1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 25 º

News

Comisar European: Este crucial ca România să absoarbă fonduri structurale de 5 mld. euro în 2013

Comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, a declarat, miercuri, că 2013 este crucial pentru România, el arătând că trebuie absorbite în acest an 5 miliarde de euro de fonduri structurale pentru a se evita dezangajarea acestei sume.

17 ian, 2013 | Mediafax

"Este absolut necesar, 2013 este un an crucial pentru România. Pot să spun că anul trecut România a pierdut unele momente din cauza discuţiilor politice, alegeri. Ceea ce contează acum este concentrarea pe viitor, gestionarea viitorului ţării, având în vedere că aceste fonduri structurale sunt la dispoziţia României şi vizează creşterea economică a ţării. Acest an este o provocare specială pentru că, aşa cum ştiţi, România trebuie să absoarbă mai mult de 5 miliarde de euro pentru a nu pierde aceşti bani", a afirmat Hahn, într-o declaraţie de presă comună la Bruxelles cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Oficialul CE a arătat că nu este în interesul UE ca România să piardă aceşti bani pentru a fi economisiţi de către Bruxelles, ci cheltuirea inteligentă şi sustenabilă pentru dezvoltarea ţării.

"Aş vrea să vă reasigur pe voi, românii, că UE este alături de voi. Avem interesul ca România să poată folosi banii. Nu este interesul nostru, nici al nostru, să constatăm că la sfârşitul anului am economisit aceşti bani. Interesul nostru este ca banii să fie cheltuiţi sustenabil şi inteligent, să ajute ţara să îşi îmbunătăţească situaţia, pentru că România este una dintre cele mai atractive pieţe pentru companiile europene", a afirmat Hahn.

Comisarul european şi-a exprimat încrederea că România va fi capabilă să absoarbă banii.

"Ne cunoaştem (cu ministrul Teodorovici - n.r.) şi din fostele sale funcţii de consilier al premierului Victor Ponta şi responsabil al fostului program ISPA şi de aceea am o încredere uriaşă în capacitatea sa personală de a se ocupa de fondurile structurale. (...) Şi, cum suntem la începutul anului, am încredere că România va fi capabilă, spre interesul nostru reciproc, să absoarbă aceşti bani, pentru că aceasta va contribui clar la creşterea economică, la crearea de noi locuri de muncă şi păstrarea celor existente", a spus Johannes Hahn.

El s-a declarat încrezător şi în rezolvarea întreruperilor de plăţi existente în acest moment pe unele dintre programele operaţionale ale României.

"Sunt încrezător că vom putea depăşi problemele din trecut. Am discutat şi despre întreruperile de plăţi existente încă în prezent. Aşteptăm unele răspunsuri în următoarele săptămâni. Vom face o analiză rapidă a acestor informaţii şi sperăm să putem rezolva problemele în interesul nostru comun", a mai afirmat comisarul Hahn.Teodorovici l-a asigurat pe comisarul Hahn de toleranţă zero faţă de conflictele de interese

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, l-a asigurat, miercuri, pe Johannes Hahn, comisarul european pentru dezvoltare regională, că Guvernul României va avea "toleranţă zero" faţă de conflicte de interese şi situaţii de fraudă în utilizarea fondurilor UE.

Teodorovici a avut miercuri o întrevedere, la Bruxelles, cu oficialul european, fiind discutate abordarea Guvernului de la Bucureşti faţă de accesarea fondurilor, atribuţiile noului Minister al Fondurilor Europene şi acţiunile întreprinse pentru deblocarea tuturor programelor operaţionale şi reluarea plăţilor către România.

"Au fost aspecte legate de simplificarea sistemului din România, de modul în care se respectă în continuare principiile europene şi, din punctul meu de vedere şi l-am asigurat şi pe domnul comisar, că în ceea ce ne priveşte atât pe mine personal ca şi ministru, cât şi Guvernul României, va fi toleranţă zero faţă de conflicte de interese, faţă de situaţii de fraudă", a afirmat Teodorovici, într-o declaraţie de presă comună la finalul întâlnirii.

El a asigurat şi că Guvernul va da dovadă de transparenţă în relaţia cu Comisia Europeană şi îşi va respecta toate angajamentele asumate.

Teodorovici s-a întâlnit la Bruxelles şi cu Koos Richelle, director general pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune în cadrul Comisiei Europene.

Întrevederile cu oficialii europeni au vizat măsurile pentru deblocarea integrală a POSDRU, Programului Pperaţional Transport, Programului Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice şi Programului Operaţional Regional.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO