Comisia Europeană avertizează că băncile din România pot fi afectate negativ de majorarea costurilor de împrumut

Economica.net
26 02. 2020
comisia_europeana_567654_68037100

Expunerea sectorului bancar românesc la piaţa imobiliară şi la datoria guvernamentală este încă semnificativă. Dar, în pofida unor turbulenţe şi a unor indicii privind deteriorarea calităţii activelor, sectorul bancar rămâne rezistent. Mult criticata taxă bancară pe activele totale a fost recent abrogată. Capitalizarea totală a sectorului bancar (19% la 30 iunie 2019) a fost relativ stabilă timp de câţiva ani şi peste media din UE, precizează Executivul comunitar.

Amendamentele propuse la statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ar putea spori competenţele instituţiei în sectorul bancar. Dacă proiectul va fi aprobat, ANPC va avea dreptul să supervizeze sectorul financiar şi bancar, prin aprobarea şi susţinerea produselor financiare, pentru a stabili comisioane pentru noile produse financiare propuse, atât de instituţiile financiare, cât şi de cele non-financiare, şi pentru a impune amenzi variind de la 0,5% la 10% din veniturile la nivel consolidat.

În timp ce îmbunătăţirea protecţiei consumatorilor este importantă, unele din amendamentele propuse la statutul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor ar putea interfera cu mandatul BNR în zona supervizării bancare, în special în privinţa retragerii licenţelor bancare, avertizează Comisia Europeană.

Comisia Europeană (CE) a publicat miercuri cele 27 de rapoarte de ţară din analiza „Semestrul european – pachetul de iarnă: evaluarea progreselor înregistrate de statele membre în ceea ce priveşte îndeplinirea priorităţilor economice şi sociale”.