Comisia Europeană cere transparență de la Google: ” Preţurile zborurilor şi ale hotelurilor prezentate pe Google ar trebui să fie preţurile finale”

Comisia Europeană (CE) şi autorităţile responsabile de cooperarea în materie de protecţie a consumatorilor sub conducerea Autorităţii pentru Consumatori şi Pieţe din Ţările de Jos şi a Direcţiei Generale pentru Inspecţie Economică din Belgia au trimis o scrisoare companiei Google în care i se solicită să fie mai transparentă şi să respecte legislaţia Uniunii Europene (UE).
AGERPRES - lun, 26 iul. 2021, 19:36
Comisia Europeană cere transparență  de la Google:

Potrivit sursei citate, consumatorii trebuie să ştie cum stabileşte motorul de căutare online al Google ordinea în care se afişează rezultatele căutării lor şi dacă plăţile pot influenţa această ordine.

„Preţurile zborurilor şi ale hotelurilor prezentate pe Google ar trebui să fie preţurile finale şi să includă comisioane sau taxe care să poată fi calculate în mod rezonabil în avans. În plus, Google ar trebui să revizuiască condiţiile standard ale Google Store, deoarece Reţeaua de cooperare pentru protecţia consumatorilor a constatat că, în unele cazuri, există un dezechilibru semnificativ între drepturile comerciantului şi cele ale consumatorului, în detrimentul acestuia din urmă. În plus, atunci când autorităţile pentru protecţia consumatorilor raportează conţinuturi care încalcă normele de protecţie a consumatorilor, Google ar trebui să elimine sau să blocheze mai rapid accesul la astfel de conţinuturi”, se menţionează în comunicat.

În legătură cu acest subiect, comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat: „Consumatorii din UE nu pot fi induşi în eroare atunci când utilizează motoare de căutare pentru a-şi planifica vacanţele. Trebuie să le oferim consumatorilor posibilitatea de a alege pe baza unor informaţii transparente şi imparţiale”.

Scrisoarea transmisă gigantului Google a fost semnată de Comisia Europeană şi autorităţile responsabile de cooperarea în materie de protecţie a consumatorilor, sub conducerea Autorităţii pentru Consumatori şi Pieţe din Ţările de Jos şi a Direcţiei Generale pentru Inspecţie Economică din Belgia.

În acest context, se aşteaptă ca oficialii Google să ia măsurile necesare şi să comunice Comisiei şi autorităţilor pentru protecţia consumatorilor modificările practicilor sale în următoarele două luni.

CE anunţă că va sprijini autorităţile naţionale pentru protecţia consumatorilor în ceea ce priveşte evaluarea răspunsului din partea companiei Google, ţinând seama de angajamentele de a-şi modifica site-urile web şi serviciile asumate de Google.

În cazul în care angajamentele asumate de Google nu vor fi considerate suficiente, va avea loc un dialog ulterior.

La rândul lor, autorităţile naţionale pentru protecţia consumatorilor pot decide, în ultimă instanţă, să impună sancţiuni, se mai spune în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...