Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile

Comisarii pentru protecţia consumatorilor, reuniţi în "Caravana Consumatorilor", au controlat peste 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile şi au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 869.000 lei şi 42 de avertismente, dar şi măsura complementară de oprire temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, în cazul a 11 operatori, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 17 mai 2022, 21:41
Comisarii ANPC au verificat 160 de operatori economici din Moldova în doar două zile

Campania „Caravana Consumatorilor” a continuat în nordul Moldovei, în săptămâna care a trecut. Alături de preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, timp de două zile, echipele Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Nord-Est Iaşi au fost coordonate de vicepreşedintele Sebastian Ioan Hotca şi directorul general Paul Anghel.

În tot acest timp, comisarii CRPCR Nord-Est au realizat 163 acţiuni de control la operatorii economici care comercializau produse alimentare şi nealimentare sau care prestau servicii în judeţele Iaşi, Botoşani şi Suceava. În urma acestor verificări, au fost aplicate 166 de amenzi contravenţionale, în valoare de 869.000 lei, şi 42 avertismente, precum şi măsura complementară de oprire temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, în cazul a 11 operatori economici. În urma acţiunilor de verificare a îndeplinirii măsurilor dispuse, şapte dintre operatorii sancţionaţi şi-au reluat activitatea.

Printre abaterile constatate de comisarii CRPCR Nord-Est se numără: comercializarea de peşte proaspăt depozitat necorespunzător; comercializarea unor specialităţi pe bază de grăsimi vegetale sub denumirea de brânzeturi; utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzător sau deteriorate (cu rugină, vopsea exfoliată, mucegai, resturi de alimente etc.); nerespectarea condiţiilor de depozitare recomandate de producător; comercializarea unor produse expirate; utilizarea unor spaţii de depozitare improprii (cu rugină, mucegai, paviment deteriorat); nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor alimentare, atât în vitrina caldă, cât şi în cazul celor care ar fi trebuit fi refrigerate, nerespectându-se temperatura recomandată de producător; neafişarea ingredientelor utilizate în diverse preparate, care pot provoca alergii; utilizarea unor materii prime şi produse finite care pot afecta sănătatea..

De asemenea, alte deficienţe au vizat utilizarea unor instrumente de măsură neverificate metrologic; utilizarea unor produse finite nesigure, fără a avea menţionată data procesării; utilizarea unor cuptoare neigienizate; utilizarea unor grătare neigienizate şi deteriorate (cu rugină, vopsea exfoliată etc.); comercializarea unor produse care necesită refrigerare, dar care sunt expuse la temperatura mediului ambient; schimbarea stării termice a produselor proaspete, prin congelare; lipsa, de pe etichete, a informaţiilor privind principalele elemente de identificare şi caracterizare a unor produse alimentare; lipsa menţiunilor referitoare la compoziţia fibroasă a produselor textile pe etichetele acestora; lipsa menţiunilor referitoare la datele de identificare a producătorului/importatorului; lipsa pictogramelor pe încălţămintea aflată la comercializare; lipsa marcajului CE pe eticheta unor jucării aflate la comercializare; lipsa instrucţiunilor în limba română pe etichetele unor produse nealimentare aflate la comercializare; comercializarea unor produse contrafăcute ale unor branduri renumite; obstrucţionarea controlului prin închiderea standului de comercializare/magazinului, în timpul programului de funcţionare, fapt care a dus la sigilarea locaţiei; utilizarea unor testere cosmetic fără a avea menţionată data deschiderii; lipsa informării de pe bonurile de comandă emise, în cazul unui atelier de textile, care nu aveau precizate timpul de realizare a lucrării şi riscurile previzibile.

„Caravana Consumatorilor” este o iniţiativă a preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, prin care acesta şi-a propus realizarea acţiunilor de control într-o abordare unitară la nivelul întregii ţări, pentru a creşte gradul de eficienţă a activităţii comisarilor, care s-a dovedit a avea rezultatul scontat.

„‘Caravana Consumatorilor’ înseamnă, în primul rând, o evaluare a activităţii operatorilor economici prin ochii comisarilor din regiunea vizată. Este nevoie să avem o abordare unitară. Vedem că, în activitatea instituţiei, este loc de mai bine şi, fiind o echipă, ne dorim să facem performanţă. În Regiunea Iaşi, diferenţele de la un judeţ la altul arată că este nevoie de o reevaluare a modului prin care comisarii observă şi sancţionează, dacă este nevoie. Nu există drepturi ale unor consumatori în plus sau în minus, în funcţie de locul în care aceştia se află. Suntem aici să dovedim acest lucru”, a declarat şeful ANPC.

Sursa foto: ANPC

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...