Comitetul Regiunilor critică reducerea fondului de coeziune pentru bugetul 2014-2020

Comitetul Regiunilor al UE a criticat, joi, intenţia de reducere a fondurilor care vor fi alocate pentru coeziune pe bugetul 2014-2020, avertizând că acest instrument este una dintre principalele soluţii pentru depăşirea recesiunii din UE.
Economica.net - joi, 22 nov. 2012, 13:56
Comitetul Regiunilor critică reducerea fondului de coeziune pentru bugetul 2014-2020

„Comitetul Regiunilor a transmis un puternic avertisment împotriva trendului actual spre o creştere a reducerilor la bugetul UE, reafirmând în acelaşi timp angajamentul său pentru ca Politica de Coeziune să asigure rezultatele aşteptate în privinţa creşterii economice sustenabile şi crearea de noi locuri de muncă”, informează un comunicat transmis, joi, de această instituţie europeană.

Preşedintele Comitetului Regiunilor, Ramon Luis Valcarcel, a remarcat că din luna iulie în cadrul discuţiilor de la nivelul Consiliului UE privind cadrul financiar multianual 2014-2020 s-a instalat o tendinţă privind reducerea alocărilor pentru fondul de coeziune faţă de propunerea Comisiei Europene.

„Dacă acest trend va continua, strategia europeană privind creşterea economică şi noile locuri de muncă riscă să fie compromisă foarte serios şi slăbirea acestui instrument ar putea să afecteze şi legitimitatea eforturilor privind consolidarea fiscală în UE”, a spus Valcarcel.

Potrivit poziţiei Comitetului Regiunilor, Politica de Coeziune nu trebuie să devină un instrument de sancţionare, iar regiunile şi autorităţile locale nu trebuie să fie penalizate în urma greşelilor guvernelor din ţările membre.

Poziţii similare cu cea a Comitetului Regiunilor a exprimat în ultima perioadă şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care consideră oportună adoptarea propunerea Comisiei Europene privind bugetul UE 2014-2020.

Propunerea preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, privind bugetul UE 2014-2020 operează reduceri de aproximativ 30 de miliarde de euro la fondul Politicii de Coeziune, căreia propunerea Comisiei Europene îi alocase 336 de miliarde de euro.

Cele 15 ţări beneficiare ale instrumentului Politicii de Coeziune în perioada 2014-2020 sunt Spania, Portugalia, Grecia, Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Cipru, Lituania, Letonia, Malta şi Croaţia, reunite în grupul „Prietenii Coeziunii”.

Comitetul Regiunilor reuneşte 355 de reprezentanţi ai regiunilor şi autorităţilor locale din UE, fiind un organism consultativ. Rolul Comitetului Regiunilor este de a face cunoscute punctele de vedere locale şi regionale cu privire la legislaţia UE. În acest sens, Comitetul emite rapoarte sau „avize” pe marginea propunerilor Comisiei.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00....
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...