Compania African Consolidated Resource este interesată de Remin Baia Mare

Compania African Consolidated Resource (AFCR) cu sediul în Londra este interesată de achiziţionarea unor active deţinute de Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin din Baia Mare.
Economica.net - vin, 26 iul. 2013, 07:43
Compania African Consolidated Resource este interesată de Remin Baia Mare

Compania britanică este preocupată să activeze întregul proces industrial care pe lângă componenta exploatării şi procesării să cuprindă şi partea de prelucrare, respectiv metalurgia.

Andrew Prelea, CEO România al AFCR, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că firma prospectează şi analizează piaţa din România, atenţia fiind îndreptată spre compania minieră Remin – Baia Mare, aflată în procedură de insolvenţă.

‘Suntem în fază avansată de negociere, dar în conformitate cu legile în vigoare, s-a emis, în luna iunie, cu termen de expirare pe 17 iulie – o informare de intenţie pentru companiile interesate să participe la redeschiderea Remin. În acest moment, AFCR are o perioadă de 6 luni pentru procedura de Due Diligence, termen care expiră în luna octombrie. În această perioadă se analizează portofoliul Remin. O echipă de 5 experţi internaţionali a venit în ţară pentru a oferi asistenţă celor 9 specialişti români pentru analiza oportunităţilor şi realizarea unui studiu detaliat până la finele lunii septembrie. Atunci ne vom prezenta concluziile şi oferta finală către comitetul de selecţie’, a spus Andrew Prelea.

Compania britanică este dispusă să avanseze o primă investiţie în mineritul neferos care ar putea ajunge la aproape 40 milioane dolari, însă odată cu dezvoltarea afacerii valoarea investiţiei ar creşte exponenţial.

‘Capitalul financiar al companiei va fi determinat de rezultatele procedurilor de Due Diligence, datele preliminare indicând o primă investiţie de circa 20-40 milioane de dolari. Aceasta va creşte exponenţial odată ce vom distribui pe faze de investiţie capacitatea de redeschidere a operaţiunilor, respectând legile în vigoare, infrastructura, construirea de noi fabrici de procesare şi echipamentul necesar pentru reînceperea mineritului’, consideră preşedintele AFCR.

O parte din deciziile de organizare a afacerii ar putea fi luate abia după schimbarea legii mineritului din România şi în funcţie de recomandările legii insolvenţei.
  ‘ Nu există încă o direcţie clară în acest sens, deoarece organizarea va fi determinată de legea insolvenţei şi de schimbările legislaţiei miniere. Am făcut o serie de recomandări instituţiilor guvernamentale responsabile cu acest sector, dar nu putem pune la punct structura fără o decizie finală a comitetului de selecţie, a deciziilor autorităţilor în ceea ce priveşte insolvenţa şi modificările legislaţiei miniere. Dacă suntem câştigătorii procesului de selecţie, credem că putem deveni parţial operaţionali în 6-12 luni – pentru prima fază de investiţii – şi ne vom dezvolta potrivit planului pe care îl vom înainta comitetului. Modelul preliminar de business ne arată că cea mai potrivită strategie economică este un ciclu minier complet, proiectat pe termen mediu, în care produsele să fie procesate şi comercializate în România, odată ce fabrica şi echipamentele vor fi puse la punct’, a spus Andrew Prelea.

Potrivit sursei citate, una dintre chestiunile sensibile o reprezintă şi problemele de protecţie a mediului în urma acestui gen de activităţi industriale.

‘ Acesta este una dintre componentele cheie ale procesului de Due Dilligence. În acest sens am angajat o companie românească renumită care trebuie ne furnizeze un raport de mediu focusat pe primele 3 faze din planul nostru de afaceri. Ea va determina situaţia de mediu din prezent, stare ce a fost cauzată de minele din trecut, precum şi ce rectificări se impun pentru a redeschide şi a respecta reglementările de mediu atât din România cât şi din UE’, a apreciat Prelea.

Acesta consideră că reactivarea mineritului neferos – axat pe extragerea aurului, argintului şi altor cuprifere- constituie o perspectivă optimistă cu influenţe pozitive în mediul economic românesc şi cu efecte sociale benefice în comunităţile apropiate.

‘Potenţialul de business va trebui determinat, însă experţii noştri cred că Romania este o opţiune viabilă, că Remin merită salvat ca platformă pentru repornirea mineritului în Baia Mare şi că există multiple oportunităţi în viitor de explorare minieră cât şi din portofoliul sau curent.Desigur, impactul social este unul favorabil. În medie, pentru fiecare post disponibil în mină, sunt alte 5 locuri de muncă ce se deschid în industrii conexe pentru următorii 30 de ani. Mai mult, ca parte din programul nostru de responsabilitate socială menţionăm programul de reabilitare pentru minele închise care va crea parcuri, păduri şi oportunităţi turistice pentru comunitate. La această oră, piaţa de metale neferoase înregistrează o scădere a preţurilor, dar pe termen mediu şi lung prin creşterea cererii şi declinul resurselor de calitate, pieţele îşi vor reveni şi vor stabiliza industria nu numai în România, ci şi la nivel mondial’, a precizat reprezentantul AFCR.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...