 2018, adică aproape 30% din piaţa mondială, comparativ cu 25% în 2017. Comerţul spot, adică cumpărarea şi vânzarea de cargouri pentru livrarea imediată, semnalează o piaţă mai flexibilă şi mai matură.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...