Compania BILKA Steel, interesată de o fabrică de ţigle metalice în afara ţării şi o achiziţie locală

Producătorul de învelitori metalice BILKA Steel, deţinut de antreprenorul Horaţiu Ţepeş, ia în calcul extinderea în afara României, prin construcţia unei fabrici, dar şi prin preluarea unui competitor local, proiecte care ar necesita o investiţie totală estimată la peste 5 milioane de euro.
Economica.net - mie, 31 iul. 2013, 19:56
Compania BILKA Steel, interesată de o fabrică de ţigle metalice în afara ţării şi o achiziţie locală

„Extinderea este o dorinţă mai veche a noastră, dar am fost chibzuiţi şi ne-am măsurat bine forţele. O piaţă tentantă în acest sens, unde derulăm exporturi, este spaţiul ex-sovietic, dar şi Slovacia”, a declarat miercuri proprietarul BILKA Steel.

El a afirmat că proiectul de extindere în afara României, pentru care o decizie ar urma să fie luată în maximum trei ani, depinde şi de evoluţia pieţei locale.

Astfel, investiţia estimată la circa 2,5 milioane euro va fi justificată de eventuale stagnări sau scăderi ale pieţei din România.

Pe de altă parte, compania are în vedere şi achiziţia unui competitor, pentru preluarea cotei sale de piaţă, bugetul pentru această operaţiune ridicându-se la circa 3 milioane de euro.

Piaţa de ţiglă metalică, disputată de aproximativ zece producători importanţi, s-a ridicat anul trecut la 66 milioane euro, respectiv 14,6 milioane metri pătraţi, pentru 2013, estimându-se o stagnare în valoare şi un avans de 3-5% în volum, potrivit datelor companiei.

Piaţa este susţinută în proporţii similare de renovări şi construcţii noi.

Compania BILKA Steel şi-a început activitatea în 2007 ca importator de acoperişuri metalice şi a început producţia în anul următor.

Afacerile companiei au crescut anul trecut cu 60%, la 74 milioane lei. În primul semestru din acest an, rulajul a avansat cu peste 28% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, la 31 milioane lei. Pentru sfârşitul acestui an, reprezentantul companiei estimează o creştere similară cu cea înregistrată în primele şase luni.

„Am încheiat 2007 cu 2 milioane lei şi cu doar doi angajaţi, iar după cinci ani am ajuns la 74 milioane lei şi la un număr de 64 angajaţi. Premisele acestei creşteri au stat în planul de investiţii şi în abordarea corectă a afacerii cu privire la distribuitori şi la clientul final”, a spus Ţepeş.

Dezvoltarea companiei a fost susţinută atât de investiţiile în producţie, cât şi de diversificarea portofoliului.

Compania deţine o unitate de producţie, cu o suprafaţă de 12.000 metri pătraţi, amplasată pe fosta platformă Tractorul din Braşov, în care a investit până în prezent peste 5,5 milioane euro. Investiţiile au fost susţinute din fonduri proprii, un credit, dar şi bani europeni.

Ţiglele metalice au o pondere de 60% din afacerile companiei, diferenţa fiind asigurată de alte produse, precum jgheaburi, burlane, accesorii pentru acoperiş sau tablă cutată.

BILKA este parte a unui grup deţinut de Ţepeş, din care mai fac parte firmele HG Construct cu sediul în Făgăraş şi BILKA Transilvania cu sediul în Cluj, specializate în distribuţia şi montajul produselor marca Bilka.

BILKA Steel şi-a comercializat produsele anul trecut prin intermediul a 500 de dealeri stabili, având clienţi direcţi aproximativ 1.300 de companii, iar pentru 2013 îşi propune dezvoltarea distribuţiei în anumite zone ale ţării.

Omul de afaceri a arătat, răspunzând unei întrebări, că în prezent nu este interesat de cooptarea unor parteneri, de o eventuală listare sau de un eventual exit din afacerea BILKA.

Te-ar mai putea interesa și
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, Agnes Callamard, cu prilejul publicării raportului anual al......
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Biden doreşte să trimită arme în Ucraina „chiar din această săptămână”
Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în ...
Poliția din Republica Moldova confiscă peste un milion de euro, după o reuniune a unor opozanţi în Rusia
Poliția din Republica Moldova confiscă peste un milion de euro, după o reuniune a unor opozanţi în Rusia
Poliţia din Republica Moldova a anunţat marţi că a confiscat echivalentul a peste un milion de euro de la aproximativ ...
Vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran
Vizită rară a unei delegaţii nord-coreene în Iran
O delegaţie oficială nord-coreeană condusă de un responsabil economic a plecat spre Iran, a anunţat agenţia de stat ...