1EUR = 4.7249 RON | Bucureşti 30 º

Companii

Comisia de etică: TVR să revină la forma iniţială a Regulamentului pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în CA

Comisia de etică şi arbitraj recomandă conducerii TVR să revină la forma iniţială a Regulamentului pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie şi să renunţe la restricţia de eligibilitate impusă candidaţilor, transmite Agerpres.

07 dec, 2015 | Agerpres

'Consecventă cu punctul de vedere exprimat în 13 ianuarie 2014 cu privire la decizia Comitetului director de a interzice participarea candidaţilor din afara SRTv la alegerile interne pentru reprezentanţii salariaţilor în Consiliul de Administraţie al SRTv, Comisia de etică şi arbitraj atrage încă o dată atenţia că măsura este contestabilă din punct de vedere al legalităţii, este discriminatorie şi reprezintă o îngrădire a dreptului salariaţilor de a alege potrivit propriilor convingeri şi criterii. (...). Comisia de etică şi arbitraj - cu şase voturi pentru şi o abţinere (dl. Kacso Sandor) - recomandă Comitetului director al TVR ca, indiferent de rezultatele consultării interne organizate în condiţii discutabile, să revină la forma iniţială a Regulamentului de organizare a alegerilor interne pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, renunţând la restricţia de eligibilitate impusă abuziv candidaţilor prin modificarea din ianuarie 2014', informează MediaSind, printr-un comunicat de presă referitor la şedinţa Comisiei, ce a avut loc luni.

Conform sursei citate, caracterul ilegal al unei astfel de măsuri a fost confirmat de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) care, într-o situaţie asemănătoare celei din TVR, a decis în data de 5 iunie a.c. anularea alegerilor organizate în 3 iunie 2014 pentru cele două locuri destinate reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune şi a obligat SRR la despăgubirea fiecărui reclamant persoană fizică pentru 'încălcarea dreptului de acces la funcţii şi demnităţi publice'. În acelaşi proces, CAB a decis să anuleze articolele 1-5 din Regulamentul privind desfăşurarea alegerilor de desemnare a candidaţilor pentru reprezentanţii salariaţilor în CA al SRR, aprobat prin dispoziţia Comitetului director al SRR din 3 iunie 2014.

'Chiar dacă decizia Curţii de Apel Bucureşti menţionată mai sus nu este definitivă, fiind atacată cu recurs de către conducerea SRR, ar fi de dorit ca membrii conducerii SRTv să evite riscul unui proces similar care, pe lângă faptul că ar presupune costuri financiare şi de imagine pentru instituţie, i-ar putea aduce din nou pe salariaţi în situaţia din ultimii doi ani, când nu au avut reprezentanţi în Consiliul de Administraţie. În acelaşi timp, observăm că anunţarea în pripă, în ziua de 3 decembrie a.c., a unui aşa-zis 'referendum' - fără o informare cuprinzătoare a salariaţilor asupra aspectelor legale implicite, fără posibilitatea susţinerii punctelor de vedere pro şi contra asupra obiectului consultării şi, nu în ultimul rând, fără nicio garanţie a corectitudinii rezultatelor finale -, nu face decât să confirme, printr-o acţiune aparent democratică, temerile exprimate de Comisia de etică şi arbitraj în concluziile transmise Comitetului director în 13 ian. 2014: 'Ziariştii şi ceilalţi angajaţi ai TVR sunt constrânşi astfel să fie partaşi la o acţiune îndoielnică din punct de vedere legal, pe care în mod normal, potrivit obiectului de activitate şi normelor profesionale stabilite de Statutul ziaristului, ar trebui să o semnaleze ca atare opiniei publice', se mai menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor MediaSind, singura modalitate cu adevărat democratică de desemnare a reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie este votul direct acordat candidaţilor în ziua alegerilor şi nu pre-selectarea acestora 'după calculele sau interesele de moment ale unei eventuale majorităţi invocate conjunctural'.

'În acest sens, amintim că la alegerile pentru CA din iunie 2012 candidatul Valentin Nicolau, fără să fie angajat în TVR, a obţinut 1.455 de voturi (fiind ales de aproape 65% dintre salariaţii prezenţi la vot) şi că iminenţa realegerii sale în 2014 a determinat conducerea de atunci a TVR să interzică candidaturile persoanelor care nu au calitatea de angajat al televiziunii publice', se mai spune în comunicat.

Tot luni, FRJ MediaSind a anunţat că solicită Parlamentului demiterea actualului director general interimar al SRTV şi cere adoptarea, în regim de urgenţă, a unei noi Legi de organizare, care să elimine influenţa politică în actul de decizie la TVR.

''Abuzurile în Societatea Română de Televiziune continuă. După ce a folosit ilegal fondurile societăţii pentru a ataca în instanţă drepturile propriilor salariaţi, directorul general interimar al Televiziunii Publice, Irina Radu, recidivează. Aceasta şi-a anunţat angajaţii că, întrucât 'suntem în aşteptarea deciziilor Parlamentului legate de un nou Consiliu de Administraţie pentru TVR, împreună cu Comitetul director am decis să luăm în calcul şi revizuirea Regulamentului pentru alegerea reprezentanţilor salariaţilor în CA'. În această privinţă, directorul interimar a propus o consultare a tuturor oamenilor din subordine. 'Veţi putea vota dacă doriţi ca pentru poziţia de membru în CA al TVR să poată participa şi personalităţi din afara televiziunii sau numai salariaţii TVR'. Participanţii la vot trebuie să răspundă la întrebarea următoare: 'La alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în CA al TVR, sunteţi de acord să participe şi candidaţi care nu sunt salariaţi SRTv?''', se menţionează în comunicat.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO