Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului turc a validat cererea de aderare a Suediei la NATO

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului de la Ankara a aprobat protocolul de aderare al Suediei la NATO după 19 luni de suspans şi l-a transmis Adunării Plenare pentru adoptare definitivă, a declarat un deputat turc din opoziţie, Utku Cakirozer (CHP), relatează AFP şi Reuters, transmite Agerpres.
AGERPRES - mar, 26 dec. 2023, 21:01
Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului turc a validat cererea de aderare a Suediei la NATO

Aceaste este o formalitate care ar urma să aibă loc în următoarele ore sau zile, dar la un moment care nu a fost încă precizat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat marţi votul Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului turc în favoarea aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, o etapă care deschide calea pentru o undă verde oficială din partea Turciei, relatează AFP.

„Contez pe (aceste două state) să îşi finalizeze cât mai curând posibil procedurile de ratificare” pentru aderarea Suediei, „ceea ce va face NATO mai puternică”, a declarat Stoltenberg, potrivit unui comunicat.

Turcia şi Ungaria au blocat calea Suediei în procesul de aderare la NATO, multiplicând cererile şi pretextele pentru a-şi justifica reticenţele.

Ministrul de Externe suedez Tobias Billström a salutat decizia luată în această seară de Ankara. „Suntem încântaţi să devenim membri ai NATO”, a declarat el pentru canalul public de televiziune SVT Nyheter.

Suedia şi-a depus candidatura în acelaşi timp cu Finlanda, care a devenit în acest an cel mai nou membru al Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina, începută în februarie 2022.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat în octombrie că va trimite parlamentului de la Ankara cererea de a ratifica aderarea Suediei la Alianţă. Însă luna aceasta, el a condiţionat ratificarea de aprobarea de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 pentru armata turcă.

Sursa foto: Aa.com.tr

Te-ar mai putea interesa și
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta un milion de euro într-un lanț de magazine tip convenience, cu produse......
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă
Incendiu în Bucureşti. O clădire în construcţie a luat foc în cartierul Băneasa, mesaj RO-ALERT pentru locuitorii ...
Un incendiu a izbucnit luni în nordul Capitalei, cartierul Băneasa, la o clădire aflată în construcţie, şi a fost ...