Comisia Europeană lansează un nou instrument pentru denunţarea anonimă a neregulilor din domeniul concurenţei

Comisia Europeană a lansat joi un nou instrument care permite cetăţenilor să îi semnaleze mai uşor existenţa unor carteluri secrete şi a unor alte încălcări ale normelor antitrust, păstrându-şi, totodată, anonimatul, informează un comunicat al Comisiei Europene.
Economica.net - joi, 16 mart. 2017, 21:12
Comisia Europeană lansează un nou instrument pentru denunţarea anonimă a neregulilor din domeniul concurenţei

Astfel, cetăţenii pot să contribuie în mod anonim la lupta împotriva cartelurilor şi a altor practici anticoncurenţiale, printre care se numără înţelegerile asupra preţurilor sau a ofertelor prezentate în cadrul procedurilor de achiziţii publice, nepermiterea intrării pe piaţă a unor produse ori excluderea neloială a competitorilor.

Potrivit sursei citate, practicile anticoncurenţiale pot să provoace daune imense economiei Europei, să blocheze accesul consumatorilor la o gamă mai largă de bunuri şi servicii la preţuri rezonabile, să frâneze inovarea şi să ducă la încetarea activităţii societăţilor.

‘Dacă sunt îngrijoraţi din cauza unor practici comerciale pe care le consideră incorecte, cetăţenii au posibilitatea de a contribui la îndreptarea situaţiei. Informaţiile din interior pot fi un instrument important care să ajute Comisia să identifice cartelurile şi alte practici anticoncurenţiale. Noul nostru instrument permite cetăţenilor să furnizeze informaţii, păstrându-şi totodată anonimatul. Datorită acestor informaţii, investigaţiile noastre se pot încheia cu succes într-un ritm rapid şi cu o eficacitate sporită, ceea ce este în beneficiul consumatorilor şi al economiei UE în ansamblul său’, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Până în prezent, majoritatea cartelurilor au fost depistate prin intermediul programului de clemenţă al Comisiei, care permite întreprinderilor să raporteze propria implicare într-un cartel în schimbul unei reduceri a amenzii care le-a fost aplicată.

Prin intermediul noului instrument, cetăţenii care au informaţii despre existenţa sau funcţionarea unui cartel ori a altor tipuri de încălcări ale normelor antitrust pot să contribuie, la rândul lor, la încetarea acestor practici, precizează comunicatul Comisiei Europene.

Noul sistem sporeşte probabilitatea depistării şi a urmăririi penale a încălcărilor, astfel întreprinderile fiind descurajate şi mai mult de la formarea de carteluri sau de la rămânerea în acestea ori de la adoptarea altor tipuri de comportament anticoncurenţial ilegal. Prin urmare, acest sistem completează şi consolidează eficacitatea programului de clemenţă al Comisiei.

‘Noul instrument protejează anonimatul persoanelor care denunţă nereguli prin intermediul unui sistem de mesagerie criptat, special conceput, ce permite comunicarea în ambele sensuri. Serviciul este gestionat de un prestator extern de servicii specializate, care are rolul de intermediar. Acesta furnizează doar conţinutul mesajelor primite, fără a transmite metadate care ar putea fi utilizate pentru identificarea persoanei ce oferă informaţiile’, se mai arată în comunicat.

Persoanele care sunt dispuse să îşi dezvăluie identitatea pot contacta direct serviciul Comisiei din domeniul concurenţei, având la dispoziţie un număr de telefon şi o adresă de e-mail speciale.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...