O furtună ”majoră” de iarnă loveşte Coasta de Est a SUA. Companiile aeriene americane au anulat peste 2.700 de zboruri

Milioane de americani au stat la adăpost duminică, deoarece o "furtună majoră de iarnă", potrivit serviciilor meteorologice, a lovit estul Statelor Unite însoţită de zăpadă şi gheaţă, provocând întreruperi de curent care au afectat cel puţin 235.000 de persoane, scrie AFP.
AGERPRES - lun, 17 ian. 2022, 08:37
O furtună ''majoră'' de iarnă loveşte Coasta de Est a SUA. Companiile aeriene americane au anulat peste 2.700 de zboruri

Miezul furtunii era aşteptat în cursul serii. „O furtună majoră de iarnă va lovi estul Statelor Unite în noaptea de duminică spre luni”, a avertizat National Weather Service (NWS), indicând că până la 30 de centimetri de zăpadă ar putea acoperi o zonă care se întinde din Tennessee până în Georgia, în sud-est, şi de la Vermont la statul New York, în nord-est, cu vânturi puternice şi ploaie îngheţată.

Vânturile ar putea atinge puterea unui uragan pe coasta Atlanticului, a avertizat din nou NWS.

Transporturile au fost deja serios perturbate. Mii de zboruri au fost anulate şi o porţiune din autostrada Interstate I95 a fost închisă în Carolina de Nord.

Şoferii au fost avertizaţi despre „condiţii periculoase ale drumurilor” şi trafic cu probleme din Arkansas (sud) până în Maine (nord-est).

„Aerul arctic deja existent în centrul şi estul Statelor Unite se va combina cu acest sistem dinamic pentru a crea un strat gros de peste 30 de centimetri de zăpadă”, potrivit NWS.

Statul Florida (sud-est), mai obişnuit cu o vreme calmă chiar şi în această perioadă a anului, a fost afectat indirect când mai multe tornade însoţite de ninsoare, cauzate de această furtună de iarnă, au provocat duminică pagube materiale şi inundaţii de-a lungul coastelor, potrivit Weather Channel.

Din Carolina de Nord şi de Sud până în Munţii Apalaşi, gheaţa şi vânturile puternice au complicat situaţia.

Alerta meteo de iarnă priveşte peste 80 de milioane de persoane, potrivit media americane.

Circa 2.900 de zboruri interne sau internaţionale erau anulate la mijlocul după-amiezii de duminică, potrivit site-ului web FlightAware, iar aproximativ 2.400 aveau întârzieri.

Aproximativ 235.000 de persoane din sud-estul ţării nu aveau energie electrică, dintre care peste 150.000 din Carolina, potrivit PowerOutage.us.

În Georgia, un alt stat printre cele mai afectate, guvernatorul Brian Kemp a declarat vineri stare de urgenţă, iar plugurile de zăpadă erau la lucru înainte de prânz pentru a curăţa drumurile. Oraşul Atlanta, cu climă blândă, a văzut ninsori.

Virginia şi Carolina de Nord au declarat, de asemenea, stare de urgenţă. Peste 30 de centimetri de zăpadă au căzut pe acest din urmă stat, potrivit canalului meteo.

Nord-estul Statelor Unite a mai fost sub zăpadă la începutul lunii ianuarie, acoperită de un strat de până la 30 de centimetri grosime. Sute de şoferi au rămas blocaţi aproape 20 de ore pe o arteră majoră care leagă capitala Washington.

Furtuna este de aşteptat să ajungă marţi în estul Canadei, estimează NWS.

Companiile aeriene americane au anulat peste 2.700 de zboruri din cauza furtunii de zăpadă

Liniile aeriene au anulat duminică peste 2.700 de zboruri în contextul în care Coasta de Est a SUA este ameninţată de o furtună de iarnă, cu ploi de gheaţă şi rafale de vânt puternice, relatează Reuters.

Cele 2.700 de zboruri anulate duminică până la ora locală 12.30 (17.30 GMT) urmau să plece şi să aterizeze în SUA sau erau zboruri interne, potrivit site-ului de monitorizare a zborurilor FlightAware.com. Peste 1.500 de zboruri au fost întârziate.

American Airlines Group Inc a avut peste 600 de anulări de zboruri. Aproape 95% dintre zborurile de pe Aeroportul internaţional Douglas din Charlotte, Carolina de Nord, au fost anulate, potrivit FlightAware.

American Airlines le permite clienţilor afectaţi de vreme să rezerve alte zboruri fără costuri suplimentare.

O furtună majoră de iarnă va lovi estul SUA în noaptea de duminică spre luni, potrivit Serviciului naţional de meteorologie (NWS). Cele mai mari căderi de zăpadă sunt aşteptate în Munţii Apalaşi şi în zona inferioară a Marilor Lacuri.

Cele mai mari probleme cu ploile de gheaţă le vor avea Carolina de Nord şi Carolina de Sud. Potrivit NWS, circa 74 de milioane de persoane sunt vizate de alerte de vreme de iarnă de sâmbătă seară.

Guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, a postat pe Twitter că oamenii ar trebui să evite călătoriile neesenţiale în zonele afectate de furtună. Guvernatorii din Georgia, Virginia, Carolina de Nord şi Carolina de Sud au declarat stare de urgenţă din cauza furtunii.

Te-ar mai putea interesa și
Croitoru, BNR: Majorarea veniturilor la buget se poate face prin eliminarea excepţiilor de la impozitare. Ce presupune impozitarea progresivă, ce spun experții, și cât de oportună este acum?
Croitoru, BNR: Majorarea veniturilor la buget se poate face prin eliminarea excepţiilor de la impozitare. Ce presupune impozitarea ...
Lucian Croitoru, de la BNR, refuză să se pronunţe asupra introducerii impozitării progresive, eliminarea excepţiilor de la impozitare fiind considerată o condiţie suficientă, Alex Milcev, de......
Grupul Carrefour a avut anul trecut cu peste 760 de angajați mai puțin decât în 2020. Profitul Carrefour SA a crescut cu peste 36%
Grupul Carrefour a avut anul trecut cu peste 760 de angajați mai puțin decât în 2020. Profitul Carrefour SA a crescut ...
Grupul francez Carrefour a avut anul trecut în trei dintre cele patru entități pe care le controlează un număr mediu ...
Boloş: Sumele din PNRR pentru energie se vor suplimenta
Boloş: Sumele din PNRR pentru energie se vor suplimenta
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că este obligatoriu să fie regândit capitolul ...
Ford în pericol să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Ford în pericol să nu mai poată comercializa în Germania automobile capabile să se conecteze la Internet
Un tribunal german a emis o decizie care interzice grupului auto Ford să producă şi să comercializeze automobile capabile ...