Comisarul Hahn: Este crucial ca în 2013 România să absoarbă fonduri structurale de 5 miliarde euro

Comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, a declarat, miercuri, că 2013 este crucial pentru România, el arătând că trebuie absorbite în acest an 5 miliarde de euro de fonduri structurale pentru a se evita dezangajarea acestei sume.
Economica.net - mie, 16 ian. 2013, 19:16
Comisarul Hahn: Este crucial ca în 2013 România să absoarbă fonduri structurale de 5 miliarde euro

„Este absolut necesar, 2013 este un an crucial pentru România. Pot să spun că anul trecut România a pierdut unele momente din cauza discuţiilor politice, alegeri. Ceea ce contează acum este concentrarea pe viitor, gestionarea viitorului ţării, având în vedere că aceste fonduri structurale sunt la dispoziţia României şi vizează creşterea economică a ţării. Acest an este o provocare specială pentru că, aşa cum ştiţi, România trebuie să absoarbă mai mult de 5 miliarde de euro pentru a nu pierde aceşti bani”, a afirmat Hahn, într-o declaraţie de presă comună la Bruxelles cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Oficialul CE a arătat că nu este în interesul UE ca România să piardă aceşti bani pentru a fi economisiţi de către Bruxelles, ci cheltuirea inteligentă şi sustenabilă pentru dezvoltarea ţării.

„Aş vrea să vă reasigur pe voi, românii, că UE este alături de voi. Avem interesul ca România să poată folosi banii. Nu este interesul nostru, nici al nostru, să constatăm că la sfârşitul anului am economisit aceşti bani. Interesul nostru este ca banii să fie cheltuiţi sustenabil şi inteligent, să ajute ţara să îşi îmbunătăţească situaţia, pentru că România este una dintre cele mai atractive pieţe pentru companiile europene”, a afirmat Hahn.

Comisarul european şi-a exprimat încrederea că România va fi capabilă să absoarbă banii.

„Ne cunoaştem (cu ministrul Teodorovici – n.r.) şi din fostele sale funcţii de consilier al premierului Victor Ponta şi responsabil al fostului program ISPA şi de aceea am o încredere uriaşă în capacitatea sa personală de a se ocupa de fondurile structurale. (…) Şi, cum suntem la începutul anului, am încredere că România va fi capabilă, spre interesul nostru reciproc, să absoarbă aceşti bani, pentru că aceasta va contribui clar la creşterea economică, la crearea de noi locuri de muncă şi păstrarea celor existente”, a spus Johannes Hahn.

El s-a declarat încrezător şi în rezolvarea întreruperilor de plăţi existente în acest moment pe unele dintre programele operaţionale ale României.

„Sunt încrezător că vom putea depăşi problemele din trecut. Am discutat şi despre întreruperile de plăţi existente încă în prezent. Aşteptăm unele răspunsuri în următoarele săptămâni. Vom face o analiză rapidă a acestor informaţii şi sperăm să putem rezolva problemele în interesul nostru comun”, a mai afirmat comisarul Hahn.

Eugen Teodorovici a făcut miercuri o vizită oficială la Bruxelles, el întâlnindu-se şi cu Koos Richelle, director general pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune în cadrul Comisiei Europene.

Întrevederile cu oficialii europeni au vizat măsurile pentru deblocarea integrală a POSDRU, Programului Pperaţional Transport, Programului Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice şi Programului Operaţional Regional.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra......
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a declarat luni şeful ...
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a retras
Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat după ce Ucraina s-a ...
Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în ...
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
BMW anunță două premiere mondiale pentru Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2024
Vechi partener al Concursului de Eleganță de la Villa d'Este, grupul BMW a anunțat că, deși vorbim despre o competiție ...