Companiile auto germane vor investi 25 miliarde dolari pentru creşterea producţiei în afara Europei

Producătorii auto germani Volkswagen, BMW şi Daimler intenţionează să investească până în 2017 peste 25 miliarde de dolari în creşterea producţiei din afara Europei, pentru a se proteja de efectele crizei din zona euro, potrivit Bloomberg.
Economica.net - mar, 16 apr. 2013, 12:14
Companiile auto germane vor investi 25 miliarde dolari pentru creşterea producţiei în afara Europei

Compania germană BMW, deja printre cei mai mari exportatori de autovehicule din SUA, intenţionează să înceapă producţia SUV-ului X4 la fabrica din Carolina de Sud, pe lângă cele trei modele fabricate deja în statul american. Daimler îşi extinde o fabrică Mercedes-Benz din Alabama, iar Audi, parte a grupului Volkswgen, construieşte o fabrică de 1,3 miliarde de dolari în Mexic.

Alţi mari producători europeni, precum PSA Peugeot Citroen, Renault şi Fiat, rămân concentraţi mai puternic pe Europa, notează Bloomberg. Volkswagen a deschis în acest an fabrica cu numărul 100, în Mexic, după o investiţie de 550 de milioane de dolari.

Volkswagen este grupul cu cea mai diversificată prezenţă la nivel global, 77% din capacitatea de producţie fiind în afara Germaniei, în faţa General Motors, cu 76% din producţie în afara SUA, şi Toyota Motors, cu 59% în alte ţări decât Japonia.

Producătorii germani de maşini de lux BMW, Mercedes şi Audi, au, de asemenea, o prezenţă mai diversificată la nivel global decât rivalii Lexus, Cadillac şi Volvo.

Companiile germane investesc în străinătate chiar dacă declinul de 18% al euro în raport cu dolarul faţă de maximul din 2008 a făcut mai profitabilă producţia în ţara de origine. Potrivit rezultatelor financiare ale Daimler, compania a înregistrat anul trecut un câştig de aproape un miliard de euro din variaţia cursului valutar. Analiştii se aşteaptă ca Toyota să raporteze un profit în creştere cu 50% pentru anul fiscal în curs, ca urmare a deprecierii yenului.

Extinderea internaţională a ajutat companiile germane să rămână profitabile chiar şi în contextul contracţiei pieţei auto europene pentru al şaselea an consecutiv. Începând din 2007, valoarea de piaţă a Volkswagen a crescut cu 21%, la 68 miliarde de euro, iar cea a BMW cu 56%, la 44 miliarde de euro. Daimler a înregistrat un declin de 35%, o evoluţie mult mai bună însă comparativ cu prăbuşirea cotaţiei Peugeot cu 83%, notează Bloomberg.

Volkswagen are planuri pentru şapte noi fabrici în China, parte a unui program de investiţii în afara Europei estimat la 19 miliarde de dolari până în 2017.

Daimler va cheltui circa 5 miliarde de dolari până în 2015 pe extinderea operaţiunilor din China şi modernizarea unei fabrici din SUA, în timp ce BMW are planuri pentru investiţii de 900 de milioane de dolari în SUA. De asemenea, BMW va cheltui 500 de milioane de euro pentru producţia din China, în cooperare cu partenerul local al companiei. BMW are în vedere şi construcţia unei fabrici în Brazilia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Surpriză: Hidroelectrica nu scumpește energia electrică pentru populație și menține oferta actuală până în primăvară
Surpriză: Hidroelectrica nu scumpește energia electrică pentru populație și menține oferta actuală până în primăvară
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, este și furnizorul cu cele mai bune prețuri ...
Regia de Drumuri și Poduri Constanța a ieșit din insolvență, în urma finalizării planului de reorganizare
Regia de Drumuri și Poduri Constanța a ieșit din insolvență, în urma finalizării planului de reorganizare
CITR, administratorul judiciar al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, a anunțat luni că această ...
ANCOM: Condiţiile din contractul încheiat cu un furnizor de servicii de telefonie trebuie verificate, înainte de a se solicita încetarea acestuia
ANCOM: Condiţiile din contractul încheiat cu un furnizor de servicii de telefonie trebuie verificate, înainte de a se ...
Utilizatorii sunt sfătuiţi să verifice condiţiile dintr-un contract încheiat cu un furnizor de servicii de telefonie, ...