Comisia Europeană a revizuit în minus producția a patru culturi pe care România se bazează pentru export

Producția de semințe de floarea-soarelui, porumb, sfeclă și soia a fost revizuită în minus față de august, arată ultima prognoză a Comisiei Europene.
Alina Stanciu - mar, 26 sept. 2023, 22:47
Comisia Europeană a revizuit în minus producția a patru culturi pe care România se bazează pentru export

Producția de porumb boabe a României ar putea ajunge anul acesta la 10,13 milioane de tone, cu aproximativ 800.000 de tone mai puțin decât indica estimarea din august, dar cu peste 26% peste producția anului trecut, potrivit ultimei prognoze a Comisiei Europene.

Analiștii Comisiei au revizuit estimările privind randamentul la hectar cu 7,3% în minus, de la 4,64 tone cu o luna în urmă, la 4,3 în septembrie. Randamentele sunt cu 43% mai bune decât î anul secetos 2023, dar cu 20% sub media ultimilor cinci ani.

Calculul privind producția totală a fosst făcută luând în calcul estimarea UE potrivit căreia România a cultivat cu porumb 2,35 milioane de hectare.

În 2022, conform datelor Institutului Național de Statistică, România a cultivat cu porumb 2,43 milioane de hectare, cu 75.100 de hectare mai mult decât anul acesta și a realizat o producție de 8 milioane de tone.

Din cauza temerilor legate de importurile din Ucraina care au dus prețurile la porumb mult în jos, dar și a faptului că sunt culturi precum floarea-soarelui mult mai tolerante la secetă precum și culturi mai profitabile,precum soia, suprafața cultivată cu porumb în România este estimată de Comisia Europeană cu 3,5% sub cea din 2022 și cu 5,6% sub media ultimilor cinci ani.

Randamente mai mici și la sfecla de zahăr, soia și floarea-soarelui

Prognoza din septembrie este nefavorabilă și culturii de sfeclă. Estimărule au fost revizuite în jos cu 6,7%, până la un randament mediu de 34,2 tone la hectar, cu 8% peste producția anului trecut, dar cu 9% sub media ultimilor cinci ani. De altfel, dintre statele membre, România ar putea raporta a doua cea mai mare scădere a randamentului raportat la media ultimilor cinci ani, după Lituania (minus 15%).

De asemenea, analiștii UE au estimat în septembrie că fermierii români vor ajunge la o medie de 2,09 tone de soia la hectar, față de 2,19 tone cât arăta prognoza din august, ceea ce înseamnă un minus de 4,5%.

Randamentul este cu 16% mai mare față de anul trecut, dar cu 10% în minus față de ultimii cinci ani.

Din datele INS, anul trecut România a produs 244.300 tone de pe o suprafață de 135,9 mii hectare. Comisia Europeană estimează că în 2023 s-au cultivat cu soia 150.000 de hectare, ceea ce înseamnă că producția ar fi de 313.500 mii tone.

Și în ceea ce privește floarea-soarelui prognoza indică o scădere a randamentului mediu față de estimările din august, diferența fiind de 0,6 tone la hectar ( minus 2,7%). Conform ultimului raport al Comisiei, fermierii români vor obține, în medie, 2,12 tone de semințe de floarea-soarelui la hectar, cu 10% mai mult decât anul trecut însă cu 13% sub media ultimilor cinci ani.

Anl acesta s-ar fi cultivat 1,2 milioane de hectare de floarea-soarelui, față de 1 milion de hectare anul trecut, ceea ce înseamnă că anul acesta s-ar putea ajunge la un total de 2,6 milioane de tone, față de 2,1 milioane de tone în 2022.

Singura cultură pentru care Comisia nu a făcut modificări de prognoză este orzul de primăvară care ar putea aduce randamente de 2,91 tone la hectar, cu 3% în plus față de 2022 și 12% peste media ultimilor cinci ani.

 

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Grindeanu: Sunt întârzieri la magistrala CFR Braşov – Sighişoara
Sorin Grindeanu: Sunt întârzieri la magistrala CFR Braşov – Sighişoara
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat joi, la Tulcea, că lucrările la magistrala CFR Braşov - Sighişoara înregistrează întârzieri şi a dat asigurări că......
Consiliul Concurenței analizează preluarea activității de intermediere în asigurări a Globasig Broker de către Safety Broker
Consiliul Concurenței analizează preluarea activității de intermediere în asigurări a Globasig Broker de către Safety ...
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Safety Broker de Asigurare S.A. intenționează să preia activitatea ...
OTP Bank anunță că are bani de cheltuit și vrea să-și continue seria de achiziții
OTP Bank anunță că are bani de cheltuit și vrea să-și continue seria de achiziții
OTP BanK Nyrt., cel mai mare grup bancar din Ungaria, are bani de cheltuit după creşterea profitului şi intenţionează ...
Renault va investi 400 de milioane de euro în fabrica sa din Turcia, unde va produce patru modele noi, inclusiv un SUV Duster
Renault va investi 400 de milioane de euro în fabrica sa din Turcia, unde va produce patru modele noi, inclusiv un SUV Duster
Grupul auto Renault a anunţat joi că va investi 400 de milioane de euro în uzina sa de la Bursa (Turcia), pe care vrea ...