Comisia Europeană a adoptat noi reguli pentru rețele 5G. Cum se vor putea acorda ajutoare de stat și când va avea toată Europa 5G?

Comisia Europeană a adoptat luni o comunicare revizuită privind ajutoarele de stat pentru reţelele în bandă largă ("Orientările privind reţelele în bandă largă"), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
AGERPRES - lun, 12 dec. 2022, 16:38
Comisia Europeană a adoptat noi reguli pentru rețele 5G. Cum se vor putea acorda ajutoare de stat și când va avea toată Europa 5G?

Orientările revizuite privind reţelele în bandă largă stabilesc normele în temeiul cărora Comisia evaluează măsurile de ajutor de stat notificate de statele membre pentru a sprijini dezvoltarea şi adoptarea reţelelor în bandă largă în UE. Noile norme contribuie la obiectivele strategice ale UE de asigurare a conectivităţii de ordinul gigabiţilor pentru toţi şi a acoperirii 5G peste tot până la sfârşitul deceniului, ceea ce reprezintă un aspect esenţial pentru realizarea tranziţiei digitale a Uniunii. Aceste noi orientări vor intra în vigoare în ziua următoare publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, care este programată pentru ianuarie 2023.

Orientările revizuite privind reţelele în bandă largă vor oferi un cadru actualizat pentru a sprijini tranziţia digitală şi pentru a reflecta evoluţiile tehnologice, de reglementare şi ale pieţei. În plus, noile norme reflectă priorităţile de politică actuale ale UE, astfel cum sunt stabilite în Comunicarea privind societatea gigabiţilor, în Comunicarea privind conturarea viitorului digital al Europei, în Comunicarea privind Busola pentru dimensiunea digitală şi în programul de politică „Calea către deceniul digital”, care a fost adoptat recent de către Parlamentul European şi Consiliu.

În special, orientările revizuite aliniază pragul aplicabil sprijinului public acordat reţelelor fixe la cele mai recente evoluţii tehnologice şi ale pieţei. Aceste modificări vor permite statelor membre să investească în domenii în care piaţa nu le oferă – şi nici nu este probabil să le ofere – utilizatorilor finali o viteză de descărcare de cel puţin 1 Gbps şi o viteză de încărcare de cel puţin 150 Mbps. Orice investiţie de stat va trebui să permită cel puţin triplarea vitezei de descărcare disponibile şi, în zonele în care există o concurenţă sporită, să asigure viteze de descărcare de cel puţin 1 Gbps şi viteze de încărcare de 150 Mbps.

De asemenea, ele introduc un nou cadru de evaluare pentru dezvoltarea de reţele mobile (inclusiv reţele 5G). Noile orientări vor permite statelor membre să sprijine reţelele mobile în absenţa unor investiţii realizate de către operatorii privaţi şi a altor măsuri menite să garanteze respectivele reţele, cum ar fi obligaţiile în materie de acoperire aferente utilizării unui anumit spectru de frecvenţe radio.

În plus, este explicat modul în care sprijinul public poate fi utilizat pentru a stimula adoptarea serviciilor în bandă largă. Prin înlăturarea barierelor din calea conectivităţii digitale şi prin creşterea accesului la serviciile în bandă largă, măsurile de adoptare vizează promovarea incluziunii digitale şi a rezilienţei societăţii. Orientările revizuite enunţă clar criteriile de compatibilitate pentru voucherele sociale şi cele pentru conectivitate cu scopul de a stimula consumatorii şi întreprinderile să recurgă la servicii în bandă largă.

Orientările revizuite simplifică anumite norme pentru a facilita aplicarea practică a orientărilor şi pentru a reduce birocraţia pentru întreprinderi şi autorităţile publice. De exemplu, acestea permit statelor membre să le solicite operatorilor să furnizeze cel mai adecvat set de produse de acces cu ridicata, în funcţie de situaţia concurenţială dintr-o anumită zonă şi de cererea de produse specifice. Astfel se vor reduce costurile respectivelor produse, menţinându-se în acelaşi timp concurenţa şi prevenindu-se efectele de blocare.

De asemenea, ele clarifică şi furnizează orientări suplimentare cu privire la anumite concepte-cheie, care sunt importante pentru evaluarea ajutoarelor de stat efectuată de Comisie, cum ar fi cartografierea, consultările publice, procedura de selecţie, politica de preţuri în cazul accesului la nivel angro şi mecanismele de recuperare.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...