Comisia Europeană a deschis o investigaţie privind facilităţile fiscale acordate GDF Suez în Luxemburg

Comisia Europeană (CE) a lansat o investigaţie privind facilităţile fiscale acordate GDF Suez în Luxemburg, transmite DPA. Este a patra oară când CE verifică micul principat din cauza suspiciunilor de evaziune fiscală.
Economica.net - lun, 19 sept. 2016, 12:31
Comisia Europeană a deschis o investigaţie privind facilităţile fiscale acordate GDF Suez în Luxemburg

”Vom analiza atent decizii fiscale (‘tax rulings’) de care a beneficiat GDF în Luxemburg. Acestea par să fie în contradicţie cu reglementările fiscale naţionale şi au permis GDF să plătească taxe mai mici decât orice altă companie”, a declarat comisarul european pentru competiţie, Margrethe Vestager.

Deciziile fiscale sunt emise de multe state pentru a furniza clarificări companiilor privind modul de calcul al impozitelor lor.

În cazul GDF Suez, cea mai mare companie franceză de utilităţi, Comisia Europeană a aflat că tranzacţiile financiare dintre subsidiarele sale luxemburgheze au permis ca o parte semnificativă din profituri să nu fie impozitate.

Tranzacţiile financiare pot fi impozitate diferit în funcţie de tipul tranzacţiei, dar o singură companie nu poate să împace ”şi capra şi varza” în cazul aceleiaşi tranzacţii, a explicat Vestager.

Dacă se descoperă că această schemă a încălcat reglementările privind concurenţa din UE, forul comunitar poate cere Luxemburgului să recupereze facilităţi fiscale acordate GDF Suez.

Comisia Europeană a anunţat anul trecut patru anchete menite să determine dacă anumite companii au beneficiat de avantaje fiscale induse, respectiv Apple în Irlanda, Starbucks în Olanda, Fiat şi Amazon în Luxemburg.

CE anchetează din iunie 2013 practicile fiscale ale unor ţări europene cu privire la marile companii. În decembrie 2014, după scandalul ‘LuxLeaks’ de evaziune fiscală masivă din partea multinaţionalelor care beneficiază de un regim special de taxare în Luxemburg, Comisia a extins sistemul de colectare de informaţii la toate statele UE.

De asemenea, LuxLeaks a determinat autorităţile europene să încerce să adopte un ansamblu de măsuri pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale în Europa.

GDF Suez (redenumită Engie SA) a anunţat recent un vast plan de transformare, care prevede că până în 2018 grupul va vinde active în valoare de 15 miliarde de euro, va face investiţii în valoare de 22 miliarde de euro, în ideea ca activităţile reglementate să fie responsabile pentru 85% din profitul operaţional în 2018 faţă de 50% în 2015.

În cadrul strategiei de restructurare a activelor, Engie a anunţat vânzarea unor capacităţi de producţie de electricitate de 13 Gigawaţi, dintre care 10 Gigawaţi în SUA şi două centrale pe cărbune din India şi Indonezia, adăugând că, în urma acestor operaţiuni, datoria netă a grupului se va reduce cu 5,5 miliarde de euro.

Pe piaţa din România, Engie este prezent în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...