Comisia Europeană va declara infringement României pe MiFID II, directivă pentru bănci, asigurători şi piaţa de capital

30 01. 2018
comisia_europeana_5555555_28570900_04401800

În această săptămână, Comisia Europeană a lansat a doua etapă a procedurii europene privind încălcarea dreptului comunitar și a trimis așa-numitele „avize motivate” pentru implementarea târzie sau incompletă a MiFID II în Bulgaria, Croația, Grecia, Letonia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Suedia. În acest context, Comisia a solicitat, de asemenea, Bulgariei, Croației, Greciei, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei și Spaniei să pună în aplicare pe deplin Directiva MiFID II de nivel delegat (care include mai multe detalii, privind furnizarea sau primirea de comisioane, comisioane sau orice alte beneficii monetare sau nemonetare).

Această directivă, împreună cu un regulament [Regulamentul (UE) nr. 600/2014, MiFIR], a fost adoptată în urma crizei financiare cu scopul de a contribui la realizarea unor piețe financiare mai transparente, mai competitive și mai integrate în UE, pentru a asigura existența unui volum mai mic de tranzacții în afara piețelor reglementate și o mai mare protecție a investitorilor și a consumatorilor și, în cele din urma, pentru a spori stabilitatea financiară. Directiva armonizează regimul de reglementare din UE în ceea ce privește cerințele organizatorice aplicabile firmelor de investiții, piețele reglementate, piețele întreprinderilor mici și mijlocii și serviciile de raportare a datelor. De asemenea, ea stabilește norme armonizate privind regulile de conduită în afaceri pentru serviciile de investiții, inclusiv în cazul stimulentelor, al cerințelor de dezvăluire a informațiilor și al normelor de guvernanță privind produsele. Cu toate că termenul-limită inițial pentru transpunerea directivei a fost prelungit cu un an, de la 3 iulie 2016 la 3 iulie 2017, statele membre menționate mai sus nu au transpus integral sau nu au transpus deloc normele respective în legislația lor națională.

În acest context, Comisia a solicitat de asemenea ca Bulgaria, Croația, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburgul, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Spania să pună integral în aplicare Directiva delegată (UE) 2017/593 a Comisiei din 7 aprilie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE (cunoscută și ca MiFID II) în ceea ce privește protejarea instrumentelor financiare și a fondurilor care aparțin clienților, obligațiile de guvernanță a produsului și normele aplicabile la acordarea sau primirea de onorarii, comisioane sau alte tipuri de beneficii pecuniare sau nepecuniare. Dacă măsurile de transpunere integrală a acestor directive nu sunt notificate în termen de două luni, Comisia poate decide să trimită statele membre respective în fața Curții de Justiție a UE.