Compania ungară IPR-Insights a intrat pe piaţa din România şi oferă expertiză independentă pentru reducerea costurilor software

Compania ungară IPR-Insights și-a lansat oficial, miercuri, filiala sa din România pentru a oferi companiilor expertiză independentă față de producător, pentru a reduce costurile software și a elimina riscurile legate de achiziția și managementul licențelor.
Lidia Neagu - mie, 09 oct. 2019, 14:49
Compania ungară IPR-Insights a intrat pe piaţa din România şi oferă expertiză independentă pentru reducerea costurilor software

Potrivit companiei, majoritatea companiilor și organizațiilor din România plătesc pentru licențele lor software mult mai mult decât ar trebui, iar auditurile producătorilor software, din ce în ce mai frecvente, cresc riscurile și costurile legate de licențiere.

„Pe lângă reducerile semnificative de costuri care pot fi obținute prin gestionarea eficientă a software-ului la nivel de companie, amenințarea reprezentată de auditurile marilor producători de software este în continuă creștere pentru toți utilizatorii. Mai mult, adesea sublicențierea sau licențierea excesivă afectează companiile, iar administratorii IT și de licențe ai acestora sunt tot mai deschiși către managementul proactiv al programelor software (SAM). La fel ca în Polonia, unde am lansat filiala în urmă cu patru ani, în România nu există până în prezent niciun consultant și nici soluții de gestionare a software-ului care să fie independente față de producător. Este o nișă în piață care ne oferă oportunitatea de dezvoltare și de a oferi soluții profitabile companiilor din România”, a declarat Sándor Zsoldos, CEO-ul şi cofondatorul IPR-Insights.

El afirmă că valoarea medie pe care o companie de mărime medie din regiune, cu aproximativ 2.000 de computere, o plăteşte pentru activele software este de zece milioane euro, o cifră ridicată, care ar putea fi mult diminuată.

Zsoldos a subliniat că firma pe care o conduce se adresează direct utilizatorului și a arătat că activele software sunt elemente critice ale sistemelor IT, iar managementul lor necesită cunoștințe complementare de IT, finanțe și legislație. El a adăugat că gestionarea necorespunzătoare a licențelor duce la costuri suplimentare și riscuri importante pentru companie: riscuri juridice, generate de folosirea ilegală a programelor, și riscuri financiare, cauzate de achiziții inutile sau prea scumpe de licențe software.

Potrivit unui studiu Gartner, aceste costuri legate de software pot fi optimizate chiar și cu până la 30%.

CEO-ul companiei a arătat că piața SAM (Software Asset Management) în lume este în creștere și este estimată să ajungă la 2,32 miliarde de dolari în 2022 față de 1,16 miliarde în 2017. Potrivit cifrelor Gartner, costurile implementării SAM la nivel mondial sunt mici în comparație cu beneficiile rezultate, în 2018 costurile SAM fiind de 1,33 miliarde dolari, iar economiile realizate astfel ridicându-se la 119 miliarde dolari. Pentru 2020, estimarea de costuri SAM este de 1,76 miliarde dolari, iar economia pentru companii de 140 miliarde dolari, a explicat el.

Pentru extinderea din România au fost investiți peste 1,4 milioane de euro în dezvoltarea capacităților de instalare și expertiză SAM, business planul pe cinci ani prevăzând venituri de circa 1,2 milioane euro în 2024, similare cu cele realizate în Ungaria în 2017.

Alte două persoane se vor alătura în curând echipei și vor lucra pe proiecte pentru clienți împreună cu cei peste 30 de consultanți din Ungaria și Polonia, a precizat Octavian Filip, planul fiind ca echipa locala să fie consolidată continuu pentru a ține pasul cu proiectele existente.

La rândul său, Octavian Filip, country manager IPR-Insights România, a afirmat că vrea să ajungă la o echipă de 20 de consultanţi până în 2024.

„Avem potenţial foarte mare, sunt foarte mulţi care lucrează pe partea de licenţiere la producători şi ar vrea să treacă de partea cealaltă”, a spus Octavian Filip.

El şi-a stabilit ca ţintă ca, până în 2021, filiala din România să atingă pragul de profitabilitate. În opinia sa, companiile nu au acum un mod obiectiv de a verifica dacă achiziţiile pe care ei le fac şi schemele de licenţiere pe care le folosesc, care sunt propuse de producători şi de partenerii lor de business, sunt chiar cele mai eficiente moduri în care ei să achiziţioneze un software.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...