Compania Energetica anunţă licitaţie pentru 20 de minicentrale termice

Compania Municipală Energetica Servicii anunţă pe SEAP licitaţie pentru achiziţionarea a 20 de capacităţi modulare de producere de energie termică, de tip container.
AGERPRES - joi, 25 ian. 2024, 11:57
Compania Energetica anunţă licitaţie pentru 20 de minicentrale termice

Acestea au o valoare estimată cuprinsă între 5.443.766 – 79.420.035 lei.

Acordul-cadru este împărţit în trei loturi:

– capacităţi modulare de producere de energie termică pentru Puncte Termice SDS1 + SDS 3 Vitan;

– capacităţi modulare de producere de energie termică pentru Puncte Termice SDS 2 + SDS 4;

– capacităţi modulare de producere de energie termică pentru Puncte Termice SDS 5 + SDS 6 Drumul Taberei + SDS 6 Militari.

În vederea evaluării ofertelor, componenta financiară reprezintă 75%, termenul de livrare 10%, iar performanţele tehnice 15%. Durata contractului este de 12 luni, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 23 februarie.

În iulie 2023, Compania Municipală Energetica Servicii preciza că minicentralele termice vor asigura furnizarea optimă a agentului termic şi apei calde pentru 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi aproximativ 40.000 de locatari din toate cele şase sectoare.

Conform sursei citate, instalaţiile modulare constau în containere transportabile, mobile, în care se află amplasate echipamentele pentru producerea de energie termică – cazane de apă caldă, conducte, vase de expansiune, colectoare, staţii de tratare a apei, instalaţii de alimentare cu combustibil, apă, energie electrică, automatizare, parte electrică etc.

În martie 2023, Consiliul General al Capitalei a aprobat o hotărâre care prevede cumpărarea de către municipalitate a 20 de capacităţi modulare de producere a energiei, pentru a îmbunătăţi funcţionarea a 20 de puncte termice din cele şase sectoare.

Primarul general Nicuşor Dan explica necesitatea acestora prin faptul că în unele zone din Bucureşti există „un deficit de producţie de energie”.

Conform raportului de specialitate al hotărârii, tronsoane importante din reţeaua de termoficare au o vechime mai mare de 40 de ani. În aceste condiţii, punctele termice situate la capete de reţea nu pot asigura serviciul de furnizare a agentului termic şi apei calde la parametrii necesari.

„În aceste condiţii, se propune amplasarea de capacităţi modulare de producere de energie termică în punctele critice din reţea, care pot asigura confortul termic al populaţiei deservite de aceste puncte termice. (…) Prin implementarea minicentralelor termice containerizate mobile se diminuează şi poluarea generală generată de producerea agentului termic primar în cadrul termoficării prin tehnologiile moderne şi de randament ridicat utilizate”, se arăta în raport.

Primăria a încercat în 2022 să închirieze 20 de minicentrale, dar nu au existat ofertanţi din cauza preţului.

Te-ar mai putea interesa și
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi într-o tabără de prizonieri din......
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din ...
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia ...