Comisia Europeană ar putea modifica legislaţia antitrust pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile

Organismele de reglementare antitrust din Uniunea Europeană iau în considerare reglementări mai dure faţă de giganţii din domeniul tehnologiei, forţându-i să facă mai mult pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile, a declarat marţi Cecilio Madero Villarejo, adjunctul directorului general al departamentului de concurenţă de la Comisia Europeană, transmite Reuters citat de Agerpres
Economica.net - mar, 10 dec. 2019, 12:25
Comisia Europeană ar putea modifica legislaţia antitrust pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile

O astfel de decizie ar putea afecta Facebook, Amazon, Apple şi Google. Cele patru companii se află sub analiza organismelor de reglementare antitrust din Uniunea Europeană, după ce rivalele lor s-au plâns că sunt excluse de pe pieţele cheie. În mod tradiţional, Comisia Europeană ordonă companiilor stoparea practicilor anticoncurenţiale.

Aceasta, însă, ar putea să nu fie suficient, în special pe pieţele digitale, a apreciat Cecilio Madero Villarejo, la o conferinţă de specialitate.

„Pe pieţele care evoluează rapid există riscul ca implementarea deciziei să dureze prea mult şi să fie dificil de monitorizat. Prin urmare, în special pe aceste pieţe, cele care se dezvoltă rapid, am putea adopta soluţii mai prescriptive, pentru a ne asigura că sunt restabilite pe deplin condiţiile pentru o concurenţă efectivă”, a explicat oficialul UE.

Şi comisarul pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a declarat luni că organismele de reglementare din Uniunea Europeană vor revizui regulile în domeniul concurenţei, vechi de două decenii, care spun dacă o companie are puterea de piaţă ce îi permite să îşi înlăture rivalii sau să controleze preţurile, în ideea de a lua în calcul globalizarea şi digitalizarea.

Acest anunţ vine ca replică la criticile potrivit cărora legislaţia UE în domeniul concurenţei nu a reuşit să ţină pasul cu vremurile, într-un context în care organismele de reglementare trebuie să examineze fuziuni şi practici anticoncurenţiale care implică companii globale din domeniul online.

Modul în care organismele de reglementare definesc pieţele poate ajuta la măsurarea puterii unei companii de a stabili preţurile în cazul unei fuziuni sau a puterii de a-şi înlătura rivalii, precum şi despăgubirile pe care le pot solicita de la aceste companii în cazul unor anchete. Actualele norme datează din anul 1997.

Potrivit Reuters, revizuirea va viza amploarea geografică a pieţelor. De exemplu, producătorii de trenuri Siemens şi Alstom, a căror tentativă de fuziune a fost blocată de Vestager în luna februarie a acestui an, au susţinut că organismele de reglementare ar fi trebuit să ţină mai mult cont de ponderea rivalilor chinezi, precum şi de piaţa mondială.

De asemenea, organismele de reglementare vor examina şi modul în care sunt definite pieţele din punct de vedere al produselor şi dacă este posibil pentru consumatori să treacă uşor de la un produs la altul, în special având în vedere că digitalizarea înseamnă că unele produse sunt gratuite în timp ce unii giganţi din domeniul tehnologiei sunt prezenţi în mai multe zone diferite.

„În aceste condiţii ar putea apărea situaţii în care vom fi nevoiţi să ne uităm la modul în care aceste ecosisteme pot menţine consumatorii captivi”, a spus Vestager.

Te-ar mai putea interesa și
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi, dintre care 981 pur electrice şi 681 electrice hibride, şi 6 motociclete electrice în cadrul Programului Rabla Plus 2021, informează......
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat pentru eliminarea din piață a unui alt jucător
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat ...
12 dintre cele mai mari edituri din piață și Asociația Editurilor din România sunt investigate de către Consiliul Concurenței. ...
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Agenția de turism Hello Holidays mizează pentru sezonul de toamnă-iarnă pe destinații precum Turcia și Egipt.
Angajaţii magazinelor Apple vor primi bonusuri de până la 1.000 de dolari
Angajaţii magazinelor Apple vor primi bonusuri de până la 1.000 de dolari
Apple Inc. îşi va recompensa luna viitoare angajaţii din magazine cu bonusuri de până la 1.000 de dolari, o decizie ...