Comisia de sănătate – dezbateri pe certificatul verde. Tătaru: PNL a acceptat testare gratuită 30 de zile

Partidul Naţional Liberal susţine, la proiectul de lege privind certificatul verde, ca testarea COVID-19 să fie gratuită timp de 30 de zile pentru angajaţii de la stat şi privat nevaccinaţi, a anunţat, marţi, preşedintele Comisiei de sănătate, deputatul PNL Nelu Tătaru.
AGERPRES - mar, 16 nov. 2021, 14:40
Comisia de sănătate - dezbateri pe certificatul verde. Tătaru: PNL a acceptat testare gratuită 30 de zile

Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor s-a reunit, marţi, pentru a discuta proiectul privind certificatul verde, însă nu s-a ajuns la o concluzie, în şedinţă fiind doar prezentate amendamente depuse până în prezent.

„Vineri am avut ultima zi de primire amendamente. Astăzi, în şedinţă, am aprobat să mai primim şi în plen amendamente. Sunt şase comisii raportoare. Am făcut această şedinţă de îndată, în care am discutat legea pe ansamblu, prezentând amendamentele depuse de PNL, USR, AUR. În acest context, toţi membrii comisiei au luat act de toate aceste amendamente, urmând ca, în măsura în care este nevoie, să mai avem şi şedinţe ulterioare înaintea şedinţei de vot. Fiind şase comisii raportoare, fiecare comisie îşi poate face un raport preliminar. Dacă ele coincid, atunci vom avea un raport comun, dacă nu, vom fi nevoiţi să facem o comisie comună”, a precizat Nelu Tătaru, menţionând că se va consulta cu preşedinţii celorlalte comisii sesizate în fond cu acest proiect pentru a vedea când va fi adoptat raportul comun.

Nelu Tătaru a afirmat, întrebat dacă PNL şi-a schimbat opinia în privinţa testării, că s-a acceptat ca să se poată face testări COVID gratuite pentru persoanele nevaccinate, pe o perioadă de 30 de zile, menţionând că această prevedere s-ar aplica şi în cazul angajaţilor la stat şi al celor de la privat.

„După cum aţi putut vedea, s-a acceptat ca termen de 30 de zile să avem testări gratuite”, a adăugat Tătaru, arătând că este vorba de 10 teste.

El a spus că amendamentele prezentate în şedinţa comisiei pot fi şi retrase şi că nu există un consens pe amendamentul privind testarea gratuită timp de 30 de zile.

„În acest moment, nu. Discuţiile noastre au fost de prezentare a amendamentelor, toate, vor fi discuţii ulterioare”, a afirmat Tătaru.

Întrebat dacă legea se va aplica şi pentru parlamentari, liberalul a declarat că vor fi discuţii în perioada următoare.

De asemenea, în legătură cu posibilitatea introducerii în certificatul verde şi a testului de anticorpi, liberalul a susţinut că în prezent nu este agreată această idee.

„Au fost mai multe păreri. În acest moment nu se agreează acest test de anticorpi, neexistând acea dovadă ştiinţifică”, a arătat el.

În timpul dezbaterilor din comisie, deputatul PSD Florin Buicu a spus că social-democraţii susţin, în certificatul verde, testarea gratuită, plătită de la bugetul de stat, timp de 60 de zile, pentru angajaţii nevaccinaţi, iar în cazul celor care au contraindicaţii la vaccinare, testarea gratuită să fie pe termen nelimitat.

„Susţinem în continuare şi nu vom abdica de la modalitatea de testare. La nivel european, certificat verde înseamnă trei lucruri: trecut prin boală, vaccinat, testat. Nu vom renunţa la varianta de testare. Şi propunerea care a venit din partea noastră este ca măcar pe o perioadă de 60 de zile toţi cei care intră în această discuţie să beneficieze de testare, mai ales că, dacă am încuraja vaccinarea, şi ne-am trezi că mâine se vor duce la vaccinare toţi cei care nu sunt vaccinaţi, sistemul nu ar face faţă să vaccineze mâine pe toţi. Atunci avem nevoie de o perioadă mai lungă să introducem această testare”, a spus Buicu.

Deputatul AUR Sorin-Titus Muncaciu a afirmat că nu există un studiu de impact privind aplicarea unei asemenea legi, menţionând că ar forţa cetăţenii să se vaccineze ca să nu îşi piardă locurile de muncă.

El a criticat faptul că în certificatul verde nu sunt incluse şi persoanele care au făcut boala de mai mult de 180 de zile şi au anticorpi.

Luni, Nelu Tătaru a anunţat că PNL se va abţine la vot la amendamentul PSD privind plata de la buget a testelor COVID pentru persoanele nevaccinate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investițiile străine la nivel global au crescut anul trecut cu 77%, până la 1.650 de miliarde de dolari
Investiţiile străine globale s-au ridicat la 1.650 de miliarde de dolari în 2021, o puternică majorare, de 77%, după ...
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 de lei pe gigacalorie
Nicuşor Dan, în replică la declarațiile Gabrielei Firea: Nu se pune problema ca bucureștenii să plătescă 800-900 ...
Primarul general Capitalei, Nicuşor Dan, o contrazice pe Gabriela Firea, fostul edil, precizând că nu se pune problema ...
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina de lignit din Turow
Comisia Europeană va reține din fondurile alocate Poloniei banii pentru plata amenzii primite pentru că nu închide mina ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că va reţine din fondurile europene alocate Poloniei, dacă aceasta nu va începe ...