Companiile au reînceput să facă angajări, dar se concentrează pe atragerea candidaţilor potriviţi

Mai mult de unul din cinci angajatori din România, în special cei cu peste 250 de salariaţi, intenţionează să-şi crească numărul de angajaţi în următoarele trei luni, în timp ce 5% dintre aceştia prevăd o scădere a personalului în intervalul iulie - septembrie 2014, conform studiului trimestrial al ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă, dat marţi publicităţii.
Economica.net - mar, 10 iun. 2014, 15:48
Companiile au reînceput să facă angajări, dar se concentrează pe atragerea candidaţilor potriviţi

Potrivit cercetării, restul de 69% dintre angajatori nu preconizează schimbări în dimensiunea forţei de muncă.

Previziunea Netă de Angajare calculată după eliminarea variaţiilor sezoniere este de 9%, valoare similară cu cea a trimestrului II, dar cu 3 puncte procentuale mai mare decât în trimestrul III din 2013.

‘Acesta este cel de-al optulea trimestru de optimism ponderat, dar constant. Încetul cu încetul, angajatorii au reînceput să-şi crească volumul de angajări, dar încrederea lor continuă să fie mai redusă decât în anii de dinainte de criza economică. Chiar dacă angajatorii vor continua să prefere organizaţii agile, au apărut totuşi semnale că aceştia îşi depăşesc treptat reticenţa de a face angajări şi au din nou în vedere nevoile pe termen lung’, a explicat directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.

Nivelul de încredere al angajatorilor variază în funcţie de dimensiunea organizaţiei. Astfel, firmele cu mai puţin de zece angajaţi raportează o Previziune Netă de Angajare de minus 1%, angajatorii din această categorie fiind mai puţin dispuşi să-şi redimensioneze forţa de muncă. În aceste condiţii, 77% dintre ei nu prevăd schimbări ale numărului total de angajaţi în intervalul iulie – septembrie 2014, un procent în scădere faţă de 85% în trimestrul II, dar în continuare superior cu 8 puncte procentuale mediei naţionale.

La polul opus, se situează angajatorii cu peste 250 de angajaţi. 27% dintre aceştia anunţă planuri de creştere a numărului de angajaţi în următoarele trei luni şi numai 2% anticipează reduceri de personal.

Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor avea parte de oportunităţi de angajare în toate cele opt regiuni ale ţării şi în nouă din zece sectoare de activitate. Sectorul cel mai dinamic din punct de vedere al angajărilor va fi industria prelucrătoare, în care Previziunea Netă de Angajare este de 19%, în scădere cu 5 puncte procentuale de la trimestrul doi, însă în creştere de 3 puncte procentuale comparativ cu trimestrul III/2013.

Oportunităţile se vor înmulţi probabil şi în sectorul finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, unde previziunea de 17% s-a îmbunătăţit atât faţă de trimestrul anterior (II/2014), cât şi faţă de trimestrul III al anului trecut.

Perspectivele sunt însă limitate în sectorul energie electrică, apă, gaze, unde angajatorii anunţă o Previziune Netă de Angajare de minus 1%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul II.

În schimb, cea mai semnificativă îmbunătăţire faţă de trimestrul anterior se înregistrează în sectorul transport, depozitare şi comunicaţii, unde Previziunea Netă de Angajare a ajuns la 10%, după trei trimestre consecutive de creştere.

În cinci dintre cele opt regiuni cuprinse în studiu, angajatorii raportează Previziuni îmbunătăţite faţă de cele exprimate în trimestrul II. Creşterea cea mai considerabilă este în regiunea Sud, unde Previziunea Netă de Angajare de 15% este cu 8 puncte procentuale mai puternică decât cea a trimestrului anterior, îmbunătăţindu-se moderat şi faţă de trimestrul III/2013.

Angajatorii din regiunea Nord-Est anticipează la rândul lor creşteri de personal, raportând o Previziune de 15%, cu 4 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul II şi în creştere cu 15 puncte procentuale faţă de intervalul iulie – septembrie 2013. Climatul de angajare prognozat este favorabil în mai mică sau mai mare măsură în toate cele opt regiuni, dar încrederea angajatorilor este mai scăzută în regiunile Sud-Vest şi Vest, în care valorile Previziunii Nete de Angajare sunt 3%, respectiv 6%. În regiunea Vest, intenţiile de angajare ale angajatorilor au slăbit considerabil faţă de trimestrul anterior, înregistrând un declin abrupt de 28 de puncte procentuale.

‘Încă nu putem considera creşterea oportunităţilor de angajare drept o tendinţă, pentru că indicatorii din diferitele sectoare de activitate şi zone ale ţării variază prea mult pentru a contura o imagine fără echivoc. Semnele unui optimism renăscut se fac simţite, dar cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă nu trebuie să se aştepte la efervescenţă, dat fiind că angajatorii se concentrează în continuare pe atragerea candidaţilor potriviţi, nu pe angajări de volum. Aceştia sunt încă selectivi, în căutarea echilibrului corect între nevoile de dezvoltare şi costuri’, a spus Valentin Petrof.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv şi cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi peste 65.000 de angajatori din 42 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor.

Studiul este un barometru al tendinţelor şi activităţilor de pe piaţa forţei de muncă, fiind utilizat de Banca Naţională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflaţie şi ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice şi sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 17 – 29 aprilie 2014 pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de plus/minus 3,9%.

De 65 de ani, ManpowerGroup, expertul global în forţă de muncă, creează soluţii inovatoare pentru angajatori şi candidaţi. În 2014, ManpowerGroup a fost recunoscută drept una dintre companiile cu cele mai înalte standarde etice la nivel global pentru al patrulea an consecutiv.

În România, ManpowerGroup este prezent din 2003, având 14 agenţii active în Bucureşti, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Piteşti şi Sibiu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile arbitrale internaţionale
Iohannis a promulgat legea prin care Ministerul Finanțelor primește dreptul de a reprezenta România în toate litigiile ...
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 6/2024, conform căreia se acordă Ministerului Finanţelor dreptul de a reprezenta România sau......
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu ...
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi ...