Companiile chineze au detronat Microsoft și IBM și domină Topul companiilor cu cele mai multe patente pentru inteligență artificială

29 01. 2023
inteligenta artificiala

După cum arată acest grafic bazat pe datele LexisNexis PatentSight și realizat de Statista, Tencent și Baidu au devenit cei mai mari deținători de brevete în domeniul învățării automate și al inteligeneței financiare în 2021, fiecare deținând peste 9.000 de familii de brevete active. O familie este un set de brevete care acoperă același conținut tehnic. IBM avea peste 7.000 de familii în același an, în timp ce Microsoft deținea puțin sub 6.000 – locul șase. Între 2012 și 2019, Microsoft a fost cea care a deținut cele mai multe brevete de inteligență artificială, potrivit LexisNexis.

Recent însă, Microsoft a anunțat o investiție majoră în inteligență artificială generativă în robotul conversațional ChatGPT, realizat de partenerul său OpenAI și care a făcut valuri pe internet în ultima perioadă. Microsoft a anunțat rapid o nouă rundă de finanțare pentru OpenAI, despre care se zvonește că ar fi în valoare de 10 miliarde de dolari.

Inteligența artificială generativă este o ramură a inteligenței artificiale care produce conținut nou. Aceasta preia informații din seturi mari de date sau algoritmi și le aplică la problema în cauză. Astfel, produce rezultate unice, cum ar fi imagini, texte, audio etc. Potrivit specialiștilor, inteligența artificială generativă are potențialul de a deveni următorul unicorn al acestei tehnologiei. Rămâne de văzut ce va face Microsoft cu ea.

Chiar mai mare decât creșterea numărului de înregistrări de către Tencent și Baidu a fost frenezia brevetelor de AI declanșată de gigantul chinez Ping An din domeniul asigurărilor și al băncilor. Numărul familiilor de brevete pe care le deține a crescut de la mai puțin de 50 la peste 6.000 doar în ultimii cinci ani. Printre instrumentele de inteligență artificială dezvoltate recent de companie se numără un software de analiză a microexpresiilor faciale (de exemplu, clipitul ochilor, spasmele involuntare), pe care Ping An îl folosește pentru a evalua cererile de despăgubire pentru asigurări pe care asigurații săi le trimit prin video.

LexisNexis PatentSight este o divizie a LexisNexis Legal and Professional, un furnizor global de informații juridice, de reglementare, de afaceri și de analiză care ajută clienții să își crească productivitatea, să îmbunătățească procesul decizional și să promoveze statul de drept în întreaga lume.

RELX, compania mamă a LexisNexis, este un furnizor global de instrumente de analiză bazate pe informații și instrumente de decizie pentru profesioniștii din domeniul afacerilor, deservind clienți din peste 180 de țări din întreaga lume.