Comisia Europeană a mărit estimarea privind deficitul bugetar al Ungariei şi cere noi economii

Comisia Europeană, care a propus suspendarea fondurilor de coeziune destinate Ungariei din cauza derapajului fiscal, a mărit estimarea privind deficitul bugetar din acest an şi 2013, cerând guvernului de la Budapesta să facă noi economii, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 09 mart. 2012, 14:37
Comisia Europeană a mărit estimarea privind deficitul bugetar al Ungariei şi cere noi economii

Deficitul bugetar din acest an ar putea fi de 3% din PIB, peste nivelul de 2,75% prognozat de CE în ianuarie, potrivit unui document publicat pe site-ul Uniunii Europene. Ţinta guvernului pentru deficitul bugetar este 2,5%.

Pentru 2013, Comisia anticipează un deficit bugetar de 3,6%, comparativ cu prognoza anterioară de 3,25% şi obiectvul guvernului de 2,2%. Estimarea CE pentru anul viitor nu a luat în calcul un plan guvernamental pentru economii suplimentare de 0,4% din PIB, pentru că nu a fost suficient explicat.

Executivul UE a propus luna trecută suspendarea unor fonduri de coeziune de 495 milioane de euro, din ianuarie 2013, pentru a presa Ungaria să reducă deficitul bugetar într-o manieră sustenabilă.

Miniştrii de Finanţe ai UE vor aproba aproape sigur propunerea, în această lună, a declarat luni Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban, adăugând că Ungaria va lua măsurile necesare pentru a evita pierderea subvenţiilor.

Avertismentul exercită presiuni asupra lui Orban pentru încheierea unui acord cu liderii internaţionali pentru un nou program de sprijin financiar preventiv, chiar dacă suspendarea efectivă a fondurilor este „improbabilă”, au apreciat în februarie analişti ai Morgan Stanley.

Comisia Europeană a dat Ungariei un termen de o lună pentru modificarea a două legi controversate, privind justiţia şi protecţia datelor, cu avertismentul că în caz contrar va fi acţionată în justiţie, dar a decis să suspende procedura de infringment referitoare la independenţa băncii centrale.

CE a decis totodată să nu înceapă negocierile cu Ungaria pentru un program preventiv de finanţare de 15-20 de miliarde de euro din partea UE şi FMI până când problemele semnalate în cele două legi nu vor fi rezolvate.

Orban a cerut în noiembrie anul trecut sprijinul FMI pentru un nou program de susţinere financiară, după ce forintul s-a depreciat la un minim record, iar ratingul Ungariei a fost retrogradat la nivelul „junk”, nerecomandat pentru investiţii.

În privinţa deficitului bugetar, o propunere a CE dă Ungariei un termen de şase luni pentru a lua măsuri să corecteze deficitul bugetar într-o manieră sustenabilă şi credibilă. Propunerea va fi discutată de miniştrii de Finanţe ai UE săptămâna viitoare.

Comisia a redus în februarie estimarea privind evoluţia economiei Ungariei în acest an, de la o creşetere de 0,5% la un declin de 0,1%. Pentru anul viitor este prognozată o creştere de 1,6%.

Guvernul de la Budapesta anticipează o creştere între 0-0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...