Comisia Europeană analizează dacă Oltchim a beneficiat de ajutoare de stat

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, au discutat, marţi, la Bruxelles, situaţia combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea şi posibilitatea de a susţine menţinerea intenţiei autorităţilor române de a acorda un ajutor de salvare întreprinderii.
Economica.net - mie, 13 feb. 2013, 20:13
Comisia Europeană analizează dacă Oltchim a beneficiat de ajutoare de stat

‘Ministrul Economiei a prezentat situaţia dificilă în care se află compania în prezent, precizând că evaluarea desfăşurată la preluarea mandatului a condus la concluzia adoptării unor măsuri urgente pentru redresarea companiei şi soluţionarea problemelor datoriilor uriaşe ale Oltchim, estimate, în prezent, la 800 de milioane de euro. Un prim pas a fost deja parcurs prin intrarea Oltchim în insolvenţă, măsură considerată de bază pentru ieşirea companiei din criză. Se doreşte continuarea activităţii pe segmentele viabile, în paralel cu restructurarea şi reorganizarea societăţii ‘, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei remis miercuri AGERPRES.

În acest context, oficialul român a menţionat scrisoarea transmisă Comisiei la sfârşitul lunii ianuarie a.c., prin care autorităţile române au informat forul comunitar cu privire la intenţia de a acorda Oltchim un ajutor de stat pentru salvarea acestuia, în valoare de 45 milioane de euro, structurat într-o primă tranşă de 20 de milioane de euro, pentru cheltuielile curente ale societăţii, şi un ajutor de stat sub formă de garanţii de stat pentru un împrumut de 25 de milioane de euro, acordat de băncile creditoare, pentru reluarea producţiei şi asigurarea capitalului de lucru pentru instalaţiile viabile.

A fost subliniat că ajutorul de stat este necesar pentru menţinerea combinatului în stare de funcţionare cel puţin până la jumătatea acestui an, moment în care autorităţile vor putea decide paşii de urmat.

Ministrul român a menţionat că sectorul chimic reprezintă aproximativ 60% din activitatea Oltchim, în timp ce 40% este constituită de ramura petrochimică. A fost precizat faptul că autorităţile române intenţionează, în principiu, să salveze şi să eficientizeze întreaga activitate a combinatului.

Autorităţile române au arătat că, în paralel, raportul întocmit de consultantul străin angajat de băncile creditoare să evalueze situaţia combinatului, Alvarez&Marsal, a confirmat ipotezele autorităţilor şi necesitatea acordării ajutorului de salvare în structura propusă. Totodată, s-a adus în discuţie şi disponibilitatea acţionarului minoritar PCC de a susţine demersurile autorităţilor române, în acest nou context generat de administrarea specială a combinatului.

Varujan Vosganian a menţionat că este adeptul unei economii care să nu fie susţinută prin ajutoare de stat şi că, în mandatul său, doreşte să privatizeze toate companiile la care statul mai deţine participaţii, cu excepţia unor entităţi din sectorul energetic.

Ministrul a mai subliniat faptul că, în perioada de tranziţie, statul român şi-a manifestat angajamentul de a consolida economia de piaţă şi de a transfera proprietatea statului în domeniul privat. În această perioadă, au fost privatizate sistemul bancar, companiile de asigurări, industria metalurgică, industria de automobile etc. Oltchim a rămas singura mare companie cu profil industrial în proprietatea statului şi este important ca aceasta să fie privatizată, procedura urmând să fie atent întocmită, având în vedere eşecul procesului derulat în luna septembrie 2012.

În opinia ministrului român, acordarea ajutorului de salvare în acest caz este singura soluţie aplicabilă, dată fiind situaţia critică în care se află compania şi implicaţiile majore pe care le generează, în principal în plan social. În context, oficialul român a subliniat că închiderea combinatului va afecta direct peste 3.000 de salariaţi şi indirect peste 7 – 8.000 de persoane, fapt ce poate genera proteste de amploare şi dezechilibre sociale în lanţ, care pot perturba întreaga economie românească.

Evoluţia Oltchim a fost prezentată ca element cheie în ceea ce priveşte îndeplinirea programului asumat de actuala echipă guvernamentală pentru consolidarea economiei, iar pentru mediul de afaceri va reprezenta un semnal de seriozitate, consistenţă şi stabilitate. Ministrul Vosganian a menţionat că vede în Comisie un partener pe parcursul acestui dificil proces de salvare a Oltchim şi a afirmat ferm că regulile şi procedurile europene specifice vor fi respectate.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, a subliniat că apreciază deschiderea autorităţilor române la dialog, dar că principala problemă identificată este reprezentată de lipsa acţiunilor concrete în acest caz. Oficialul european a menţionat că subiectul Oltchim a fost adus pentru prima oară în discuţie în urmă cu trei ani, până la acest moment nefiind înregistrat niciun progres real, constatându-se, dimpotrivă, o agravare a situaţiei economice a întreprinderii, în ciuda numeroaselor întâlniri bilaterale pe acest subiect.

A fost amintită şi decizia din 6 martie 2012 a Comisiei, prin care a fost autorizată conversia datoriilor în acţiuni cu condiţia privatizării ulterioare a societăţii, hotărâre care nu a fost pusă în practică de partea română.

În ceea ce priveşte Oltchim, aprobarea unui ajutor de salvare se va putea face numai dacă se demonstrează respectarea principiului ‘prima şi ultima dată’, pe baza unor elemente concrete care să convingă echipa de caz că poate autoriza o astfel de măsură de sprijin.

Joaquin Almunia a menţionat că înţelege urgenţa impusă de situaţia economico-socială din zonă, dar a apreciat că o analiză completă a tuturor elementelor relevante necesită o anumită perioadă de timp pentru evaluarea tuturor datelor şi informaţiilor pe care le furnizează autorităţile române.

În încheiere, ministrul Economiei a precizat că 2012 a reprezentat un an atipic pentru România, existenţa a trei guverne şi evenimentele politice intense influenţând în mod indirect şi cazul Oltchim.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...