Companiile ar putea cheltui inutil bani pentru publicitate pe Facebook

Companiile cheltuiesc inutil sume mari de bani pentru publicitate pe Facebook, în urma cărora obţin "like"-uri de la utilizatori fără un interes real faţă de produsele lor sau de la falşi membri ai reţelei de socializare, creaţi de spammeri şi generatori de malware, sugerează o investigaţie BBC.
Economica.net - vin, 13 iul. 2012, 16:11
Companiile ar putea cheltui inutil bani pentru publicitate pe Facebook

De asemenea, se pare că mulţi dintre cei care dau „like” mint în privinţa datelor personale. O parte a profilelor de utilizatori par a fi falsuri create de programe pentru a răspândi spam, declară un expert în securitate IT.

Facebook a afirmat că „nu a găsit dovezi ale unor probleme semnificative”.

„Like”-urile sunt apreciate de departamentele de marketing ale multor branduri importante, notează BBC. Odată ce un membru accesează un link, compania căreia acesta îi aparţine poate posta informaţii în news feed-ul utilizatorului, îi poate trimite mesaje şi îi poate alerta prietenii.

Facebook obţine venituri prin taxarea companiilor pentru reclamele destinate să atragă noi „like”-uri. Unele companii au obţinut milioane de „like”-uri.

Postul britanic a fost contactat de un consultant în marketing care şi-a avertizat clienţii să fie sceptici în privinţa valorii rezultatelor publicităţii pe Facebook. BBC a derulat un experiment care a confirmat temerile consultantului.

În cea mai mare parte, veniturile Facebook sunt asigurate de publicitate, iar evoluţia acestora va fi analizată atent la publicarea rezultatelor financiare ale companiei pe 26 iulie, primul astfel de raport de la listare.

Facebook a avertizat anul acesta că circa 5-6% din cei 901 milioane de utilizatori, circa 54 de milioane, ar putea fi falşi.

Problema este majoră, consideră Graham Cluley de la firma de securitate Sophos.

„Spammerii şi generatorii de malware pot produce în masă profile Facebook false, pentru a le folosi la răspândirea de spam şi link-uri periculoase, şi pot păcăli oamenii să le devină pieteni (pe Facebook, n.r.). Ştim că unele astfel de conturi sunt controlate de programe, cu o singură persoană din spatele a mii de profile dând comenzi precum: «like» pentru cât de multe pagini pentru a crea o comunitate extinsă. Sunt sigur că Facebook vrea să le închidă, dar poate fi dificil să se facă diferenţa între conturile false şi cele reale”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat că reţeaua de socializare nu a găsit dovezi privind un „val de like-uri”din partea unor utilizatori falşi.

Specialistul în securitate al Sophos afirmă, însă, că este în interesul Facebook să minimalizeze problema.

„Fac bani de fiecare dată când un mesaj publicitar al unei companii duce la un fals utilizator Facebook”, a spus el.

Consultantul în marketing pentru reţele sociale Michael Tinmouth a derulat campanii publicitare pentru mai multe companii mici, între care un producător de bunuri de lux şi un trainer pentru directori.

În primă fază clienţii au fost mulţumiţi de rezultate, însă au devenit îngrijoraţi după ce au observat cine a accesat reclamele. Chiar dacă au avut ca ţintă utilizatori Facebook din toată lumea, toate „like”-urile păreau să vină din ţări precum Filipine şi Egipt.

„Aveau vârste de 13-17 ani, numele erau foarte suspecte, iar când am analizat mai atent, am văzut că aceste profile aveau like pentru 3.000, 4.000 sau chiar 5.000 de pagini”, a spus el.

Unul dintre acestea se numea Agung Pratama Sevenfoldism, avea înregistrată data naşterii în 1997 şi afirma că în 2010 a ocupat funcţia de manager la Chevron.

Un experiment al BBC pare să confirme că aceasta nu este o excepţie. BBC a inventat firma „VirtualBagel”, iar numărul de „like”-uri atrase din Egipt şi Filipine a fost puternic disproporţionat faţă de SUA şi Marea Britanie.

Un fan din Cairo avea numele Ahmed Ronaldo şi afirma că lucrează la Real Madrid.

Consultantul a încercat să obţină restituirea unor fonduri de către Facebook, după ce un client a refuzat să plătească pentru publicitate, pe motivul că nu ar fi ajuns la „oameni reali”. Facebook a susţinut că majoritatea sunt reali şi a refuzat o întâlnire pentru a discuta problema.

Potrivit Facebook, consultantul nu a avut un public ţintă bine definit în campaniile publicitare.

BBC a discutat cu un director de marketing de la una din cele mai mari companii din Marea Britanie, iar acesta a declarat că este tot mai sceptic în privinţa valorii publicităţii pe reţelele de socializare.

„Orice fel de investiţie în reclamă pe Facebook ne-a adus foarte puţine beneficii la vânzări. Fanii pe care îi obţii prin reclamă pe Facebook ar putea fi falşi, iar dacă sunt reali sunt şi persoane care vor relaţiona cu brandul companiei? Răspunsul, din ce în ce mai mult, pare a fi nu”, a spus managerul. Compania a descoperit că poate îmbunătăţi relaţiile cu clienţii pe Facebook şi fără să cumpere reclame, a adăugat el.

Facebook a minimalizat situaţia, afirmând că nu sunt indicii privind existenţa unor probleme majore şi nici sesizări de la multe firme de publicitate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...