Comisia Europeană propune un sistem transfrontalier de salvare a băncilor

Statele UE ar putea fi obligate să îşi salveze reciproc băncile, potrivit unui proiect al Comisie Europene (CE) care marchează un pas important către o mai mare integrare financiară la nivelul Uniunii, dar care ar putea nemulţumi unele ţări, în special Germania, relatează Reuters.
Economica.net - mar, 29 mai 2012, 19:21
Comisia Europeană propune un sistem transfrontalier de salvare a băncilor

Situaţia dificilă a băncilor spaniole şi riscul extinderii problemelor bancare din ţări precum Grecia au dat un nou impuls unor propuneri amânate ale CE, pentru o lege referitoare la instituţiile financiare aflate în pericol de faliment.

Comisia Europeană va prezenta propunerile pe 6 iunie.

Proiectul conferă autorităţilor naţionale de reglementare capacitatea de intervenţie agresivă pentru preluarea controlului asupra băncilor afectate, lichidarea şi impunerea de pierderi deţinătorilor de obligaţiuni ale acestora.

CE nu sugerează introducerea imediată a unui fond unic al UE pentru închiderea sau reabilitatea băncilor cu probleme, dar propune o legătură mai strânsă între fondurile naţionale de acest tip. Astfel, un fond de salvare din Marea Britanie, de exemplu, ar fi obligat să furnizeze un împrumut unui fond din Franţa, dacă banca în pericol are operaţiuni în ambele state.

Dacă propunerile vor fi acceptate de ţările membre, ar fi un prim pas către un sistem pan-european de supraveghere şi contribuţie la lichidarea băncilor aflate în dificultate, un element vital pentru „uniunea bancară” cerută de Banca Centrală Europeană.

Legea, care ar putea intra în vigoare în 2014, ar introduce un regim al insolvenţei băncilor din UE, potrivit unor oficiali europeni.

În plus, reglementarea va cere ţărilor să se pregătească pentru prăbuşirea unei bănci, prin colectarea unei sume echivalente cu 1% din depozite, prin intermediul unei taxe anuale aplicate băncilor.

Aceşti bani ar fi păstraţi într-un fond de rezervă şi folosiţi într-o situaţie de urgenţă, pentru susţinerea unei bănci cu probleme prin împrumuturi şi garanţii.

Proiectul a fost finalizat la scurt timp după ce liderii europeni, reuniţi săptămâna trecută la Bruxelles, au convenit să analizeze soluţii de aprofundare a integrării în UE şi zona euro, care ar putea include cooperarea mai strânsă în domeniul bancar.

Regulile mai stricte privind colaborarea fondurilor naţionale de salvare ar putea să fie respinse de ţări precum Marea Britanie, care consideră că autorităţile de la Londra, nu cele de la Bruxelles, trebuie să aibă autoritatea unică în deciziile de alocare a banilor pentru susţinerea băncilor.

Demersul către un fond unic de salvare a băncilor ar putea deranja şi Germania, care s-a opus oricărei încercări de folosire a puterii sale financiare pentru susţinerea unor bănci din state vulnerabile, precum Spania.

Propunerile au nevoie de acordul tuturor ţărilor membre ale UE, precum şi al Parlamentului European, şi au puţine şase de suscces fără sprijinul Germaniei şi al Marii Britanii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Immofinanz despre oferta de preluare din partea CPI Property Group: Prețul e prea mic
Immofinanz despre oferta de preluare din partea CPI Property Group: Prețul e prea mic
Immofinanz spune că prețul oferit de CPI Property Group pentru preluarea companiei este prea mic. CPIPG, deținută de ...
Guvernul a impus scăderea prețurilor energiei la consumator, dar bagă furnizorii în pierdere cu legea în mână, intenționat sau din eroare. Exemplu de calcul
Guvernul a impus scăderea prețurilor energiei la consumator, dar bagă furnizorii în pierdere cu legea în mână, intenționat ...
Noul mecanism de plafonare al prețurilor la energie electrică, aprobat marți seară de Guvern, induce direct pierderi ...
Cum să faci bani de acasă în 2022. Idei simplu de pus în aplicare!
Cum să faci bani de acasă în 2022. Idei simplu de pus în aplicare!
Unul dintre cele mai căutate lucruri pe internet în această perioadă este o întrebare care stă pe buzele tuturor: cum ...