Compania IntelligentBee din Iaşi vrea să atingă anul acesta pragul de un milion de dolari ca cifră de afaceri

Compania ieşeană IntelligentBee, specializată în furnizarea de servicii de dezvoltare software şi suport tehnic, intenţionează să-şi majoreze cifra de afaceri anul acesta cu circa 15% faţă de anul anterior, la un milion de dolari. Pentru anul 2019, compania are în plan să crească cu 20% faţă de anul acesta.
Lidia Neagu - joi, 04 oct. 2018, 18:53
Compania IntelligentBee din Iaşi vrea să atingă anul acesta pragul de un milion de dolari ca cifră de afaceri

„Pentru anul viitor vrem să accelerăm creşterea şi să fie undeva la 20%. Pentru mine dacă procentul acesta se măreşte, indiferent cât e cifra netă, înseamnă că facem mai bine lucrurile şi atunci urmăresc trendul mai mult decât cifrele, mai ales că nu sunt presat de investitori”, a declarat CEO-ul IntelligentBee, Costi Teleman.

Compania, fondată în 2011, lucrează în prezent pentru companii din străinătate precum Send­Grid, Carnegie Technologies, o companie de comunicaţii prin satelit din SUA şi Canada, Cloud Elements –  o platformă dedicată programatorilor sau Snug, din Australia, un start-up din domeniul real-estate şi Event Cloud, o companie specializată în software de gestionare a evenimentelor.

Pe lângă partea de outsourcing şi suport tehnic, IntelligentBee dezvoltă şi produse proprii, unul dintre acesta fiind platforma de self-ticketing Eventway, prin care organizatorii de evenimente pot vinde bilete electronice. Pentru început, platforma a fost gândită pentru festivalul Afterhills din Iaşi, însă apoi a fost deschisă şi pentru alţi organizatori. 

„Totul a pornit de la colaborarea cu Afterhills. Apoi, mi-a venit ideea să deschidem platforma şi pentru alţi clienţi. Am lucrat la ea trei oameni, printre care şi eu, şi am dezvoltat-o în 2-3 luni. A fost foarte greu să aloc mai mulţi oameni pe acest proiect pentru este greu să găseşti programatori”, a spus Teleman.

Platforma va beneficia până în 2019 de investiţii totale de 200.00 de euro. În primul an de la lansare au fost vândute 40.000 de bilete, iar în al doilea an îşi propune să vândă 130.000 de bilete şi să aibă încasări de aproximativ 100.000 de euro. 

Angajaţii sunt încurajaţi să dezvolte propriile idei în afaceri

De altfel, compania îşi încurajează angajaţii să vină cu idei pentru a dezvolta produse. Angajaţii îşi prezintă ideile în faţa managerilor companiei, iar cele mai bune propuneri primesc un buget de până la 20.000 de euro şi un termen de şase luni pentru a demonstra ca produsul este viabil. Proiecte trebuie să îndeplinească anumite criterii, cum ar fi: să fie online, să se adreseze întregii lumi, nu doar Iaşi-ului.

„Apar foarte multe idei, însă problema nu sunt ideile, ci cum planifici şi cum execuţi mai departe. Am crezul mulţi ani că pentru că unui produs bun tehnic îi trebui 90% programare şi restul sunt mărunţişuri. Dar nu e chiar aşa, cred că execuţia sau construcţia produsului e maxim 20-30% din tot efortul pe care trebuie să îl depui. Te loveşti de finanţare. de marketare, de promovare şi multe altele”, spune fondatorul IntelligentBee.

Costi Teleman spune că au existat diferite idei care au primit resursele companiei, însă nu toate au avut succes, odată ce produsele au fost lansate. Una dintre aceste idei, care s-a transformat într-o aplicaţie, denumită Gamers Hunt, prin intermediul căreia gamerii care s-au plictisit de jocurile pe care deţin puteau să facă schimburi în lumea virtuală.  Totuși, după cele 6 luni, ideea de afacere nu s-a materializat într-un produs final, însă Teleman spune că doreşte să lanseze platforma.

De asemenea, firma are propria aplicaţie – peel.io – folosită intern de către angajaţi în momentul în care vor să depună cereri de concediu, cereri pentru consumabile şi alte sarcini de serviciu.

De altfel, startup-ul îşi doreşte să se axeze din ce în ce mai mult pe dezvoltarea produselor proprii, astfel încât în următorii zece ani să aibă „dacă nu 100%, măcar 80% produse proprii”.

Potrivit lui Teleman, industria IT s-a schimbat enorm în ultimii ani, cea mai mare provocare fiind găsirea resursei umane, întrucât criza de forţă de muncă din România se răsfrânge şi asupra acestei industrii. Startup-ul are în prezent 35 de angajaţi şi a început să recruteze forţă de muncă inclusiv din Republica Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...