Comitetul Creditorilor Elcen a amânat o decizie cu privire la întreruperea livrării agentului termic către RADET

Comitetul Creditorilor Elcen a amânat o decizie cu privire la întreruperea livrării agentului termic către RADET, în contextul în care doi dintre creditori, Engie şi Transgaz, au absentat, iar cei prezenţi au evitat o poziţionare fermă printr-un vot "Da" sau "Nu", se arată într-un comunicat al Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Elcen.
Economica.net - vin, 13 sept. 2019, 08:13
Comitetul Creditorilor Elcen a amânat o decizie cu privire la întreruperea livrării agentului termic către RADET

„În şedinţa Comitetului Creditorilor Elcen de astăzi (vineri, n.r.), în care s-a analizat posibilitatea întreruperii livrării agentului termic către RADET, în condiţiile în care RADET continuă să nu îşi onoreze obligaţiile de plată, nu a fost luată nicio decizie, urmând ca administratorul judiciar să convoace în săptămânile următoare o nouă şedinţă. Amânarea deciziei are loc în contextul în care doi dintre creditori (Engie şi Transgaz) au absentat, iar cei prezenţi au evitat o poziţionare fermă printr-un vot „Da” sau „Nu”, aşa cum a fost solicitat în convocatorul întâlnirii”, se precizează în documentul citat.

Reprezentanţii administratorului judiciar al Elcen acuză, în context, presiunile exercitate de primarul Capitalei, Gabriela Firea, prin declaraţia acesteia potrivit căreia „autorităţile guvernamentale trebuie să ia măsurile care se impun împotriva acestui administrator judiciar al Elcen”.

Sierra Quadrant consideră că aceste declaraţii descurajează toate companiile private care încearcă să se implice în viaţa oraşului sau în procesul de însănătoşire şi întărire a statului român, în general.

„Nu-mi amintesc să fi existat vreun primar care să ameninţe o companie privată de o asemenea manieră, mai ales când tot el se află în culpă. Pe fond, ameninţările primarului Gabriela Firea şi situaţia generală ţin de domeniul absurdului: PMB nu plăteşte subvenţia, dar cheltuie sute de milioane de lei pe companii de stat care sunt doar nişte găuri negre, inutile şi ineficiente, şi pe panseluţe şi festivaluri, apoi tot PMB iese în piaţă şi strigă că Elcen nu mai vrea să dea apă caldă. Elcen, şi dacă ar vrea să presteze servicii gratuite, la un moment dat nu mai are cum. Are nevoie de bani pentru a plăti salariaţii şi furnizorii, ca să producă energia pe care ei o vor gratis. Pasul firesc şi logic pentru doamna primar este să iasă public şi să ameninţe şi Romgaz acum. Să-i oblige şi pe ei să ne livreze gaze gratis. Apoi să le spună cetăţenilor să stea liniştiţi şi să mai bifeze încă o realizare pentru Capitală”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant.

În 11 septembrie, primarul general al Capitalei a declarat că administratorii Elcen depăşesc prerogativele legale şi ameninţă populaţia, iar apa caldă şi căldura sunt parte a infrastucturii critice şi trebuie să aibă continuitate, ca orice serviciu public.

„A te gândi doar la factura pe care o primeşti tu, ca firmă privată, şi a nu te gândi la cetăţeni şi a face tot felul de speculaţii neavenite şi în afara legii eu nu cred că trebuie să fie permis, de aceea solicit public autorităţilor guvernamentale să ia măsurile care se impun împotriva acestui administrator judiciar al ELCEN şi chiar împotriva administratorului special al ELCEN, care, depăşind prerogativele legale, ameninţă populaţia. Apa caldă şi căldura sunt parte a infrastucturii critice, trebuie să aibă continuitate, ca orice serviciu public, prin urmare nu pot fi oprite că spune domnul X sau firma Y”, a precizat Firea, la PMB.

Ea a subliniat că nu se pune problema ca bucureştenii să nu mai aibă apă caldă vara şi apă caldă şi căldură în sezonul rece.

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, anunţa pe 4 septembrie că va convoca un comitet al creditorilor pentru a decide dacă producătorul de agent termic va opri livrarea de agent termic către RADET începând cu luna octombrie.

„Ca urmare a refuzului Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) de a plăti subvenţia către RADET, creanţele curente neîncasate de ELCEN au ajuns la 217,5 milioane lei, din care 110,3 milioane cu scadenţa de 90 de zile depăşită. În aceste condiţii, vă informăm că Sierra Quadrant va convoca Comitetul Creditorilor ELCEN, urmând ca aceştia să decidă dacă ELCEN va sista livrarea agentului termic către RADET”, precizau reprezentanţii Sierra Quadrant.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...