1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Finanţe şi bănci

Comisia Europeană obligă România să recupereze 13 milioane de euro de la de la Compania Naţională a Uraniului (CNU)

Comisia Europeană a constatat, luni, că diversele măsuri de sprijin public în favoarea Companiei Naţionale a Uraniului SA (CNU) din România nu sunt în linie cu reglementările UE privind ajutorul de stat acordat firmelor aflate în dificultate, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, informeaza Agerpres.

24 feb, 2020 | Agerpres

Ca rezultat, România nu poate implementa măsurile de sprijin prevăzute în planul de restructurare. De asemenea, ţara trebuie să recupereze de la companie ajutorul de stat incompatibil, în valoare de 13 milioane de euro, acordat în 2016, şi dobânzile aferente, precizează Comisia Europeană.

În 12 iunie 2017, România a informat Comisia Europeană în legătură cu planul de restructurare a CNU, care se confrunta cu dificultăţi financiare. Planul de restructurare a venit după un ajutor de urgenţă acordat pentru a ţine compania pe linia de plutire, în valoare de aproximativ 13 milioane de euro (62 milioane de lei), pe care Executivul comunitar l-a aprobat temporar în 30 septembrie 2016.

Reglementările UE privind ajutorul de stat permit doar în anumite condiţii intervenţia statului pentru o firmă aflată în dificultate financiare. În 8 mai 2018, Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă planul iniţial de restructurare este în linie cu aceste condiţii şi, astfel, cu reglementările UE privind ajutorul de stat. Investigaţia Executivului comunitar a arătat că cel mai recent plan de restructurare, ca şi cel precedent, nu dispersează temerile pe care le-a avut Comisia Europeană când a demarat investigaţie aprofundată, în 2018.

Prin urmare, Executivul comunitar a ajuns la concluzia că planul de restructurare transmis de România nu este în linie cu reglementările UE privind ajutorul de stat. Ca rezultat, România nu poate implementa măsurile de ajutor prevăzute în plan, care includ subvenţii de stat şi nereturnarea împrumutului de salvare din 2016.

Mai mult, Comisia Europeană a concluzionat că ajutorul de stat de 13 milioane de euro, acordat în 2016, şi dobânzile aferente, nu este compatibil cu reglementările UE privind ajutorul de stat şi trebuie recuperat de România.

"Un Guvern poate sprijini o companie aflată în dificultate financiară dacă aceasta are un plan solid de restructurare, care asigură revenirea la o viabilitate pe termen lung, contribuie la costul restructurării şi distorsiunile legate de concurenţă sunt limitate. În cazul CNU, aceste condiţii nu sunt îndeplinite. Ca rezultat, România nu mai poate sprijini compania. De asemenea trebuie să recupereze ajutorul acordat. Acest fapt va restabili situaţia concurenţială pe piaţă şi va asigura faptul că CNU nu concurează incorect cu alţi operatori mai eficienţi. De asemenea, previne situaţia în care CNU îşi păstrează operaţiunile ineficiente în pierdere, care în cele din urmă ar putea duce la un preţ mai ridicat al electricităţii şi la un cost mai ridicat pentru plătitorii de taxe din România", a declarat comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO