Companiile au închiriat în primele nouă luni cu 21% mai puţine spaţii de birouri în Bucureşti

Dezvoltatorii imobiliari au finalizat în primele nouă luni proiecte de birouri totalizând 44.000 metri pătraţi, cu 14,4% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, iar suprafaţa tranzacţionată în Bucureşti s-a redus cu 21% la 140.000 metri pătraţi, potrivit Jones Lang LaSalle.
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 12:17
Companiile au închiriat în primele nouă luni cu 21% mai puţine spaţii de birouri în Bucureşti

În trimestrul al treilea au fost inaugurate trei noi proiecte de birouri însumând circa 20.000 metri pătraţi, respectiv AFI Business Park (13.700 metri pătraţi), Aviatorilor Plaza (3.300 metri pătraţi) şi Monolit Square (2.100 metri pătraţi).

Preluarea totală de spaţii de birouri în trimestrul al treilea a fost în jur de 40.000 metri pătraţi, din care 8.900 metri pătraţi au fost subiectul contractelor de renegociere. Contractele de închiriere pentru spaţiile finalizate au totalizat circa 17.000 metri pătraţi, în timp ce pentru 9.945 metri pătraţi au fost semnate contracte de preînchiriere.

„Cea mai pregnantă caracteristică a pieţei în trimestrul trei este incertitudinea. Numeroase proiecte au fost anunţate, altele au fost finalizate mai devreme decât data inţială, lucru destul de nou pe piaţa locală, în timp ce pentru proiectele aflate deja în derulare, informaţiile au fost reactualizate. În ceea ce priveşte cererea, în cazul cererilor mari de spaţii de birouri există o competiţie feroce între opţiunea de a rămâne în spaţiul actual, unde se poate obţine un pachet financiar atractiv în urma renegocierii, sau mutarea într-un proiect nou şi modern de spaţii de birouri”, se arată în cel mai recent raport de piaţă al companiei de consultanţă imobiliară.

În aceste condiţii, chiriile din centrul Capitalei sunt afectate de preferinţa chiriaşilor de a semna contracte de preînchiriere, dar şi de lipsa unor proiecte noi de birouri în zonă. Chiriile la care s-au încheiat contractele de închiriere au înregistrat o uşoară scădere, până la o medie de 18,5 euro/mp/lună.

„Aşteptăm în continuare un trend descrescător al chiriilor prime, cu o revenire crescătoare prognozată nu mai devreme de a doua jumătatea a anului 2013. Pachetul stimulentelor financiare reprezintă o practică destul de comună, dar la o scară mai redusă, atât pentru lunile libere de chirie, cât şi pentru contribuţiile financiare pentru amenajarea spaţiilor închiriate”, se menţionează în raport.

În ceea ce priveşte rata totală de neocupare (clasa A şi B), aceasta este estimată de autorii studiului la 17,16%, cu variaţii semnificative de la o zonă la alta. Stocul de birouri din Bucureşti este estimat la 1,5 milioane metri pătraţi.

În opinia consultanţilor Jones Lang LaSalle, o descreştere semnificativă a ratei de neocupare se poate înregistra doar în cazul în care chiriaşii vor alege spaţiile de birouri deja finalizate în detrimentul proiectelor aflate în construcţie, cu finalizare în 18-24 luni.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR pune la bătaie 2,7 milioane de lei pentru lărgirea DN1 la patru benzi pe 300 de metri la Cornu
CNAIR pune la bătaie 2,7 milioane de lei pentru lărgirea DN1 la patru benzi pe 300 de metri la Cornu
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat marți licitație pentru completarea DN1 de la trei benzi la patru benzi pe o distanță de 300 de metri, în dreptul......
Adrian Creci, director ADITBI: Modernizarea rețelei de termoficare ar costa 5 miliarde de euro, bani pe care Bucureștiul nu îi poate aloca
Adrian Creci, director ADITBI: Modernizarea rețelei de termoficare ar costa 5 miliarde de euro, bani pe care Bucureștiul ...
Modernizarea reţelei de termoficare din Capitală ar costa 5 miliarde de euro, bani pe care Bucureştiul de unul singur ...
Bursa de la București a câștigat 3,5 miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la București a câștigat 3,5 miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat, în această săptămână, 3,55 miliarde de lei din capitalizare, respectiv ...
Report de peste 5,59 milioane de euro la Joker
Report de peste 5,59 milioane de euro la Joker
Un report în valoare de peste 27,54 milioane lei (peste 5,59 milioane de euro) este în joc la categoria I a jocului Joker.