Comisia Europeană: România, cel mai mare deficit de încasare a TVA, în 2015

Ţările din Uniunea Europeană au pierdut în total aproximativ de 152 de miliarde de euro în venituri din taxa pe valoare adăugată (TVA) în 2015, potrivit unui nou studiu al Comisiei Europene (CE) publicat joi.
Economica.net - joi, 28 sept. 2017, 12:17
Comisia Europeană: România, cel mai mare deficit de încasare a TVA, în 2015

Deşi cifrele medii din UE sunt în curs de îmbunătăţire, performanţele individuale de colectare a TVA variază în mod semnificativ în rândul statelor membre. Cele mai mari deficite de încasare a TVA au fost înregistrate în România (37,2%), Slovacia (29,4%) şi Grecia (28,3%). Cele mai mici deficite au fost observate în Spania (3,5%) şi Croaţia (3,9%). În termeni absoluţi, cel mai mare deficit de încasare a TVA, de 35 de miliarde de euro, a fost înregistrat în Italia.

Deficitul de încasare a TVA a scăzut în majoritatea statelor membre, cu cele mai mari îmbunătăţiri înregistrate în Malta, România şi Spania. Şapte state membre au înregistrat mici creşteri: Belgia, Danemarca, Irlanda, Grecia, Luxemburg, Finlanda şi Marea Britanie.

‘Deficitul de încasare a TVA’, care constituie diferenţa globală dintre veniturile din TVA preconizate şi sumele efectiv colectate, demonstrează încă o dată necesitatea unor reforme serioase astfel încât statele membre să poată să beneficieze pe deplin de veniturile din TVA pentru bugetele lor.

Deşi colectarea veniturilor din TVA indică anumite semne de ameliorare, sumele deficiente rămân inacceptabil de ridicate.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a declarat: ‘Statele membre nu ar trebui să accepte astfel de pierderi şocante de venituri din TVA. Deşi Comisia sprijină eforturile de îmbunătăţire a colectării la nivelul întregii UE, normele actuale privind TVA datează din 1993 şi sunt depăşite. Vom propune în curând modernizarea normelor care reglementează TVA în cadrul vânzărilor transfrontaliere. Reforma noastră va contribui la reducerea fraudei transfrontaliere în domeniul TVA cu 80% şi la întoarcerea unor sume deosebit de necesare în conturile statelor membre’.

În luna octombrie, Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru cea mai ambiţioasă actualizare a normelor în materie de TVA din ultimii 25 de ani. Frauda în materie de TVA ar trebui să devină mai uşor de abordat şi colectarea TVA ar trebui să câştige în eficienţă. Rapoarte recente din mass-media au legat, de asemenea, frauda la scară largă în materie de TVA de criminalitatea organizată, inclusiv de terorism.

Soluţii la această problemă pot fi găsite doar prin colaborarea dintre statele membre, apreciază CE.

Deşi statele membre au depus deja eforturi pentru a reduce deficitul de încasare a TVA, modernizarea sistemului de TVA şi adaptarea acestuia la provocările reprezentate de frauda masivă constituie cea mai bună cale de asigurare a viitorului pieţei unice.

Reforma actualului sistem de TVA ar trebui să sprijine, de asemenea, dezvoltarea pieţei unice digitale şi să completeze agenda stabilită de Comisie pentru realizarea unui sistem fiscal mai echitabil şi mai eficient.

Comisia va prezenta propuneri legislative în această toamnă, pentru a reinstitui principiul colectării de TVA în cadrul schimburilor comerciale transfrontaliere din interiorul UE. Frauda transfrontalieră în UE reprezintă un deficit de încasare a TVA în valoare de 50 de miliarde de euro în fiecare an, iar noul sistem ar trebui să reducă frauda transfrontalieră cu aproximativ 80% (circa 40 de miliarde de euro).

Comisia speră, de asemenea, să obţină un acord rapid al statelor membre privind noile norme de îmbunătăţire a TVA pentru comerţul electronic, propuse în 2016. La fel ca în cazul tuturor iniţiativelor în domeniul fiscal, va fi necesar un acord unanim al statelor membre înainte de intrarea în vigoare a schimbărilor propuse.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri la Beijing pe premierul olandez Mark Rutte pentru convorbiri privind în......
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...