Compania lituaniană INVL Renewable Energy Fund I plănuiește să investească 120 de milioane de euro în centrale solare în România

Fondul INVL Renewable Energy Fund I, administrat de INVL Asset Management, cea mai importantă companie de gestionare a activelor din Lituania, a anunțat luni că își începe activitatea în România și că intenționează să investească aproximativ 120 de milioane de euro în dezvoltarea parcurilor solare pe care le-a achiziționat.
Ion Dobreanu - lun, 06 iun. 2022, 16:40
Compania lituaniană INVL Renewable Energy Fund I plănuiește să investească 120 de milioane de euro în centrale solare în România

În cadrul acordurilor semnate, fondul a achiziționat două companii care dezvoltă centrale solare cu o capacitate de 166 de megawați (MW) în România.

„Suntem în expansiune și ne diversificăm portofoliul de proiecte și acoperirea geografică. România este o piață a Uniunii Europene cu o dezvoltare rapidă și foarte promițătoare, care acordă o atenție din ce în ce mai mare proiectelor ecologice și securității energetice. Observăm un potențial uriaș pe această piață pentru dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă și credem că aceste investiții nu numai că vor reduce poluarea mediului, dar vor face posibilă creșterea securității energetice a țării și vor contribui la extinderea capacității de producție de energie electrică”, spune Liudas Liutkevičius, Managing Partner al INVL Renewable Energy Fund I.

Proiectele de energie solară din România care se adaugă în portofoliul fondului au deja aprobate condițiile de conectare la rețea. Centralele solare, în care fondul intenționează să investească aproximativ 120 de milioane de euro, ar trebui să devină operaționale în 2024.

„Energia regenerabilă este, în mod clar, o modalitate eficientă de a crește independența energetică a unei țări, securitatea și rezistența la șocurile legate de prețul materiilor prime. Intenționăm să investim mai mult în proiecte de energie durabilă în România și căutăm în mod activ noi proiecte și oportunități de investiții. Sperăm că abordarea activă a fondului va deschide mai multe oportunități de colaborare cu dezvoltatorii de proiecte de energie regenerabilă din România. De asemenea, managerii fondului își extind în mod activ portofoliul pe alte piețe”, a declarat Liudas Liutkevičius.

În cadrul strategiei de investiții a INVL Renewable Energy Fund I, banii investitorilor sunt băgați în proiecte de energie regenerabilă (parcuri eoliene continentale și solare la scară largă) pe teritoriul Uniunii Europene. În prezent, fondul se concentrează pe țările din Europa Centrală și de Est, unde observă un potențial mare de creștere.

După achiziția din România, portofoliul fondului include proiecte de dezvoltare pentru mai mult de 200 MW de parcuri solare. Toate proiectele au deja condiții pentru conectarea la rețea. Construcția parcurilor solare se va derula în perioada 2023-2025.

Despre Fondul INVL Renewable Energy Fund I

Acest subfond destinat investitorilor informați, înființat de INVL Asset Management la 20 iulie 2021, investește în proiecte de energie regenerabilă (solară și eoliană) aflate în stadii timpurii și medii de dezvoltare, inclusiv construcția de noi centrale electrice, dezvoltarea și/sau achiziționarea infrastructurii necesare pentru funcționarea centralelor electrice și gestionarea eficientă a centralelor electrice existente în Uniunea Europeană și statele membre ale Spațiului Economic European.

Te-ar mai putea interesa și
Noile tramvaie achiziţionate de PMB vor fi puse în circulaţie de sâmbătă – viceprimarul Bujduveanu
Noile tramvaie achiziţionate de PMB vor fi puse în circulaţie de sâmbătă – viceprimarul Bujduveanu
Noile tramvaie achiziţionate de Primăria Capitalei vor fi puse sâmbătă în circulaţie, anunţă viceprimarul Stelian Bujduveanu....
Piaţa globală de pariuri sportive ar urma să depăşească 140 de miliarde de dolari până în 2028
Piaţa globală de pariuri sportive ar urma să depăşească 140 de miliarde de dolari până în 2028
Industria pariurilor sportive este generează mai multe venituri de la an la an. Potrivit analiștilor financiari, acest ...
Cum se oferă cadourile corporate? Ce greșeli sunt de evitat?
Cum se oferă cadourile corporate? Ce greșeli sunt de evitat?
Când vine vorba de a oferi cadouri corporate angajaților, colaboratorilor, partenerilor, furnizorilor sau colegilor, trebuie ...
Deputat, șef de comisie parlamentară foarte importantă pentru legiferarea din energie, despre “taxa pe soare”: OUG nu este chiar “o formă rea”
Deputat, șef de comisie parlamentară foarte importantă pentru legiferarea din energie, despre “taxa pe soare”: OUG ...
Bende Sandor, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, este de părere că OUG pe regenerabile, ...