Comisia Europeană propune un regulament privind abrogarea tarifelor de roaming din 15 iunie 2017

Economica.net
26 05. 2016
samsung_33333333333_29353400

‘Comisia Juncker are o abordare pe care o susţin cu tărie: nu mai vorbim de ICT în mod izolat, ci de economia şi societatea digitală. Dezvoltarea domeniului digital şi a reţelelor de generaţie viitoare (5G) este condiţia esenţială pentru competitivitatea domeniilor de baza ale economiei: industrie, inovare, energie, transporturi, maşinile conectate, sănătate, big data etc. Trebuie depuse eforturi, însă, în domeniile: competenţelor digitale prea scăzute, creşterea gradului de utilizare constantă a internetului în rândul tuturor cetăţenilor, stimularea încrederii utilizatorilor în aplicaţiile electronice, precum eCommerce, eBanking (…) Mă bucur că, la data de 17 mai, Consiliul a adoptat formal Directiva NIS. După votul din PE, probabil în luna iulie, directiva ar putea intra în vigoare în august 2016. O veste bună: la data de 15 iunie Comisia va propune un regulament pentru pieţele de roaming la nivel de gros, pentru a fi posibilă abrogarea tarifelor de roaming la data de 15 iunie 2017, iar România se va implica activ pentru a face posibil acest lucru’, a afirmat Bostan, citat într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

Ministrul Comunicaţiilor a subliniat, totodată, că, în România, evoluţiile în domeniul digital sunt semnificative, 72% dintre gospodării fiind acoperite de reţele de acces de generaţia următoare, numărul de abonamente la bandă largă fixe (minim 30MBps) este printre cele mai mari din Uniunea Europeană (63%, faţă de media UE de 30%), în timp ce 1,7% dintre români deţin diplome în domeniile Ştiintei Tehnologiei şi Matematicii (STEM).

‘Este esenţial să stimulăm utilizarea comerţului electronic, în UE consumatorii ar putea economisi 11,7 miliarde euro anual dacă s-ar implica mai mult în tranzacţiile online. România va conlucra cu toate statele membre şi cu Comisia pentru a ne asigura că prevenim discriminarea directă sau indirectă de către comercianţii online a clienţilor pe baza reşedinţei, naţionalităţii. Urmărim, de asemenea, eficientizarea serviciilor de livrare a coletelor la nivel transfrontalier, prin creşterea transparenţei asupra tarifelor practicate. Una dintre priorităţile mele esenţiale este consolidarea securităţii cibernetice. Acesta este un domeniu esenţial pentru buna funcţionare a economiei României, dar şi a Pieţei Interne şi a Pieţei Unice Digitale’, a adăugat oficialul.

Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, se află într-o vizită de lucru la Bruxelles, alături de vicepremierul Costin Borc, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, acţiune ce se va încheia printr-o întâlnire cu Günther Oettinger, Comisarul european pentru societate şi economie digitală.