Comerţul online în România este încă subdezvoltat. Ce frâne reclamă retailerii

Chiar dacă pandemia de COVID-19 a dus la creşterea comerţului online din România cu circa 40% anul trecut faţă de 2019, la circa şase miliarde de euro, acesta este încă sub dezvoltat în comparaţie cu alte state europene.
Ion Dobreanu - sâm, 05 iun. 2021, 16:37
Comerţul online în România este încă subdezvoltat. Ce frâne reclamă retailerii

În contextul pandemiei, numărul românilor care fac cumpărături online a crescut cu 13% în 2020 față de 2019, iar valoarea medie cheltuită la cumpărături online a crescut cu 41% față de 2019.

Potrivit unui studiu al companiei de cercetare iSense Solutions la comanda VTEX, 20% dintre retaileri au afirmat că au început să vândă și online anul trecut, în timp ce 46% au confirmat faptul că au vândut mai mult online în 2020 față de 2019.

Campaniile de promovare și marketing au fost principala tactică de adaptare la piață și de creștere a ponderii comerțului online, urmate de dezvoltarea unor soluţii şi produse noi adaptate la noile condiţii de piaţă, atragerea de noi clienţi şi dezvoltarea de programe de fidelizare.

Au existat însă și companii care nu au dorit sau nu au putut să-și transfere business-ul în mediul online, continuând să-și desfășoare afacerile în același mod ca în perioada dinaintea pandemiei.

Principalele motive pentru care nu vând în online invocate de aceste companii sunt: lipsa bugetului (21%), dar şi a faptului că obiectul de activitate al retailerului nu se pretează la comerţ electronic (64%). Logistica şi stocurile au fost, de asemenea, pe listă împreună cu o strategie diferită de dezvoltare care nu implică tranzacţii online şi neîncrederea că ar fi profitabil.

Ce frâne reclamă retailerii în dezvoltarea pieţei de comerţ online

Atât rezultatele studiului, cât și estimările iSense Solutions, arată că, într-adevăr, vânzările online au crescut semnificativ în anul pandemiei. Cifrele VTEX arată că business-ul de ecommerce a crescut cu nu mai puțin 41% față de anul 2019, la 6 miliarde de euro, iar pentru anul 2021 se preconizează o creștere între 20% și 30%.

Chiar dacă pare o valoare mare, ea este mică în comparaţie cu alte state din regiune. Spre exemplu, în Polonia, valorea pieţei a fost anul trecut de 22 de miliarde de euro, potrivit Statista, la o populaţie de circa 37 milioane de oameni.

Întrebați care sunt dificultățile pe care le întâmpină în prezent în desfășurarea activității de e-commerce, majoritatea
respondenților au indicat fluctuațiile cererii și ofertei și întârzierile datorate firmelor de curierat, ambele probleme
des întâlnite în perioada pandemiei.

Totodată, aceştia reclamă traficul scăzut de cumpărători în online, lipsa stocurilor, lipsa încrederii oamenilor în acest gen de comerţ, dificultăţi la expedierea comenzilor, dar şi platforme de e-commerce neperformante.

La nivelul platformelor de ecommerce, piața românească este în continuare foarte fragmentată, jucătorii vechi având mai puțin de 40% din piață, peste 60% fiind ocupată de o multitudine de platforme noi sau personalizate.

La capitolul motive de insatisfacție, respondenții care s-au declarat nesatisfăcuți au indicat managementul dificil, lipsa de flexibilitate și scalabilitate precum și ușurința de utilizare drept principalele piedici în adopția unei platforme de ecommerce.

Pe de altă parte, motivele de satisfacție cu privire la platforma aleasă, majoritatea respondenților au subliniat managementul facil al platformei (59%), costurile scăzute de întreținere (38%) şi disponibilitatea (35%).

Doar 10% din totalul retailerilor intervievați și care sunt prezenți online s-au declarat nemulțumiți de performanța platformei de ecommerce utilizate. Întrebați ce îmbunătățiri ar aduce platformelor de ecommerce, peste jumătate dintre respondenți au declarat că nu ştiu. 8% s-au gândit în primul rând la viteză, urmată de integrare (7%) și de ușurința în utilizare, modalităţi de plată şi promovare (4%).

La fel, întrebați cum văd platforma ecommerce a viitorului, respondenții au făcut din nou referințe la ușurința de utilizare (9%) , fiabilitate și scalabilitate, o parte dintre răspunsuri arătând că mulți utilizatori nu știu încă la ce să se aștepte de la platformele viitorului (32%). Alte răspunsuri au indicat o platformă user friendly, cu funcții
multiple, precum ”un mall virtual”.

VTEX este o soluție de comerț end-to-end la nivel global, completintegrată, cu marketplace nativ și capacități OMS.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...