Compania Huilei cere insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara

Economica.net
12 11. 2013
complex_hunedoara_80640900

Cererea de insolvenţă a fost depusă la Tribunalul Hunedoara, însă directorul general al CEH, Daniel Andronache, a apreciat marţi că instanţa nu are motive pentru a declara insolvenţa Complexului Energetic.

”Compania Naţională a Huilei SA, societate aflată în lichidare, are de recuperat de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA o creanţă în sumă de 84.795.090,50 lei, din care suma de 14.075.123,52 lei reprezintă o creanţă aflată în litigiu, iar suma de 70.719.966,98 lei reprezintă o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, recunoscută. Deoarece în urma discuţiilor dintre părţi şi a demersurilor efectuate nu s-a reuşit stingerea obligaţiei de plată, la data de 6.11.2013 s-a depus la Tribunalul Hunedoara cererea procedurii de insolvenţă prevăzută de Legea 85/2006′, se arată într-un comunicat remis marţi AGERPRES de societatea Expert Insolvenţă SPRL.

În replică, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Daniel Andronache, a afirmat că între cele două companii a fost recunoscută datoria de 70 milioane lei, suma reprezentând cărbunele livrat termocentralei de la Mintia în perioada în care producătorul de electricitate nu se afla în aceeaşi structură de organizare cu CEH, cum este acum.

‘Nu se va ajunge la insolvenţă. Datoria la care face referire societatea de insolvenţă este a termocentralei Mintia, faţă de fostul CNH Petroşani. Nu are nicio treabă această datorie cu CEH. Încercăm să găsim o soluţie de stingere a datoriei printr-un act normativ avizat de Guvern’, a afirmat directorul general al CEH.

Compania Naţională a Huilei a funcţionat până în decembrie 2012, având în subordine minele de cărbune din Valea Jiului. În perspectiva formării Complexului Energetic Hunedoara, exploatările de huilă au fost împărţite în mine viabile şi neviabile. Minele rentabile – Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan- au fost incluse ulterior în Societatea Naţională a Huilei, care a fost absorbită, pe parcursul anului 2013, de CEH.

Celelalte mine, apreciate ca neviabile – Uricani, Paroşeni şi Petrila – fac parte din Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului şi vor fi închise operaţional până în anul 2018.