Comisia Europeană a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria dedicat politicilor de coeziune, în valoare de 11 miliarde de euro

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria, documentul care stabileşte o strategie de investiţii în domeniul Politicii de Coeziune, în valoare de 11 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, informează BTA, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 06 iul. 2022, 20:26
Comisia Europeană a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria dedicat politicilor de coeziune, în valoare de 11 miliarde de euro

Fondurile Politicii de Coeziune vor promova coeziunea economică, socială şi teritorială în regiunile Bulgariei şi vor ajuta la implementarea unor priorităţi cheie ale UE precum tranziţia verde şi digitală. Aceste fonduri vor sprijini de asemenea acele domenii de politică în care Bulgaria are potenţialul de a îmbunătăţi şi reduce decalajele regionale.

„Finanţarea pentru coeziune în 2021-2027 va fi esenţială la reducerea disparităţilor regionale în Bulgaria şi va promova convergenţa cu restul UE. Aşteptăm acum finalizarea negocierilor cu privire la cele zece programe operaţionale astfel încât Politica de Coeziune să poată demara, în cel mai scurt timp posibil, investiţiile în domenii cheie precum mediu curat, o mai bună educaţie, sprijin pentru afaceri şi infrastructura de transport”, a declarat comisarul european pentru Coeziune, Elisa Ferreira.

Acordul de parteneriat cu Bulgaria este al 12-lea acord pentru perioada de finanţare 2021-2027, după cele adoptate deja pentru Grecia, Germania, Austria, Cehia, Lituania, Finlanda, Danemarca, Franţa, Suedia, Ţările de Jos şi Polonia.

Acordul de Parteneriat acoperă Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul social european Plus (FSE+), Fondul de Coeziune, Fondul pentru o Tranziţie Justă şi Fondul european pentru pescuit, afaceri maritime şi acvacultură.

Potrivit acordului aprobat, o sumă de 2,4 miliarde de euro de la Fondul european de dezvoltare regională şi Fondul de Coeziune vor ajuta Bulgaria să îşi atingă obiectivele climatice. În special, 600 de milioane de euro vor ajuta la creşterea ponderii energiei regenerabile în consumul total de energie până la 27% precum şi reducerea consumului de energie şi emisiilor de gaze cu efect de seră în clădirile publice. Finanţarea de la Fondul european de dezvoltare regională va fi utilizată de asemenea pentru a recicla 70% din din toate deşeurile din ambalaje. De asemenea, investiţiile se vor concentra pe reducerea cu mai mult de o treime (cel puţin 35%) a ponderii populaţiei care trăieşte în risc de dezastre naturale, precum inundaţii sau incendii.

Fondul pentru o Tranziţie Justă va furniza 1,3 miliarde de euro pentru a asigura o tranziţie socială şi economică sustenabilă. Fondul va îmbunătăţi capacitatea teritoriilor afectate de a utiliza mai bine energia regenerabilă.

Fondurile vor ajuta de asemenea Bulgaria să îşi îmbunătăţească infrastructura de bază, în special în regiunile unde investiţiile în infrastructură sunt insuficiente sau lipsesc, susţine Comisia. 4,2 miliarde de euro vor fi investite în regiunile nord-vest, centru nord şi nord-est, inclusiv pentru cofinanţarea construcţiei tunelului Shipka, primul tunel prin Munţii Balcani.

Sprijinul UE pentru mediul de afaceri este aşteptat să conducă la creşterea ponderii IMM-urilor inovative, care vor crea locuri de muncă şi vor contribui la dezvoltarea economiei bulgare, de la 27,2% în 2016 până la 32% în 2026.

Bulgaria va investi 2,6 miliarde de euro de la Fondul social european Plus (FSE+) pentru a îmbunătăţi accesul la angajare, creşterea competenţelor astfel încât oamenii pot naviga cu succes la tranziţia verde şi digitală precum şi pentru a asigura un acces egal la educaţie şi pregătire de calitate şi inclusivă. Aceasta include 315 milioane de euro pentru susţinerea ocupării tinerilor şi 630 milioane de euro pentru măsuri de incluziune socială, din care 136 milioane de euro pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor. 221 milioane de euro vor fi alocate pentru integrarea socio-economică a comunităţilor marginalizate, cum sunt romii.

Fondul european pentru pescuit, afaceri maritime şi acvacultură va investi aproximativ 84,9 milioane de euro pentru pescării mai sustenabile şi refacerea şi conservarea resurselor biologice din Marea Neagră. De asemenea, va fi oferit sprijin pentru dezvoltarea uni sector sustenabil de acvacultură şi procesare, a pescăriilor locale şi a comunităţilor specializate în acvacultură precum şi pentru implementarea guvernanţei internaţionale cu privire la oceane.

Te-ar mai putea interesa și
Lukaşenko neagă că ar avea de gând să atace Ucraina
Lukaşenko neagă că ar avea de gând să atace Ucraina
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cel mai apropiat aliat al Kremlinului, a negat vineri că ar avea planuri de a ataca Ucraina, într-o întâlnire cu locuitorii districtului Prujana......
Gazprom taie livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 1 în perioada 31 august – 2 septembrie
Gazprom taie livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream 1 în perioada 31 august – 2 septembrie
Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august ...
Ultimele explozii din spatele liniilor rusești au avut un impact psiholog puternic asupra conducerii moscovite – Ministerul britanic al Apărării
Ultimele explozii din spatele liniilor rusești au avut un impact psiholog puternic asupra conducerii moscovite – Ministerul ...
Recentele explozii care au avut loc mult în spatele liniilor ruseşti în Crimeea au avut un efect psihologic major asupra ...
PSD anunță că susține total inițiativa lui Alexandru Rafila de a înjumătăți banii de consultanță din PNRR
PSD anunță că susține total inițiativa lui Alexandru Rafila de a înjumătăți banii de consultanță din PNRR
Partidul Social Democrat a transmis, vineri, că susţine "total" acţiunea ministrului Sănătăţii care "a înjumătăţit" ...