Comisia Europeană cere Spaniei, Greciei şi Portugaliei să închidă din bănci

Comisia Europeană face presiuni asupra Greciei să închidă în etape anumite bănci, posibil chiar a cincea mare bancă elenă ATEbank (specializată pe sectorul agricol), au declarat pentru Reuters surse din UE.
Economica.net - vin, 08 iun. 2012, 10:22
Comisia Europeană cere Spaniei, Greciei şi Portugaliei să închidă din bănci

Deşi este responsabilitatea Băncii Centrale a Greciei să închidă băncile care se confruntă cu probleme financiare, Comisia Europeană are un cuvânt de spus, în conformitate cu reglementările privind ajutoarele de stat, care îi permit să refuze o cerere de salvare a unei instituţii de creditare dacă UE consideră că este prea costisitoare pentru a fi salvată – forţând efectiv închiderea băncii, scrie Agerpres. O sursă din UE susţine că atribuţiile Comisiei privind ajutoarele de stat ar putea fi utilizate şi pentru închiderea unor bănci din Spania şi Portugalia.

În timpul crizei financiare, Comisia Europeană a folosit extrem de rar atribuţiile sale privind ajutoarele de stat şi puţine bănci europene au fost închise. Dacă ar utiliza aceste atribuţii în Grecia, această abordare ar reprezenta o atitudine mult mai agresivă în gestionarea crizei datoriilor.

‘Intrăm într-o nouă fază cu Grecia, Spania şi Portugalia. Unele bănci vor fi închise, iar la altele va fi redusă activitatea. Întotdeauna va fi un echilibru’, a declarat sursa, care a adăugat: ‘Dacă există stabilitate financiară, atunci poţi salva o bancă, dar suntem acum departe de acest moment în anumite state. În timp, ATEbank va trebui închisă sau va fi redusă activitatea’.

Reprezentanţii ATEbank şi Băncii Centrale a Greciei au refuzat să comenteze, iar Ministerul de Finanţe de la Atena a dezminţit informaţiile. Anul trecut ATEbank nu a reuşit să treacă testele de stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Dacă ATEbank va fi închisă, nu va însemna că întregul sistem bancar din Grecia este în colaps. Alte bănci elene importante nu se confruntă cu acelaşi pericol şi ar putea beneficia de majorarea capitalului. Nicio decizie nu va fi luată până după alegerile din 17 iunie din Grecia.

Principalele patru bănci greceşti trebuie să prezinte în termen de trei luni planuri de restructurare care să cuprindă reduceri salariale sau închideri de agenţii, a anunţat recent Fondul de stabilitate financiară din Grecia (HFSF).

Obligaţia băncilor elene de a se restructura vine după ce luni acestea au primit o injecţie de capital în valoare de 18 miliarde de euro de la Fondul european de stabilitate financiară în vederea recapitalizării lor. National Bank of Greece a primit 7,43 miliarde de euro, Alpha Bank a primit 1,9 miliarde de euro, EFG Eurobank a primit 3,97 miliarde de euro, iar Piraeus Bank a beneficiat de o injecţie de 4,7 miliarde de euro, toate sub forma de obligaţiuni.

În conformitate cu termenii celui de-al doilea plan de sprijin convenit de Grecia şi creditorii săi în luna martie, o sumă de 25 miliarde de euro a fost prevăzută pentru recapitalizarea băncilor greceşti, care au înregistrat pierderi de aproximativ 28 de miliarde de euro în urma operaţiunii de restructurare a datoriilor Greciei.

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea Guvernului și a politicienilor să ducă țara înainte
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea ...
Transformarea digitală are un impact pozitiv asupra economiilor, iar un nivel crescut de competențe digitale în rândul cetățenilor este strâns corelat cu salarii mai mari, a declarat Bogdan......
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni din 2024
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni ...
Creșterea prețurilor și tensiunile internaționale nu au afectat apetitul românilor pentru mașini exclusiviste. În ...
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Deficitul bugetar nu scade, ci creşte, după primul trimestru al acestui an, ceea ce este îngrijorător, în condiţiile ...
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar de stat
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar ...
Secțiunea de la nodul rutier cu DN4 până la A2 (circa 11 km) din lotul 1 al A0 Sud va fi dată în trafic cel târziu ...