Comisia Europeană se declară de partea Parlamentului în disputa cu BCE privind creditele neperformante

Economica.net
12 11. 2017
bce-euro-768754_86336300

BCE este deja criticată de Parlamentul European, care miercuri a apreciat că BCE şi-a depăşit mandatul atunci când a propus noi norme obligatorii pentru toate băncile din zona euro pe care le supervizează. Documentul publicat vineri de Comisia Europeană pune noi presiuni asupra diviziei de supervizare din cadrul BCE pentru ca aceasta să îşi modifice planurile înainte de a intra în vigoare, la începutul anului următor.

Noile norme dezvăluite de BCE luna trecută ar urma să le solicite băncilor din zona euro să îşi constituie provizioane suficiente pentru a acoperi 100% din împrumuturile neperformante, în câţiva ani. Regulile preconizate de BCE, aflate în procedură de consultare până la data de 8 decembrie, au fost criticate pentru că ar putea afecta economia şi ar încălca prerogativele Parlamentului European, ceea ce ar creşte riscul unui posibil conflict instituţional.

În documentul publicat vineri, Comisia Europeană s-a declarat de partea Parlamentului European, apreciind că BCE poate forţa doar anumite bănci să pună deoparte mai mulţi bani pentru creditele neperformante. „Măsuri obligatorii şi cerinţe pot fi aplicate de organismul de supervizare doar de la caz la caz şi în funcţie de circumstanţele specifice ale unei bănci” a apreciat Comisia Europeană.

Documentul executivului comunitar confirmă o declaraţie anterioară a vice-preşedintelui Comisiei, Valdis Dombrovskis, dar contrazice poziţia exprimată luni de Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici. La reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, Pierre Moscovici s-a declarat de acord cu Jeroen Dijsselbloem, care şi-a exprimat sprijinul pentru planurile BCE.

În replică, preşedintele noii agenţii de supervizare bancară (SSM) din cadrul BCE, Daniele Nouy a declarat că Banca Centrală Europeană este pregătită să amâne şi să îmbunătăţească noile sale norme mai stricte privind creditele bancare neperformante. Nouy a apărat noile reguli preconizate de BCE dar a adăugat că aceste reguli vor fi „îmbunătăţite” ţinând cont de reacţiile generate.

Creditele neperformante acumulate în bilanţurile băncilor din zona euro au ajuns la nivelul de 1.000 de miliarde de dolari, ceea ce afectează activitatea de creditare către companii şi gospodării. Oficialii italieni sunt în mod deosebit îngrijoraţi de planurile BCE în condiţiile în care un sfert din stocul de credite neperformante din zona euro sunt deţinute de băncile italiene.