Topul celor mai mari corporaţii după capitalizare

Companiile americane iau locul celor chineze, într-un top al celor mai mari 500 de corporaţii în funcţie de capitalizarea de piaţă, în cel mai rapid ritm din ultimii 10 ani, redresarea economiei SUA şi încrederea în piaţa liberă fiind mai atrăgătoare decât creşterea rapidă a profiturilor.
Economica.net - lun, 03 dec. 2012, 15:16
Topul celor mai mari corporaţii după capitalizare

Corporaţiile americane în frunte cu Apple şi Exon Mobil ocupă 171 de poziţii în top 500, cu o capitalizare de 10.600 miliarde de dolari, respectiv 40,3% din total, comparativ cu 159 de companii cu o capitalizare de 8.240 miliarde de dolari în 2009, potrivit datelor Bloomberg.

În clasament sunt prezente 24 de companii chineze, conduse de PetroChina şi Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), capitalizarea lor cumulată fiind de 1.740 miliarde de dolari, în scădere de la 34 de companii şi o capitalizare de 2.190 miliarde de dolari în 2009.

Ponderea companiilor din China în top 500 s-a redus chiar dacă economia ţării a continuat să se dezvolte, în timp ce Statele Unite şi Europa au înregistrat o creştere economică anemică în ultimii patru ani.

Indicele Standard&Poo’rs 500 s-a dublat de când a atins un minim al ultimilor 12 ani în martie 2009, în timp ce Shanghai Composite Index a scăzut cu 6,5% din cauza temerilor că proprietatea de stat asupra companiilor înseamnă că investitorii nu sunt principala prioritate.

Din acest motiv, expansiunea economiei chineze, de trei ori mai rapidă decât cea din SUA, nu a împiedicat creşterea ponderii companiilor americane în topul corporaţiilor cu cele mai mari capitalizări, investitorii fiind atraşi de relativa siguranţă oferită de titlurile americane.

Banca chineză ICBC a coborât în acest an pe locul 8 în clasament, de pe 4 în 2009, cu o capitalizare de 222,2 miliarde de dolari, dar este încă cea mai mare bancă la nivel mondial în funcţie de valoarea piaţă, devansând HSBC cu 18% şi Wells Fargo cu 28%.

PetroChina, cea mai mare companie din lume în 2009, a coborât pe locul al treilea, cu o capitalizare de 248,5 miliarde dolari.

În cazul companiilor americane, cele mai bine reprezentate în top 500 sunt cele din industria IT, reprezentând 21%.

Apple se află pe primul loc în lume, cu o capitalizare de 550,6 miliarde dolari. Compania a urcat de pe poziţia 12 în 2009, datorită creşterii vânzărilor de aparate iPhone şi iPad, care a dus la aprecierea cotaţiei acţiunilor Apple cu 193%, în ultimii trei ani.

Exxon este cea mai mare companie din sectorul energiei, cu o valoare de piaţă de 401,9 miliarde dolari. Acţiunile Exxon s-au apreciat cu 29% de la sfârşitul lui 2009.

Wal-Mart Stores a urcat pe poziţia a patra, în locul ICBC, cu o capitalizare de 242,1 miliarde dolari.

Economia SUA, cea mai mare din lume, se îndreaptă spre ritmul de creştere de dinainte de 2008 mai repede decât China. PIB-ul SUA va urca în acest an cu 2,2%, potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg, faţă de o medie de 2,6% în perioada 2002-2007, consemnată înainte de criză.

Economia Chinei va înregistra în acest an un avans de 7,7%, cel mai lent după 2009, faţă de o medie de 11,2% înainte de recesiunea mondială.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...