Comisia Europeană începe verificările la constructorii auto chinezi BYD, Geely și SAIC, în cadrul anchetei sale privind subvenționarea acestora de către stat – surse Reuters

În următoarele săptămâni, Comisia Europeană va verifica producătorii de automobile chinezi, ca parte a investigației sale privind posibilitatea de a le impune taxe de import punitive pentru a proteja producătorii europeni de vehicule electrice (EV), au declarat pentru Reuters trei persoane implicate în proces.
Cristian Negrei - sâm, 13 ian. 2024, 09:28
Comisia Europeană începe verificările la constructorii auto chinezi BYD, Geely și SAIC, în cadrul anchetei sale privind subvenționarea acestora de către stat - surse Reuters

Inspectorii Comisiei vor vizita BYD, Geely și SAIC, au spus două surse, una dintre ele precizând că anchetatorii nu vor vizita mărci străine produse în China, cum ar fi Tesla, Renault și BMW.

Ancheta, lansată în octombrie și programată să dureze 13 luni, urmărește să stabilească dacă vehiculele electrice mai ieftine, fabricate în China, beneficiază în mod nejustificat de subvenții de stat. China a denumit această, care a escaladat tensiunile dintre Beijing și UE, drept o măsură protecționistă.

Comisia Europeană a confirmat că va efectua vizitele.

„Comisia a selectat un eșantion reprezentativ de producători chinezi și din UE, care au răspuns deja la chestionare”, a declarat Olof Gill, purtătorul de cuvânt pentru comerț al Comisiei Europene, relatează Reuters.

„Comisia va efectua vizite de verificare la sediile lor în ianuarie-februarie 2024”, a spus el.

Ministerul Comerțului din China și companiile BYD și SAIC nu au răspuns la solicitările Reuters pentru a face comentarii. Geely a refuzat să comenteze, dar a citat declarația din octombrie conform căreia compania a respectat toate legile și a susținut concurența loială pe piață la nivel global.

O sursă a spus că anchetatorii au sosit în China, în timp ce o altă sursă a spus că vizitele sunt programate pentru luna aceasta și februarie.

Vizitele sunt pentru lucrări de verificare: inspecții la fața locului care analizează răspunsurile pe care producătorii auto le-au dat la chestionare, a spus o sursă. Documentele Comisiei Europene privind ancheta spun că aceasta este în „etapa de inițiere”, vizitele de verificare fiind programate până pe 11 aprilie.

Sursele au cerut Reuters să rămână anonime deoarece detaliile vizitei erau confidențiale.

Săptămâna trecută, China a deschis o investigație antidumping asupra coniacului importat din Uniunea Europeană, un pas care pare să vizeze Franța, țară care susține ancheta în privința vehiculelor electrice. Modelele chineze populare exportate în Europa includ mărcile MG de la SAIC și Volvo de la Geely.

Cota vehiculelor produse din China pe piața de vehicule electrice din Uniunea Europeană a crescut la 8% și ar putea ajunge la 15% în 2025, aceste vehicule electrice vânzându-se de obicei cu prețuri de 20% mai mici decât modelele fabricate în UE.

În octombrie, Great Wall Motor din China a declarat că a fost primul producător de automobile care a trimis răspunsuri la ancheta UE privind subvențiile.

Relațiile dintre China și UE au fost tensionate de factori precum legăturile mai strânse ale Beijingului cu Moscova după invazia Rusiei în Ucraina. UE încearcă să-și reducă dependența de a doua economie din lume, în special pentru materialele și produsele necesare pentru tranziția sa ecologică.

În același timp, producătorii chinezi de vehicule electrice, de la liderul de piață BYD până la rivalii mai mici Xpeng (9868.HK) și Nio (9866.HK), își intensifică eforturile pentru a se extinde în străinătate, pe măsură ce concurența crește la nivel intern în condițiile unei economii slăbite. Mulți producători au făcut din vânzările către Europa o prioritate.

Se estimează că China a depășit Japonia ca cel mai mare exportator de automobile din lume anul trecut, livrând 5,26 de milioane de vehicule evaluate la aproximativ 102 miliarde de dolari, a declarat săptămâna aceasta o asociație auto chineză.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto precum Mercedes sau BMW continuă să îşi extindă prezenţa şi să......
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Premier Energy cumpără parcul eolian „Mihai Viteazu” din judeţul Constanţa cu 88 de milioane de euro
Grupul Premier Energy a achiziţionat parcul eolian "Mihai Viteazu" din judeţul Constanţa, o regiune renumită pentru condiţiile ...
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă salută descoperirea unui material „interesant” care poate stoca gazele cu efect de seră
Oamenii de ştiinţă au salutat descoperirea "interesantă" a unui tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, ...
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Magazinele Lidl din România vor fi închise pe 5 și 6 mai 2024
Cele peste 350 e magazine Lidl din toată țara vor fi închise în prima și a doua zi de Paște, pe 5 și 6 mai 2024. Clienții ...