Comisarul european pentru economie, încrezător că vor fi adoptate curând noile reguli fiscale ale UE

08 12. 2023
economie

„Am realizat progrese semnificative, dar misiunea noastră nu s-a încheiat. Sunt destul de optimist că în următoarele zile vom ajunge la un acord”, a declarat Gentiloni, la sosirea la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene.

Şi ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a dat asigurări că Parisul este în favoarea ajungerii la un acord până la finalul anului privind noile reguli fiscale ale UE. „Suntem de acord în proporţie de 95%”, a dat asigurări oficialul francez.

Franţa vrea o reducere anuală mai mică a deficitului dacă un guvern face reforme şi investeşte, în conformitate cu un plan pe patru ani care ar urma să fie negociat cu Comisia Europeană.

„Dacă va exista o nouă reuniune Ecofin înainte de 25 decembrie, Franţa va fi încântată să participe pentru a se ajunge la un acord final”, a spus Le Maire.

La rândul său, ministrul spaniol de Finanţe, Nadia Calvino, a anunţat că miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene ar putea fi de acord să se întâlnească în cadrul unei reuniuni extraordinare pentru a ajunge la un consens privind noile reguli fiscale ale UE, dacă nu se poate ajunge vineri la o înţelegere.

„Suntem aproape de un acord, am realizat progrese semnificative şi sper că în următoarele zile vom putea finaliza. Şi, dacă este necesar, putem conveni o nouă reuniune extraordinară Ecofin în vederea ajungerii la un acord până la finalul anului”, a declarat Calvino.

Regulile fiscale, denumite oficial Pactul de Stabilitate şi Creştere, cer guvernelor să menţină deficitele bugetare sub 3% din PIB şi datoria publică sub 60% din PIB. Conform regulilor, atunci când o ţară depăşeşte pragul de deficit, ea trebuie să reducă, în fiecare an, deficitul cu 0,5% din PIB în termeni structurali, până când acesta va reveni sub pragul de 3% din PIB. Această obligaţie poartă denumirea de „procedură de deficit excesiv”.