1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 10 º

Finanţe şi bănci

Comisia Europeană aprobă planurile de restructurare ale băncilor spaniole

Comisia Europeană a aprobat miercuri planurile de restructurare ale celor patru bănci spaniole naţionalizate (Bankia, Novagalicia, CatalunyaCaixa şi Banco de Valencia), transmite AFP.

28 noi, 2012 | Agerpres

De această aprobare depinde acordarea unui ajutor financiar de 37 miliarde de euro oferit de zona euro, care ar urma să fie vărsat în luna decembrie via Mecanismul European de Stabilitate (MES) şi Fondul public de ajutorare a sectorului bancar spaniol (FROB), scrie AGERPRES.

'Această autorizaţie marchează o etapă importantă în punerea în practică a protocolului de acord între ţările din zona euro şi Spania', a subliniat într-un comunicat comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia. 'Obiectivul nostru este să restabilim viabilitatea băncilor care vor primi ajutor astfel încât să poată funcţiona fără suport public în viitor', a adăugat Almunia.

Bankia, Novagalicia, CatalunyaCaixa şi Banco de Valencia au fost preluate de statul spaniol după ce au acordat credite nesustenabile în timpul boom-ului imobiliar care a lăsat multe bănci fără capital.

În schimbul ajutoarelor de 37 miliarde de euro (18 miliarde de euro pentru Bankia, 9 miliarde euro pentru CatalunyaCaixa, 5,5 miliarde euro pentru Novagalicia şi 4,5 miliarde euro pentru Banco de Valencia), băncile vor trebui să-şi reducă bilanţurile cu peste 60% în următorii cinci ani, să elimine mai multe mii de locuri de muncă şi să-şi reorienteze activităţile. De asemenea, cele patru bănci s-au angajat să vândă o parte din participaţii şi din filiale, urmând ca sumele rezultate să contribuie la finanţarea restructurării lor.

Aprobarea executivului comunitar dă undă verde pentru una din cele mai mari restructurări a unui sistem bancar european demarate de la începutul crizei bancare din 2007.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO