Compania IT românească MavenHut îşi schimbă strategia şi se va orienta spre jocurile pentru telefonul mobil

Compania IT românească MavenHut, din industria de gaming, cea care practic a reinventat jocul Solitaire pentru reţeaua socială Facebook, îşi va schimba strategia din a doua partea a anului şi se va axa pe jocurile pentru telefonul mobil, au declarat pentru AGERPRES doi dintre fondatorii companiei, Cristi Badea şi Bobby Voicu.
Economica.net - lun, 29 iun. 2015, 18:22
Compania IT românească MavenHut îşi schimbă strategia şi se va orienta spre jocurile pentru telefonul mobil

‘În trimestrul al treilea vom anunţa unele schimbări de strategie. Schimbăm focusul principal de la jocuri pentru Facebook la jocuri pentru telefonul mobil, să avem o creştere mai mare’, a afirmat Cristi Badea.

Cei doi antreprenori români, care alături de Elvis Apostol au fondat în urmă cu trei ani Mavenhut, mizează pe potenţialul industriei de gaming, o zonă de business cu o creştere foarte agresivă, în special pe partea de ‘mobile gaming’.

Compania românească este numărul trei în Europa ca şi dezvoltator de jocuri pe Facebook, însă este la început pe partea de ‘mobile gaming’. Conform datelor companiei de consulatnţă EY România, publicate cu prilejul competiţiei EY Entrepreneur of the Year, în 2013 compania Mavenhut înregistra venituri de 6,85 milioane lei. La acel moment, compania avea însă numai 12 angajaţi. Acum Mavenhut are 35 de angajaţi, într-un sediu situat la Piaţa Victoriei (Bucureşti). Cei doi fondatori nu au oferit detalii despre nivelul veniturilor, însă au menţionat că încearcă să dubleze afacerile de la an la an, iar compania se află pe ‘high growth’, pe o curbă de creştere continuă.

Potrivit lui Cristi Badea, ţinta pentru 2015 este dublarea veniturilor, iar compania se află în grafic după evoluţia din primele luni ale acestui an. Fără a oferi alte datalii despre venituri, Bobby Voicu a admis că acestea sunt cu 7-8 cifre, în funcţie de moneda în care sunt exprimate.

Lansată în 2012, în Dublin, în cadrul unui accelerator de afaceri, MavenHut construieşte jocuri cu specific clasic şi a dezvoltat unul din cele mai de succes jocuri pe reţeaua socială Facebook – Solitaire Arena. Compania a lansat zeci de jocuri, care au avut în total circa 30 de milioane de utilizatori (care au jucat cel puţin o dată), în timp ce jocul principal se apropie de 20 de milioane de utilizatori. Spre comparaţie, cel mai vizitat site din România are 500.000-600.000 de vizitatori.

‘Comparaţia este poate puţin ‘unfair’ faţă de site-urile din România, care au numai audienţă românească, dar ilustrează ce presiune există pe ceea ce facem noi. În plus, avem în mod constant 30.000-40.000 de utilizatori conectaţi concomitent la ceea ce facem noi. Dacă intri pe serverul nostru în orice moment al zilei ai 30.000-40.000 de oameni conectaţi în permanenţă’, a spus Bobby Voicu.

Cei doi antreprenori români spun că piaţa globală de gaming este atât de mare încât, ca şi tendinţe de consum, pot lejer să fie cel puţin 3-4 produse exact la fel în piaţă, la un nivel foarte ridicat. Pe de altă parte, piaţa românească este nesemnificativă ca şi număr de consumatori şi nu se situează nici măcar în Top15 pentru jocurile MavenHut. Pieţele principale pentru Mavenhut sunt SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Spania. Numărul de utilizatori activi lunar din România este de circa 200.000.

Utilizatorii jocurilor MavenHut sunt, în proporţie de 75%, femeile de peste 45 de ani, majoritatea din SUA. Pe toate platformele, pentru toate jocurile, numărul de utilizatori este de circa 1,5 milioane. În acest moment, MavenHut are un portofoliu de şase jocuri şi este prezentă pe toate platformele, însă Facebook generează 60-65% din venituri, iOS şi Android împart cote egale, iar Amazon şi Yahoo sunt nesemnificative în totalul veniturilor, însumând sub 1%.

Piaţa mondială de gaming este estimată la 90 de miliarde de dolari pentru 2015, creşterea este constantă şi agresivă, de până la 15% anual, iar acum trei ani a depăşit piaţa de film, a menţionat Bobby Voicu. Piaţa de entertainment de la Hollywood se cifrează la 58 miliarde dolari.

Potrivit celor doi fondatori, posibilitatea de a cumpăra alte studiouri de gaming din România este de asemenea unul din punctele importante pe agenda companiei, pentru a creşte.

La finalul anului 2014, în cadrul Galei EY România pentru competiţia Entrepreneur of the Year, Cristi Badea a câştigat premiul pentru antreprenorul cu afacerea cu cel mai mare potenţial de creştere.

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...