Comisia Europeană aprobă achiziţionarea ArcelorMittal şi NSSMC a companiei Essar Steel

Comisia Europeană a aprobat luni achiziţia Essar Steel India de către ArcelorMittal, Nippon Steel Sumitomo Metal Corporation (NSSMC) din Japonia, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Economica.net - lun, 19 nov. 2018, 13:06
Comisia Europeană aprobă achiziţionarea ArcelorMittal şi NSSMC a companiei Essar Steel

Toate cele trei companii sunt active în domeniul fabricării şi furnizării de produse din oţel.

Comisia Europeană a stabilit că propusa tranzacţie nu ridică temeri privind concurenţa deoarece activităţile Essar şi NSSMC sunt limitate la produse care se suprapun în Spaţiul Economic European Economic.

Luna trecută, creditorii Essar au aprobat oferta comună a ArcelorMittal şi Nippon Steel & Sumitomo Metal Corp ca ofertă finală pentru Essar, cel mai mare producător indian de oţel, presat să-şi reducă datoriile.

Aprobarea va ajuta cele două companii să preia controlul combinatului siderurgic al Essar, care produce anual zece milioane de tone de oţel. Este prima participare a doi giganţi pe piaţa în creştere rapidă a oţelului din India, fără un partener local.

ArcelorMittal şi Nippon Steel au anunţat că intenţionează să dubleze capacitatea la Essar în următorii ani.

În prezent, oţelăria Essar Steel din statul Gujarat produce anual 6,5 milioane de tone, din cauza lipsei materiilor prime şi a gazelor naturale insuficiente pentru furnale.

ArcelorMittal şi Nippon Steel concurau cu grupul financiar rus VTB, JSW Steel şi Vedanta Resources pentru Essar Steel.

În octombrie, ArcelorMittal a anunţat că firma va plăti în total 420 miliarde de rupii (5,73 miliarde de dolari) din datoriile Essar şi încă 80 miliarde de rupii vor fi alocaţi operaţiunilor zilnice şi majorării profitabilităţii.

„ArcelorMittal va deţine o participaţie majoritară, în timp ce Nippon Steel va avea o participaţie aproape egală”, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei nipone.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent că Essar este evaluat la cel puţin şase miliarde de dolari.

Noua lege din India privind falimentul a declanşat o competiţie pentru activele din domeniul oţelului evaluate la peste 26 de miliarde de dolari, sporind interesul companiilor locale şi străine.

Essar Steel este afectată de cererea slabă şi de reducerea furnizării de gaze, care a afectat producţia. Compania era deţinută de fraţii miliardari Shashi şi Ruia din India, înainte de a fi plasată sub rezoluţia de insolvenţă, în august.

Cumpărătorii Essar sunt stimulaţi şi de planul premierului Narendra Modi de a cheltui masiv pentru modernizarea infrastructurii din India. Grupul mamă Essar are activităţi în domeniul petrolului, gazelor naturale, electricităţii, oţelului şi porturilor şi este presat de creditori să-şi reducă datoriile.

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.

Te-ar mai putea interesa și
Topul industriilor care vor beneficia cel mai mult de reţeaua 5G în următorii cinci ani
Topul industriilor care vor beneficia cel mai mult de reţeaua 5G în următorii cinci ani
Aproape fiecare nou smartphone din gama flagship are acum capacități 5G, iar furnizorii de telecomunicații se pregătesc pentru un val de noi clienți 5G odată cu lansarea noilor modele de......
Accident la o instalaţie nucleară din Iran. Nu sunt victime
Accident la o instalaţie nucleară din Iran. Nu sunt victime
Un incident s-a produs duminică dimineaţa la uzina de îmbogăţire a uraniului din Natanz, din centrul Iranului, dar fără ...
Campania de vaccinare anti-COVID/ 61.939 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore; 118 de reacţii adverse
Campania de vaccinare anti-COVID/ 61.939 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore; 118 de reacţii adverse
Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 61.939 doze ...
Iranul a pus în funcțiune noi instalații de îmbogățire a uraniului
Iranul a pus în funcțiune noi instalații de îmbogățire a uraniului
Iranul a anunţat sâmbătă punerea în funcţiune a unor noi cascade de centrifuge modernizate ce permit îmbogăţirea ...