Companiile au închiriat anul trecut mai multe birouri şi spaţii logistice şi industriale decât au fost finalizate

Livrările de spaţii industriale noi au totalizat, anul trecut, circa 160.000 de metri pătraţi, cu 67,5% peste nivelul din 2014, iar pentru acest an dezvoltatorii au programate spre finalizare proiecte cumulând 240.000 de metri pătraţi, majoritatea 'build to suit' (la cererea chiriaşilor), cu peste 40% mai mult decât în 2015, potrivit unui studiu de specialitate.
Economica.net - mie, 17 feb. 2016, 17:47
Companiile au închiriat anul trecut mai multe birouri şi spaţii logistice şi industriale decât au fost finalizate

Stocul total de spaţii moderne a ajuns, astfel, la finele anului trecut, la 2,1 milioane de metri pătraţi, din care peste 1 milion de metri pătraţi în Bucureşti. Stocul a crescut cu 8% comparativ cu 2014, iar la sfârşitul anului ar putea ajunge la 2,35 milioane metri pătraţi, dacă toate proiectele anunţate vor fi livrate.

În afară de Bucureşti, dezvoltatorii de spaţii logistice şi industriale au construit proiecte în Timişoara, Ploieşti, Cluj, Piteşti, Sibiu, Arad şi Oradea.

Potrivit Q4 2015 Bucharest City Report, publicat de JLL, cererea a totalizat circa 310.000 metri pătraţi, comparabil cu nivelul din 2014, din care contracte noi şi extinderi ale contractelor existente 265.000 metri pătraţi (+27%). Cererea nouă a fost cu 60% mai mare decât oferta nouă, astfel că rata de neocupare s-a redus la sub 5% în Bucureşti şi la 10% în afara Capitalei.

Pentru acest an, având în vedere interesul companiilor pentru România, JLL estimează că cererea brută (contracte de relocare, renegocieri şi prelungiri de contracte, contracte noi şi extinderi) va fi apropiată de cea înregistrată în 2014 şi 2015.

‘Cererea vine în principal de la companiile de logistică în Bucureşti şi de la cele din domeniul auto în restul ţării’, se menţionează în raport.

În ceea ce priveşte chiriile, nivelul mediu al acestora se menţine constant, la 3,5-4 euro/mp/lună, existând diferenţe în funcţie de dezvoltator, suprafaţă închiriată, locaţie etc.

Pe piaţa de birouri, livrările de spaţii noi au totalizat anul trecut 62.425 metri pătraţi, la jumătatea nivelului înregistrat în 2014, iar estimările pentru acest an vizează finalizarea a peste 360.000 metri pătraţi, a doua cea mai mare valoare înregistrată vreodată în Bucureşti, după 2009, atunci când au fost livrate proiecte totalizând 375.000 metri pătraţi.

Cea mai mare suprafaţă de birouri noi va fi construită în Floreasca-Barbu Văcărescu şi Dimitrie Pompeiu – peste jumătate din totalul programat pentru acest an.

Stocul total s-a situat la finele anului trecut la 2,3 milioane de metri pătraţi, astfel că, în 2016, pe piaţă vor exista 2,65 milioane de metri pătraţi. Ţinând cont de forţa de muncă disponibilă, comparativ cu celelalte capitale din Europa Centrală şi de Est, Bucureştiul este încă sub-dezvoltat în ceea ce priveşte stocul de clădiri de birouri. De exemplu, în Varşovia sunt peste 4,5 milioane de metri pătraţi, în timp ce în Praga şi Budapesta stocul este în jurul a 3,2 – 3,3 milioane metri pătraţi.

Studiu relevă că, în condiţiile unui volum de livrări redus şi ale unei cereri nete sustenabile în ultimii 2-3 ani (contracte noi şi extinderi ale suprafeţelor contractate deja), rata de neocupare a coborât la 13,3% în 2015. Rata de neocupare rămâne diferită în funcţie de zonă, cu procente între 3,7%, în Dimitrie Pompeiu, şi 33,7% în Pipera Nord (Voluntari). Rata de neocupare din Bucureşti se încadrează în media pieţelor din regiune; astfel, în Praga, rata de neocupare este de aproximativ 14,5%, pe când în Budapesta şi Varşovia se situează în jurul a 12%.

Cererea brută de spaţii de birouri (extinderi, renegocieri, relocări, contracte noi), a totalizat 248.800 metri pătraţi, cu 15,4% sub nivelul din 2014. Circa 110.000 de metri pătraţi din cererea brută a fost reprezentată de cerere nouă, adică extinderi şi contracte noi, în scădere cu 9,3% faţă de 2014. Ţinând cont că pentru fiecare angajat o companie alocă în medie 10 metri pătraţi de birouri, contractele semnate în 2015 înseamnă aproximativ 10.000 de noi locuri de muncă.

Chiriile pe piaţa de birouri se situează la 18,5 euro/mp/lună în clădirile prime, printre cele mai mici din Europa Centrală şi de Est. Spre comparaţie, în Varşovia, cea mai scumpă piaţă din regiune, chiria este de aproximativ 23,5 euro/mp/lună, în Budapesta maximul este de 21 euro/mp/lună, iar în Praga de 19,5 euro/mp/lună. Pe zone, chiriile variază, fiind cuprinse între 16-18,5 euro/mp/lună în Piaţa Victoriei, 15-16 euro/mp/lună Floreasca – Barbu Văcărescu, 12-14 euro/mp/lună în Dimitrie Pompeiu, ajungând până la 9-10 euro/mp/lună în Pipera Nord, unde rata de neocupare este foarte ridicată.

Potrivit JLL, Bucureştiul are un potenţial al cererii nete (contracte noi şi extinderi ale suprafeţelor deja închiriate) mult mai ridicat decât în 2015, iar cererea va veni ca şi până acum din partea companiilor de IT, BPO/SSC şi servicii profesionale.

Pe piaţa de retail, stocul este de 2,8 milioane de metri pătraţi, din care peste 1 milion de metri pătraţi în Bucureşti, fiind cea mai mare piaţă din România. Stocul va depăşi 3 milioane de metri pătraţi la sfârşitul anului, dacă toate proiectele anunţate (196.000 metri pătraţi) vor fi finalizate. După Capitală, cele mai mari oraşe, după stocul de spaţii comerciale moderne sunt Cluj, Iaşi, Constanţa, Timişoara. Chiriile prime se situează la 60 – 70 euro/luna pentru cele mai dominante mall-uri din Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Volkswagen ar putea reintroduce e-Up! în producție ca răspuns la succesul Dacia Spring
Volkswagen ar putea reintroduce e-Up! în producție ca răspuns la succesul Dacia Spring
Presa germană scrie că oficialii Volkswagen au decis să reia producția de serie a modelului electric e-Up! la presiunea ...
Fotbaliștii din Brazilia sunt obligați să se vaccineze pentru a putea juca
Fotbaliștii din Brazilia sunt obligați să se vaccineze pentru a putea juca
Confederaţia Braziliană de Fotbal (CBF) va solicita dovada vaccinării împotriva Covid-19 de la jucătorii care doresc ...
Ministrul Muncii din Germania e optimist că majorarea salariului minim în două etape din acest an nu va duce la concedieri
Ministrul Muncii din Germania e optimist că majorarea salariului minim în două etape din acest an nu va duce la concedieri
Planificata creştere a salariului minim în Germania la 12 euro (13,61 de dolari) pe oră din octombrie înseamnă o majorare ...