Companiile care au avut cele mai mari vânzări de medicamente în ultimul an – raport Cegedim

Abbvie urcă cinci locuri şi devine liderul vânzărilor de medicamente în România, cu vânzări totale de 932 milioane lei în perioada iulie 2015 - iunie 2016, urmată de Sanofi (inclusiv Zentiva) cu vânzări totale de medicamente de 815 milioane lei, şi de Novartis (inclusiv Sandoz) cu vânzări de 586,3 milioane lei, în acelaşi interval de timp, potrivit Pharma & Hospital Report, studiu de referinţă în analiza pieţei farmaceutice, realizat de Cegedim. Abbvie urcă cinci locuri în top, datorită creşterii produselor utilizate în tratamentul hepatitei C.
Cristina Şomănescu - lun, 19 sept. 2016, 09:40
Companiile care au avut cele mai mari vânzări de medicamente în ultimul an - raport Cegedim

Topul companiilor care au avut cele mai mari vânzări de medicamente în perioada iulie 2015 – iunie 2016 este completat de Servier (inclusiv Egis) cu vânzări de 550 milioane lei, Pfizer – cu vânzări de medicamente de 538,7 milioanel lei, Sun Pharma (inclusiv Terapia) cu vânzări de medicamente de 517,5 milioane lei, Hoffmann La Roche (vânzări de 492,9 milioane lei), GlaxoSmithKline (489,6 milioane lei), AstraZeneca (vânzări de medicamente de 379,9 milioane lei), Merck & Co (vânzărir totale de 322,5 milioane lei).

Configuraţia topului companiilor care au vândut cele mai multe unităţi medicamente în perioada iulie 2015 – iunie 2016 rămâne cea din trimestrul anterior.

Astfel că, pe primul loc se află în continuare Sanofi (inclusiv Zentiva) cu vânzări de 58,9 milioane unităţi medicamente, urmată de Sun Pharma (inclusiv Terapia) cu vânzări de 45,6 milioane unităţi medicamente, Servier (inclusiv Egis) cu vânzări de 30,6 milioane unităţi medicamente.
Urmează în clasament Antibiotice cu vânzări de 30,0 milioane unităţi de medicamente în perioada iulie 2015 – iunie 2016, Alvogen (inclusiv Labormed) cu 28,3 milioane unităţi medicamente vândute, Krka (cu 26,9 milioane unităţi medicamente vândute), Novartis (inclusiv Sandoz) cu vânzări de 23,8 milioane unităţi medicamente, GlaxoSmithKline cu vânzări de 23,4 milioane unităţi medicamente, Biofarm cu vânzări de 19,7 milioane unităţi medicamente, Gedeon Richter – cu 19,5 milioane unităţi medicamente vândute.

Precizare metodologică
Aceste date estimează ieşirile de produse din farmacii către pacienţi. Compararea ieşirilor produselor cu intrările acestora în farmacii sau cu cele privind importul/producţia locală a acestora este parţial incorectă. Calculul valorilor şi cotelor de piaţă de mai sus este efectuat în preţuri de achiziţie in farmacie, iar valorile de import sau producţie disponibile din alte surse sunt exprimate în general la preţuri de producător.

Valoarea totală a pieţei de medicamente a fost de 6,33 miliarde lei, în perioada ianuarie – iunie 2016, în creştere cu 3,8% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. Pe segmente, ratele de creştere în ron au fost de 4,5% pentru Rx în farmacii, 7,6% pentru OTC şi -5,7% pentru spitale.

În perioada iulie 2015 – iunie 2016, valoarea totală a pieţei de medicamente a fost de 11,94 miliarde lei, în scădere cu 4,4% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent (iulie 2014 – iunie 2015). Pe segmente, ratele de creştere în ron au fost de -7,5% pentru Rx în farmacii, 8,4% pentru OTC şi -5,1% pentru spitale.

Singurele grupe terapeutice ale căror vânzări funcţie de numărul de cutii de medicamente în perioada iulie 2015 – iunie 2016 au fost mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut sunt: medicamentelor antineoplazice şi imunomodulatoare (plus 6,6%), al celor pentru sistemul digestiv şi metabolism (plus 2,6%) şi pentru sistemul cardiovascular (plus 0,4%).

Grupele terapeutice care în perioada iulie 2015 – iunie 2016 au avut cele mai mari creşteri valorice ale vânzărilor (în ron) faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut sunt: medicamentele antiinfecţioase sistemice (plus 32,4%) şi cele pentru sistemul digestiv şi metabolism (plus 1,8%).

Valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienţi în trimestrul al doilea din 2016 s-a ridicat la 3,29 miliarde lei, în creştere cu 16,3% faţă de acelaşi trimestru din 2015.

Vânzările de medicamente pe bază de reţetă (Rx) din farmacii au ajuns la 2,33 miliarde lei în trimestrul al doilea din 2016, în creştere cu 20,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

Valoarea medicamentelor fără prescripţie (OTC) vândute în al doilea trimestru din 2016 se ridică la 0,61 miliarde lei, în creştere cu 14,7% faţă de acelaşi trimestru din 2015.

Segmentul de spital a generat vânzări de 0,36 miliarde lei în trimestrul al doilea din 2016, în scădere cu 4,4% faţă de perioada similară din anul precedent.

„Creşterea pieţei la nivelul trimestrului doi din 2016 este explicabilă din două motive: valoarea pieţei în trimestrul doi din 2015 a fost neobişnuit de mică (datorită anunţului de reducere a preţurilor pentru medicamentele pe bază de prescripţie începând cu 1 iulie 2015), respectiv lărgirea utilizării tratamentului pentru hepatită (care marchează o premieră prin impactul semnificativ asupra pieţei). La nivelul analizei la 12 luni, scăderea pieţei de medicamente de 4,4% se datorează scăderii medicamentelor pe bază de prescripţie în farmacii care a fost de 7,5%. Dacă facem abstracţie de introducerea tratamentului pentru hepatită, scăderea acestui segment ar fi fost de 14,8%. Regretăm să constatăm că încă există diferenţe mari între declaraţii şi realitate; de exemplu, deşi reducerea mortalităţii din cauze cardiovasculare a fost sesizată corect ca fiind o prioritate pentru sănătate în România, ne va fi greu să progresăm în condiţiile în care piaţa acestor tratamente a scăzut cu 18,6%. În situaţia actuală, considerăm că întreaga metodologie de fixare a preţurilor şi de co-plată a medicamentelor trebuie revizuită, însă cel mai probabil această sarcină va rămâne o preocupare majoră pentru guvernul rezultat după alegeri” a declarat Petru Crăciun, director general al Cegedim.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...