Comisia de sănătate – dezbateri pe certificatul verde. Tătaru: PNL a acceptat testare gratuită 30 de zile

Partidul Naţional Liberal susţine, la proiectul de lege privind certificatul verde, ca testarea COVID-19 să fie gratuită timp de 30 de zile pentru angajaţii de la stat şi privat nevaccinaţi, a anunţat, marţi, preşedintele Comisiei de sănătate, deputatul PNL Nelu Tătaru.
AGERPRES - mar, 16 nov. 2021, 14:40
Comisia de sănătate - dezbateri pe certificatul verde. Tătaru: PNL a acceptat testare gratuită 30 de zile

Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor s-a reunit, marţi, pentru a discuta proiectul privind certificatul verde, însă nu s-a ajuns la o concluzie, în şedinţă fiind doar prezentate amendamente depuse până în prezent.

„Vineri am avut ultima zi de primire amendamente. Astăzi, în şedinţă, am aprobat să mai primim şi în plen amendamente. Sunt şase comisii raportoare. Am făcut această şedinţă de îndată, în care am discutat legea pe ansamblu, prezentând amendamentele depuse de PNL, USR, AUR. În acest context, toţi membrii comisiei au luat act de toate aceste amendamente, urmând ca, în măsura în care este nevoie, să mai avem şi şedinţe ulterioare înaintea şedinţei de vot. Fiind şase comisii raportoare, fiecare comisie îşi poate face un raport preliminar. Dacă ele coincid, atunci vom avea un raport comun, dacă nu, vom fi nevoiţi să facem o comisie comună”, a precizat Nelu Tătaru, menţionând că se va consulta cu preşedinţii celorlalte comisii sesizate în fond cu acest proiect pentru a vedea când va fi adoptat raportul comun.

Nelu Tătaru a afirmat, întrebat dacă PNL şi-a schimbat opinia în privinţa testării, că s-a acceptat ca să se poată face testări COVID gratuite pentru persoanele nevaccinate, pe o perioadă de 30 de zile, menţionând că această prevedere s-ar aplica şi în cazul angajaţilor la stat şi al celor de la privat.

„După cum aţi putut vedea, s-a acceptat ca termen de 30 de zile să avem testări gratuite”, a adăugat Tătaru, arătând că este vorba de 10 teste.

El a spus că amendamentele prezentate în şedinţa comisiei pot fi şi retrase şi că nu există un consens pe amendamentul privind testarea gratuită timp de 30 de zile.

„În acest moment, nu. Discuţiile noastre au fost de prezentare a amendamentelor, toate, vor fi discuţii ulterioare”, a afirmat Tătaru.

Întrebat dacă legea se va aplica şi pentru parlamentari, liberalul a declarat că vor fi discuţii în perioada următoare.

De asemenea, în legătură cu posibilitatea introducerii în certificatul verde şi a testului de anticorpi, liberalul a susţinut că în prezent nu este agreată această idee.

„Au fost mai multe păreri. În acest moment nu se agreează acest test de anticorpi, neexistând acea dovadă ştiinţifică”, a arătat el.

În timpul dezbaterilor din comisie, deputatul PSD Florin Buicu a spus că social-democraţii susţin, în certificatul verde, testarea gratuită, plătită de la bugetul de stat, timp de 60 de zile, pentru angajaţii nevaccinaţi, iar în cazul celor care au contraindicaţii la vaccinare, testarea gratuită să fie pe termen nelimitat.

„Susţinem în continuare şi nu vom abdica de la modalitatea de testare. La nivel european, certificat verde înseamnă trei lucruri: trecut prin boală, vaccinat, testat. Nu vom renunţa la varianta de testare. Şi propunerea care a venit din partea noastră este ca măcar pe o perioadă de 60 de zile toţi cei care intră în această discuţie să beneficieze de testare, mai ales că, dacă am încuraja vaccinarea, şi ne-am trezi că mâine se vor duce la vaccinare toţi cei care nu sunt vaccinaţi, sistemul nu ar face faţă să vaccineze mâine pe toţi. Atunci avem nevoie de o perioadă mai lungă să introducem această testare”, a spus Buicu.

Deputatul AUR Sorin-Titus Muncaciu a afirmat că nu există un studiu de impact privind aplicarea unei asemenea legi, menţionând că ar forţa cetăţenii să se vaccineze ca să nu îşi piardă locurile de muncă.

El a criticat faptul că în certificatul verde nu sunt incluse şi persoanele care au făcut boala de mai mult de 180 de zile şi au anticorpi.

Luni, Nelu Tătaru a anunţat că PNL se va abţine la vot la amendamentul PSD privind plata de la buget a testelor COVID pentru persoanele nevaccinate.

Te-ar mai putea interesa și
Partidul de guvernământ din Slovenia renunță la folosirea rețelei Twitter, din cauza știrilor false și a discursurilor urii
Partidul de guvernământ din Slovenia renunță la folosirea rețelei Twitter, din cauza știrilor false și a discursurilor ...
Partidul de guvernământ din Slovenia, Mişcarea pentru Libertate (GS), a decis să nu mai folosească Twitter, temându-se că această reţea de socializare ar putea fi folosită de politicieni......
Firmele la care e asociată Delia Munteanu au avut afaceri de 6,9 milioane de lei, cu peste 16% mai mult decât în 2020
Firmele la care e asociată Delia Munteanu au avut afaceri de 6,9 milioane de lei, cu peste 16% mai mult decât în 2020
Delia Munteanu deţine participaţii la firmele Deliaevent, Black Spirit, Roka Records şi Stardelsound, la fiecare dintre ...
Colegiul Medicilor din România solicită suplimentarea locurilor la examenul de Rezidențiat pentru Medicina de familie
Colegiul Medicilor din România solicită suplimentarea locurilor la examenul de Rezidențiat pentru Medicina de familie
Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie, ...
Circa 130.000 dintre locuitorii Kievului încă n-au energie electrică. Furnizarea a fost restabilită în Herson
Circa 130.000 dintre locuitorii Kievului încă n-au energie electrică. Furnizarea a fost restabilită în Herson
Aproximativ 130.000 de persoane din Kiev, metropolă cu trei milioane de locuitori, erau încă lipsiţi de electricitate ...